Češka je poslala tenkove T-72M1 i borbena vozila pešadije BVP-1 u Ukrajinu. Javni emiter Češka televizija prvobitno je izvestio o pošiljki, pokazujući na Tviteru snimak voza natovarenog sa pet tenkova i pet borbenih vozila. Rečeno je da je pošiljka poklon dogovoren sa saveznicima iz NATO-a.

Tenkovi T-72M1 i oklopna vozila BVP-1 natovareni na voz

Reč je o starijim tipovima nemodernizovanih tenkova T-72, ​​koji su u svom naoružanju imale češke aktivne rezerve. Vojska je imala oko 90 komada na lageru, a aktivno je samo oko 30.

U Ukrajinu su poslata i stara borbena vozila pešadije. Međutim, ne radi se o isporuci 56 oklopnih vozila (PbV-501), čiji je izvoz prošle nedelje odobrila nemačka vlada, već je reč o BVP-1.

Tenkovi T-72 u verziji M1 su stari, ali se ovo ipak može smatrati kao prednost, jer su Ukrajinci već imali iskustva sa ovakvim tenkovima. Isto važi i za BVP-1 (licencno proizvođen na bazi BMP-1), čime se vreme, koje je sada najvrednije, značajno štedi. Prema tome, očekuje se da se ova donirana vozila uskoro nađu na frontu.

Tenkovi su krenuli da se prebacuju u Ukrajinu od ponedeljka ujutru, kada su natovareni na vozove. Međutim se čekalo sa zvaničnom objavom iz bezbednosnih razloga. 

Prema pojedinim saznanjima Češka je počela da isporučuje i PVO sisteme kratkog dometa Strela-10. Jedan od razloga pomoći u ovom obliku je taj što se vojska postepeno oslobađa istočnjačke (sovjetske) tehnologije, pa tako sistemi Strela-10 nisu izuzetak. Pripadnici 25. raketnog puka PVO zamenili su Strele sa raketnim sistemom PVO bliskog dometa RBS 70 NG (New Generation).

Češka Strela-10

Od početka sukoba u Ukrajini ovo je do sada jedna od prvih isporuka teške vojne tehnike iz zemalja NATO-a. Portparol Ministarstva odbrane rekao je da je Češka Republika poslala vojnu pomoć u vrednosti od skoro milijardu kruna (45 miliona dolara) Ukrajini od početka rata 24. Februara.

NATO saveznici će razgovarati o isporuci dodatnog naoružanja Ukrajini kada se ministri spoljnih poslova sastanu u sredu i četvrtak

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *