Turske kompanije STM i Havelsan nastavljaju započete radove na modernizaciji podmornica klase Agosta 90B, iz sastava podmorničke flote Ratne mornarice Pakistana.  U okviru ovog projekta, predviđeni su radovi na modernizaciji ukupno tri plovila ove klase, a trenutno su u toku radovi na podmornici S139 Hamza.

Ugovor o modernizaciji, vredan oko 350 miliona američkih dolara, sklopljen je 2016. i prvobitno je obuhvatao radove na samo jednoj podmornici, dok je kasnije proširen, kako bi se sva tri plovila dovela na isti standard. Za sada nije poznato kada će radovi na celokupnoj floti pakistanskih Agosta 90B biti gotovi ( prvobitno je dogovoreno 3 godine ), ali turska strana navodi da će prva, S139 Hamza, biti operativna već sledeće godine.

Što se samih radova tiče, predviđena je opsežna modernizacija u koju su uključeni: zamena sistema sonara,  novi sistem za upravljanje vatrom, novi sistem za navigaciju i upravljanje podmornicom,  dodavanje novog radara, i zamenu ostalih pomoćnih sistema. U pogledu naoružanja, najveću novinu predstavljaće integrisanje novih krstarećih raketa tipa Babur-3, što bi značajno ojačalo ofanzivne kapacitete pakistanske Ratne mornarice.

Podmornica S134 Hamza (foto: World Naval News)

Nova raketa, navodno  dizajnirana specijalno za ovaj tip podmornice, će sa plovila biti lansirana primenom sistema za horizontalno lansiranje, kroz postojeće četiri cevi za torpeda. Ono što je zanimljivo je činjenica da će Babur-3 moći da bude opremljen nuklearnom bojevom glavom, čime će Pakistan po prvi put u svojoj istoriji dobiti mogućnost dejstva nuklearnim naoružanjem sa podmornica.

Modernizacija iznuđeno rešenje

Glavni razlog za ovaj program modernizacije, odnosno opremanje podmornica nuklearnim naoružanjem predstavlja težnju Pakistana da, pre svega, pokuša da se suprotstavi rastućoj moći Indijske RM, koja trenutno ima daleko moćniju podmorničku flotu, sa značajnim nuklearnim kapacitetima.  

Sa te strane gledano, ova modernizacija predstavlja iznuđeno rešenje (ili očajnički potez), koje dolazi u trenutnku kada je u Indiji uvedena u službu prva balistička podmornica na nuklearni pogon (INS Arihant), odnosno potencijalna pretnja na koju RM Pakistana nema pravi odgovor, niti će ga imati u nekom narednom periodu. 

Podmornica S137 Khalid (foto: World Naval News)

Sa druge strane, opremanje Agosta 90B klase će Pakistanu dati kakve takve kapacitete za dejstvo nuklearnim naoružanjem sa podmornica, i poslužiti kao priprema za dolazak prve nuklearne balističke podmornice, čiji je razvoj odobren. U taj projekat će svakako biti uključeni inostrani stručnjaci, najverovatnije iz Kine, a očekuje se da prva podmornica bude spremna negde posle 2030. godine.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *