Patrolni brod Pojekat 03160, poznatiji kao Raptor, uočen je u sastavu Sirijske obalske straže u vodama Mediterana, blizu Tartusa. Fotografije koje su se pojavile na pojedinim društvenim mrežama, potvrđuju ranije navode o ruskoj isporuci jednih od najmodernijih patrolnih brodova.

Patrolni brod Raptor u sastavu RM Sirije kod Tartusa (foto: Wael)

U julu prošle godina prvi put je objavljena informacija da će Rusija isporučiti Raptore Siriji. Tada je najavljeno da bi prvi primerci trebali da stignu već iste godine, međutim, očigledno da je pošiljka iz nepoznatih razloga odložena za 2018.

Da će Sirija uskoro dobiti Raptore potvrdile su amaterske fotografije koje su 13. aprila načinjene na Bosforu. Tom prilikom uočen je ruski transportni brod Aleksandr Tkačenko na putu ka luci Tartus na kome se mogao videti najmanje jedan Raptor zajedno sa kamionima KamAZ, Ural 4320 i pontonskim čamcima BMK-T.

Pored potvrde o isporuci Raptora, ove fotografije nagoveštavaju da su ovi pontonski čamci namenjeni za spajanje sa istočnom obalom Eufrata u Deir ez Zoru, odnosno da su možda na pomolu u nekom doglednom periodu operacije protiv Kurda koji drže taj deo teritorije.

Ruska isporuka patrolnih brodova Siriji pokazuje posvećenost Moskve u opremanju ne samo sirijskog vazduhoplovstva i kopnene vojske, već i mornarice u cilju zaštite priobalnih delova, koji su pod kontrolom provladinih snaga.

Prvi patrolni brod Raptor razvijen je i proizveden od strane brodogradilišta JSC Pella u avgustu 2013. Po svojoj konstrukciji sličan je švedskom CB 90, pa su se tako u javnosti pojavile glasine da je zapravo reč o kopiji ovog broda. Iste 2013. započeta su i prva ispitivanja, a 2014. Ratna mornarica Ruske Federacije naručila prvih osam komada, dok je narednih još 10 naručeno 2016.

Raptor može da obavlja razne vrste zadataka, uključujući: patroliranje, anti-terorističke zadatke, misije traganja i spasavanja. Pored dva člana posade brod može da primi 20 vojnika. Plovilo je dužine 17 m, dok je širina 4 m, a visina 3,5 m.

Opremljen je sa modernom navigacionom opremom koja mu omogućava patroliranje u svim meteo uslovima sa maksimalnom brzinom do 50 čvorova. Što se naoružanja tiče okosnicu čini daljinski upravljiv teški mitraljez 14,5 mm, čiji je maksimalni domet 2000 m. Pored mitraljeza od 14,5 brod je naoružan i sa dva 7,62 mm 6P41 Pečeneg.

Kategorije:Sirija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *