Ukrajinske snage su izvele lokalne kontranapade severozapadno od Kijeva i oko Mikolajeva. Ruska vojska oko Kijeva i drugih većih gradova sve više daje prioritet dalekometnoj artiljeriji i vazdušnim napadima, ali je malo verovatno da će primorati velike gradove da se na taj način predaju.

Ruske snage nisu izvele nijednu ofanzivnu operaciju prema severoistočnim ukrajinskim gradovima Černihiv, Sumi i Harkov u poslednja 24 sata. Najveći fokus u ovom momentu je na džep u Mariupolju koji se iz dana u dan sužava.

Kijev

Rusija nastavlja da unapređuju svoje odbrambene pozicije i logističku podršku. Lokalni ukrajinski izvori su izvestili da su se ruske snage „učvrstile“ oko Buče 22. marta. Satelitski snimci 21. marta dodatno su prikazali utvrđene ruske artiljerijske položaje severozapadno od Irpina. Ukrajinska vojska izvela je nekoliko lokalizovanih kontranapada 22. marta, ponovo zauzevši gradove Moščun (severozapadno od Kijeva) i Makariv (zapadno od Kijeva).

Osovina Černihiv i Sumi

Ruske snage su izvele neuspešan napad na Brovari kasno 21. marta, ali nije bilo veće operacije severoistočno od Kijeva. Rusija je po svemu sudeći rasporedila dodatne jedinice iz sastava 90. tenkovske divizije i druge neodređene jedinice Centralnog vojnog okruga. Pored toga nastavljeno je granatiranje oba grada.

Harkov

Rusija je u poslednja 24h ustremila svoje napore kako bi zauzela grad Izjum, jugoistočno od Harkova. Rusija raspoređuje dodatnu mornaričku pešadiju sa Baltičke i Severne flote u Harkov i Izjum. Ruske inžinjerijske jedinice pokušavaju da poprave železničku vezu od Valujki (Belgorodska oblast, Rusija) do Kupjanska (Harkovska oblast) kako bi podržale logističke napore oko Harkova.

Luganska oblast

Rusija i njene posredničke snage koncentrisale su svoje napore na zauzimanje Rubižna, Severodonjecka, Popasne i Vugledara. Ukrajinske snage nanele su određene gubitke u ruskom napadu na Marinku.

Mariupolj i Donjecka oblast

Rusija je nastavila sa napadima na Mariupolj i granatiranjem stambenih zona grada u protekla 24 sata. Ruske snage nastavljaju da pojačavaju artiljerijske položaje severoistočno od grada.

Čečenski lider Ramzan Kadirov je kasno 21. marta objavio podatke o čečenskim operacijama u Mariupolju. Kadirov je tvrdi da šef čečenskog ogranka Rosgvardije Adam Delimhanov lično predvodi borce koji zauzimaju grad „kvart po četvrtinu“, uključujući fabriku Azovstal u istočnom Mariupolju, za koju su ruske snage tvrdile da su zauzele 10. marta. Kadirov je rekao da čečenski borci pružaju podršku svojoj „braći po oružju“, misleći na konvencionalni rusku vojsku.

Hersonska oblast

Ukrajinske snage su izvele nekoliko lokalnih kontranapada protiv ruskih snaga oko Mikolajeva i severno od Hersona 22. marta.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *