Nedugo nakon što je sat otkucao ponoć u noći između nedelje i ponedeljka snažne eksplozije odjeknule su u sirijskom mestu Al Bukamal, smeštenom na samoj granici sa Irakom.

Do eksplozije je došlo u skladištima naoružanja koji su navodno pod kontrolom iračke šiitske milicije Hašd al Šabi, koja je u bliskoj vezi sa Iranom. Prema satelitskim snimcima koje je objavila izraleska kompanija Image Sat International, u eksplozijama je uništeno osam skladišta naoražnja. 

Ovaj misteriozni događaj odigrao se svega pet dana nakon što je Fox News objavio ekskluzivni izveštaj u kojem se navodi da Iran na granici između Sirije i Iraka u Al Bukamalu gradi veliki vojni kompleks pod imenom Imam Ali.

Njegova gradnja započela je pre nekoliko meseci sa ciljem da primi nekoliko hiljada vojnika zajedno sa precizno vođenim raketama. Procene su da bi izgradnja trebala da bude završena u narednih nekoliko meseci.

S obzirom da je satelitske snimke načinila izraelska kompanija i da je izrael već ranije dejstvovao u ovoj oblasti, sumnja se da upavo ova zemlja stoji iza misterioznih eksplozija. Tel Aviv se nije oglašavao ovim povodom, što je već poznata praksa od ranije.

Satelitski snimak nakon nakon navodnom izraelskog napada u Al Bukamalu (foto: ISI)

Televizija Al Arabija prenela je informaciju da su meta napada bile šiitske  milicije Katib Hezbolah, Haidarion i Al Abdal. Na drugoj strani, portal Deir Ezzor 24 izvestio je da su neidentifikovani avioni bombardovali iranske i položaje njihovih milicija u Al Bukamalu.

Al Bukamal nalazi se na strateški važnom mestu na obali Eufrata. Ovaj grad bio je u  ruci militanata Islamske države u periodu od 2014-2017. godine, nakon čega ga je zauzela Sirijska arapska armija sa svojim milicijama. Od tada radilo se na uspostavljanju potpune kontrole nad ovim gradom i otvaranju graničnog prelaza sa susednim Irakom. Dugo najavljivani granični prelaz, trebao bi da bude otvoren u narednih nekoliko dana.

Al Bukamal se smatra važnim mestom za Iran, jer se kroz taj grad prostire koridor koji vodi od Iraka do Libana. Ovu rutu Iran koristi kako bi snabdevao svoje milicije, kako u Siriji, tako i u Libanu.

Grad Al Bukamal (foto: Wikipedia)

Otuda ne treba da čudi izraelsko bombardovanje ovog mesta koje se prvi put odigralo u maju prošle godine, a po svemu sudeći ponovo sada. Izrael po svaku cenu želi da osujeti iranska logistička snabdevanja od Iraka do Libana, posebno u pogledu izgradnja vojnih baza ili skladišta naoružanja i municije.   

Kategorije:Sirija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *