Ruski vojska će najverovatno povući svoje trupe sa zapadne obale reke Dnjepar, uključujući i iz grada Herson, što bi moglo biti jedno od najvećih povlačenja do sada.

Fotografije iz Hersona pokazuju da je ruska zastava skinuta sa glavne administrativne zgrade.

Ipak, ukrajinski zvaničnici su i dalje oprezni u pogledu znakova da Rusija napušta to područje, a bilo je i ćutanje viših službenika u Moskvi o onome što bi predstavljalo jedno od najvećih povlačenja Rusije do sada.

Kijev je rekao da se i dalje bore u toj oblasti i da su jedinice oprezne da bi Moskva mogla da postavi zamku.

„Najverovatnije će naše jedinice, naši vojnici, otići na levu (istočnu) obalu“, rekao je Kiril Stremousov, zamenik civilnog administratora Hersonske oblasti postavljen od strane Rusije.

Ukrajina je mesecima napadala glavne rečne prelaze, što otežava Rusiji snabdevanje svojih ogromnih snaga na zapadnoj obali. Ukrajinske trupe napreduju duž reke otkako su početkom oktobra probile rusku liniju fronta. Mada je njihovo napredovanje usporeno u poslednje vreme.

Rusija je naredila civilima da se evakuišu iz okupiranih područja na zapadnoj obali, a ove nedelje im je takođe naredila da napuste tampon-zonu od 15 km i na istočnoj obali.

Stremousov je pozvao civile koji su ostali u gradu Hersonu da odmah odu, rekavši da dovode svoje živote u opasnost.

Global Defence komentar

Ukrajina drži strogu tajnost o napretku svojih trupa na frontu u Hersonu, ali je do sada bila javno oprezna u vezi sa svim sugestijama da Rusija napušta položaje tamo.

Informacije o prisustvu ruskih vojnika su prilično oprečne. Pojedini izvori ukazuju da ruska vojska, naprotiv, jača prisustvo, dok oni drugi govore da se povlači.

Ne treba, takođe izgubiti iz vida i eventualnu mogućnost da Rusija želi da navuče ukrajinske trupe u zamku, da udju u teške ulične borbe za Herson i tako izgube veliki broj snaga, što bi dalje moglo da vodi slabljenju ukrajinske vojske kako na južnom frontu, tako i uopšte.

Velika je verovatnoća da će se ruske trupe povući preko Dnjepra i da će tu sačekati zimski period. Ukrajinske snage vrlo verovatno neće prelaziti Dnjepar, jer bi to iziskivalo veliku i kompleksnu logistiku, kao i mnogo snaga koje bi bile angažovane na osiguravanju druge strane obale.

Takođe, tako kompleksna akcija u jesenjim i zimskim uslovima nije nikako preporučljiva, tako da će se po svemu sudeći sve završiti povlačenjem ruske vojske na drugu stranu Dnjepra.

Rusija je odlučila da povlači civile iz Hersona, jer je svesna da će grad biti izložen ukrajinskoj artiljeriji, a možda i kopnenom napadu. Zato je realno očekvati da će u zimskom periodu biti aktivna razmena artiljerijske vatre preko reke Dnjepar.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *