Ruski tenkovi T-72B1MS (Objekat 184-1MS), poznatiji još kao Beli orlovi, počeli su da pristižu u Laos. U prvoj tranši navodno je stiglo 10 tenkova. Vozila su iskrcana u vijetnamskoj luci, odakle su dalje vučnim vozovima transportovani za Laos.

T-72B1MS na vučnom vozu u vijetnamskoj luci

U luku su tenkovi stigli sredinom decembra, a njihovu isporuku potvrdio je anoniman izvor blizak uglednom magazinu IHS Janes. Pored toga, na društvenim mrežama se pojavilo nekoliko fotografija iz vijetnamske luke na kojima se vide tenkovi T-72B1MS.

Da će tenkovi uskoro stići u Laos, bilo je jasno 9. decembra, kada je na kanalu TV Zvezda ministar odbrane Laosa, Tjansamon Tjanjalat, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da će Rusija u narednom periodu krenuti sa isporukom nekoliko desetina T-72.

Prvi nagoveštaji da će Laos nabaviti T-72B1MS pojavili su se u aprilu tokom posete sekretara za odbranu pukovnika Čansamona Čanhalata 61. remontnom zavodu u Sankt Peterburgu. Ruski stručnjaci su tada u ovom remontnom zavodu (gde se vrši modernizacija T-72B) pukovniku prikazali mogućnosti T-72B1MS.

T-72B1MS na vučnom vozu u vijetnamskoj luci

Tokom tenkovskog biatlona 2017. godine u Rusiji, tenkovske posade iz Laosa upoznale su se sa T-72B3. Uprkos tome što su bili prilično zadovoljni njegovim performansama, visoka cena bila je glavni razlog da se država odluči za ekonomičniju varijantu, poput T-72B1MS.

Beli orao-rešenje za zemlje trećeg sveta

Kao što smo gore napomenuli, ovi tenkovi modernizovani su u 61. oklopnom remontnom zavodu. Tenk je razvijen krajem 2010. godine i primat prilikom modernizacije bio je sistem za upravljanje vatrom. U ovaj tenk čija je osnova T-72B1 ugrađena je dnevno-noćna nišanska sprava PN-72U Sosna-U, koja značajno unapređuje preciznost pogodaka. Na komandirovom mestu nalazi se panoramska nišanska sprava PKP-72 sa termalnim kanalom treće generacije. Pored topa od 125 mm, na krovu kupole se nalazi i daljinski upravljivi mitraljez NSVT, kalibra 12,7 mm.

Tenk je opremljen sa reaktivnim oklopom Kontakt-1, čime se pruža daleko slabija zaštita u odnosu na Kontakt-5 koji se nalazi na T-72B3. Takođe, za B1MS nije predviđena ugradnja elektro-optičkog sistema aktivne zaštite Štora. Kao takav, svoje prvo prikazivanje imao je u junu 2012. godine u Žukovskom, a zbog svoje potpuno bele boje dobio je naziv Beli orao.

T-72B1MS Beli orao na međunarodnom vojno-tehničkom forumu forumu 2012. godine u Žukovskom (foto: Army Recognition)

Prvi kupac Belih orlova bila je Nikaragva 2015. godine. Tada je ruski koncern Rosoboroneksport potpisao ugovor o isporuci 50 tenkova T-72B1MS po ceni od 80 miliona dolara. Prva tranša od 20 vozila stigla je u ovu centralnoameričku zemlju 2016. godine.

U maju ove godine Global Defence je pisao da će u bliskoj budućnosti u Urugvaj stići 100 tenkova T-72B1MS. Tenkovi bi prema planu i programu trebali da budu isporučeni u dve etape od po 50 komada. Pored njih, u svrhu obuke posada, Rusija će isporučiti i simulator TT-72WE.

Ovakav paket modernizacije zbog svoje ekonomičnosti mogao bi u narednom periodu da privuče još neke zemlje trećeg sveta, koje imaju dugogodišni problem sa modernizacijom oklopno-mehanizovanih jedinicia. Upravo je Laos pravi primer koji u svom sastavu i dalje ima tenkove T-34-85, koji datiraju još iz Drugog svetskog rata. Prema tome, dolazak Belih orlova unaprediće njihove oklopne snage, koji će sada biti najmoderniji komad naoružanja u arsenalu.

Intenziviranje saradnje između Rusije i Laosa

Ne treba da čudi zbog čega se Laos odlučio za kupovinu upravo ruske tehnike. Decenijama unazada Narodne oružena snage oslanjale su se najvećim delom na naoružanje iz bivšeg Sovjetskog Saveza. Tako je Laos od težeg kopnenog naoružanja ranije bio kupac tenkova T-54/55, lakih amfibijskih tenkova PT-76, oklopnih vozila BTR-60P i BTR-152. Zatim haubica M-1938 (M-30), 2A18(D-30) i M1954 (M-46).

Nakon raspada SSSR Laos je nastavio da održava prijateljske odnose sa Rusijom. U poslednjih nekoliko godina primetno je dodatno unapređenje saradnje, ne samo kroz kupovinu naoružanja, već i kroz obuke kadrova.

Premijer Laosa posetio je u septembru 2016. godine Rusiju gde je pored mnogih ugovora potpisan i vojno-tehnički sporazum, koji se u pojedinim segmentima ticao pomoći u remontu helikoptera. Početkom ove godine, u okviru ture po Jugoistočnoj Aziji, usledila je poseta ruskog ministra odbrane Sergeja Lavrova Laosu.

Plodovi diplomatskih susreta na polju remonta helikoptera počeli su da niču sredinom ove godine. U julu, Rusija je isporučila Laosu četiri remontovana helikoptera Mi-17, koji su se duže vreme nalazili na remontu. Laos u narednom periodu planira da ostatak svoje civilne i vojne flote pošalje na remont u Rusiju, a razmatra se i kupovina novih letelica.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *