Izraelska kompanija ImageSat International objavila je satelitski snimak Naučnog i istraživačkog centra Barzeh nakon bombardovanja SAD i njenih saveznika, koje se desilo u noći 14. aprila. U napadu na Barzeh učestvovale su samo SAD koje su lansirale 57 krstarećih raketa Tomahawk.

Barzeh je iskorišćen i kao poligon za premijerno testiranje u borbenim uslovima 19 krstarećih raketa JJASM-ER, lansiranih sa dva bombardera B1B, koja su poletela iz baze Al Udeid u Kataru.

Uništena zgrada Istraživačkog centra u Barzehu (Foto:SANA)

Ovaj Centar viđen je od strane pojedinih zapadnih država kao glavno postrojenje za proizvodnju hemijskog oružja, koje je korišćeno u Dumi prošle subote.

Na snimku objavljenom kasno sinoć može se videti da su sva tri objekta u potpunosti uništena, što je potrvdio i Damask.

Satelitski snimak pre i posle napada na Barzeh (Foto: ImageSat Interantional)

Međutim, ovaj kompleks nadomak Damaska, na koji je lansirano 76 raketa, bilo je napušteno neko vreme pre napada, tako da nije bilo ljudskih žrtava, a ni uništene tehnologije, koja je na vreme preseljena.

Naučni i istraživački centar osnovan je 1971. po direktivi tadašnjeg predsednika Sirije Hafeza Al Asada. Značajnu ulogu u njegovom formiranju i daljem radu imala je Francuska. Centar se tokom godina bavio raznim istraživanjima, razvojem komunikacione opreme, solarne energije, pitanjima hemijskog i biološkog zagađivanja vode. Vremenom je postajao jedan od najuglednijih instituta koji se bavio civilnim i vojnim istraživanjima. Vojna istraživanja koja su počela od 1973. kretala su se u prvacu razvoja raketne tehnologije kao i nuklearnog, hemijskog i biološkog naoružanja.

Bombardovan kompleks Barzeh (Foto: SANA)

Pored dugogodišnje saradnje sa Francuskom, Centar je imao čvrste veze sa SSSR i Kinom. Saradnja sa Kinom bila je u vidu isporuke Siriji određenih raketnih komponenti koje je Centar koristio za dalji razvoj raketa.

Pored saradnje sa stranim institutima, ovaj Centar bio je optužen od zapadnih država zbog isporuke naoružanja Hamasu i Hezbolahu, koji su u svojem arsenalu koristili rakete iz Sirije. U januaru 2013. Ogranak Centra u Žamraji našao se na udaru Izraelskih vazduhoplovnih snaga zbog Hezbolahovog konvoja koji je bio parkiran unutar kompleksa.

U žižu javnosti Centar je posebno došao iste godine u avgustu nakon hemijskog napada u pobunjeničkom uporištu Guti. Bez jasnih dokaza, Zapada je kao glavnog krivca video režim u Damasku zajedno sa Centrom. Optužbe na račun Sirije došle su i 2017. nakon hemijskog napada u Kan Šajkunu. SAD odgovorile su tada lansiranjem 59 krstarećih raketa Tomahawk na bazu Al Šajrat, dok je Centar ostao netaknut, osim njegovih naučnika kojima su uvedene sankcije.

Ubrzo nakon događaja u Kan Šajkunu, na teren su izašli eksperti iz Organizacije za sprečavanje širenja hemijskog naoružanja koji su utvrdili da u Barzehu i Žamraji, koji su ogranak Centra, ne postoje ostaci koji bi ukazivali na postojanje hemijskog naoružanje.

Uprkos svemu tome, SAD bombardovale su Barzeh, iako su znale da su od Centra ostali samo goli zidovi, na koje je lansirano najviše krstarećih raketa.

Kategorije:Sirija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *