Oružane snage Jermenije trebale bi prema pisanju pojedinih medija da nabave ruski mobilni protivvazdušni raketni sistem kratkog dometa Tor-M2E. Vlada u Jerevanu još nije potvrdila ove informacije, ali ako pogledamo dosadašnje ruske zajmove odobrene Jermeniji sve ukazuje da će protivvazdušna odbrana biti bogatija za još jedan PVO sistem koji će biti finansiran upravo iz tih kredita. Rusija je dva puta odobravala zajam Jermeniji namenjen za odbranu, prvi put u vrednosti od 200 miliona dolara, a drugi put 100 miliona.

Azerbejdžan koji često ima pogranične sukobe sa Jermenijom zbog sporne teritorije Nagorno Karabah nije se oglašavao povodom potencijalne nabavke.

Iako svesna međusobnih sukoba Rusija već godinama koristi priliku da naoružava zaraćene strane. Tako je Jermenija u okviru zajma primila protivoklopne vođene rakete 9K129 Kornet-E, dok je svega par meseci ranije Azerbejdžanu prodala protivoklopne sisteme Hrisantema-S i oklopna vozila točkaše BTR-82. Pored toga što Rusija želi da profitira od ovog sukoba nekako se čini da teži uspostavljanju balansa na Kavkazu, izbegavajući da bilo koja strana kroz naoružavanje uzme primat u tom regionu i tako poremeti trenutno uspostavljenu ravnotežu snaga.

Kada govorimo o sistemu Tor-M2 možemo reći da on predstavlja modernizovanu verzju Tor-M1 koju je dizajnirao Almaz Antej. Svoje prvo predstavljanje imao je 2007. na međunarodnom avio-kosmičkom salonu MAKS u Moskvi.  Tada smo imali prilike da vidimo varijantu na guseničarskoj šasiji 9A331M, kao i na vozilu točkašu MZKT-6922 6×6. Glavna namena Tora je obaranje pre svega  jurišnih aviona, helikoptera, bespilotnih letelica  i vođenih raketa.

Tor-M2 može da lansira rakete 9M331 i 9M332 koje se nalaze vertikalno raspoređene u specijalnom kontejneru oznake 9M334, koji može da primi 4 rakete. Maksimalan domet ove verzije Tora je 12 000 m, a može da dejstvuje na visini do 10 000 m.

Jedna baterija Tor-M2E sačinjena je od 4 lansera 9A331MK, komandnom stanicom Ranžir-MK, dvaju vozila za popunu 9T244 i jednim inžinjerskim 9V887M2K.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *