Global Defence pregled stanja na terenu 25. dana rata u Ukrajini

Ruske snage oko Kijeva sve više uspostavljaju odbrambene položaje i spremaju se da rasporede artiljeriju i sredstva za kontrolu vatre što je moguće bliže gradu.

Ukrajinske snage su uspele da odbiju ruske napade na grad Izjum, jugoistočno od Harkova.

Ruske trupe nisu izvele značajnije napade na severoistoku Ukrajine.

Sa druge strane, njene trupe potpomognute proruskim snagama nastavljaju polako, ali stabilno da napreduju u Luganskoj oblasti i oko Mariupolja, dok se trenutno stalo sa ofanzivnim delovanjem ka pravcu Mikolajev i Krivi Rog.

Stanje u Kijevu

Ruske snage nisu izvele nijednu ofanzivnu operaciju severozapadno od Kijeva 20. marta. Rusija nastavlja da jača odbrambene pozicije na ranije zauzetom terenu. Trupe raspoređuju inžinjerijsku podršku, pripremaju logistiku i svu neophodnu opremu, sa posebni fokusom na sistemima za upravljanje artiljerijskom vatrom.

Verovatno da je reč o stvaranju uslova za prošireno artiljerijsko i raketno bombardovanje Kijeva tako što će se pomeriti u efektivni artiljerijski domet centra grada.

Černjigovska i Sumska osovina

Ruske snage su ojačale svoje odbrambene pozicije severoistočno od Kijeva u protekla 24 sata i navodno počele da raspoređuju minska polja — prvi izveštaj ukrajinskog Generalštaba o postavljanju mina ruskih snaga. Ruske snage su nastavile da granatiraju civilna naselja širom severoistočne Ukrajine. Ukrajinske snage su dodatno pokrenule lokalne kontranapade oko Brvara 20. marta. Ukrajinska vojska prekinula je snabdevanje ruskih trupa gorivom i hranom u blizini Brova i uništile određeni broj tenkova ruskog 6. tenkovskog puka.

Harkov

Ruske nije imala značajnije aktivnosti oko Harkova. Ukrajinska pogranična straža je 20. marta prijavila privođenje dvojice ruskih diverzanata u Harkovskoj oblasti. Ruske snage pokreću neodređenu „jaku artiljeriju“ u Belgorodskoj oblasti, u Rusiji, od podneva po lokalnom vremenu 20. marta.

Ukrajinske snage u Izjumu odbile su ruski pokušaj da zauzmu centar grada 19-20. Rusija će verovatno nastaviti sa pokušajima da zauzmu Izjum kako bi podržale šire okruženje ukrajinskih snaga u istočnoj Ukrajini, ali je malo verovatno da će zauzeti grad u bliskoj budućnosti.

Luganska oblast

Ruska vojska i proruske snage su 19. i 20. marta ostvarile određena teritorijalna osvajanja severno od Rubižna, zauzevši selo Varvarivka. Ruske snage su nastavile sa pokušajima da zauzmu naselja Rubižnje, Severodonjeck i Popasnu, ali nisu uspele da probiju ukrajinsku odbranu. Ova oblast u danima koje predstoje biće poprište sve intenzivnijih sukoba.

Mariupolj

Ruske snage su 20. marta nastavile lagano napredovanje ka Mariupolju. Zabeleženi su i intenzivni artiljerijski napadi su na grad, uključujući i termobaričnu municiju. Ruski zvaničnici su dodatno potvrdili 20. marta da je zamenik komandanta Crnomorske flote za vojno-politička pitanja, kapetan 1. ranga Andrej Pali, poginuo u Mariupolju. Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da su snage takozvane Donjecke Narodne Republike napredovale 3 km ka Verhnotoreckom, severno od Mariupolja

Severno i zapadno od Hersona

Ukrajinske snage i dalje izvode povremene kontranapade oko Mikolajeva. Ruske trupe nisu izvele ofanzivu na južnom pravcu 20. marta. Ratni brodovi Crnomorske flote 20. marta gađali su navodno ukrajinske radionice i skladišta u Mikolajevu krstarećim raketama Kalibr.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *