Pregled stanja na frontu dvadeset osmog dana rata u Ukrajini

Kijevska oblast

Ukrajinske snage su pokrenule kontranapade kako bi povratile teritoriju koju su osvojile ruske trupe. Uspeli su da povrate Makariv, a borbe se vode oko Irpina, Buče i Hostomela. Rusi nastavljaju da gađaju Irpin iz minobacača i višecevnih lansera. Ruske snage pokušale su da napreduju na Teterivsk, otprilike 70 kilometara severozapadno od Kijeva, ali su odbijene.

Černigov i Sumi

Borbe u i oko Černihiva su nastavljene tokom proteklih nekoliko dana bez većih promena na linijama fronta.

Ruske snage nisu pokušale da napreduju u i oko istočnih predgrađa Kijeva u protekla 24 sata. Rusi navodno nastavljaju da kopaju i miniraju to područje. Ukoliko su ove informacije tačne, to bi onda značilo da Rusi u tim oblastima prelaze u defanzivu.

Harkov

Nikakve značajnije ofanzivne operacije oko Harkova ili oko grada Izjuma nisu izvedene.

Oblast Lugansk

Ruske snage su nastavile da napreduju u oblastima Luganska i Donjecka, koncentrišući se na ograničene kopnene napade na Popasnu i Avdijevku i raketne udare na aerodrom Kramatorsk.

Mariupolj

Borbe blok po blok nastavljene su u gradu Mariupolju, pošto su ruske snage pojačale svoje bombardovanje upotrebom artiljerije, dronova i topova sa ratnih brodova.

Hersonka oblast

Ruske snage u i oko Hersona i Mikolajeva, kao i one koje su napredovale na Krivi Rog i Zaporožje, nisu izvele značajnije ofanzivne operacije u protekla 24 sata.

Zaključak

  • Ruske snage će verovatno zauzeti Mariupolj ili naterati grad da kapitulira u narednim nedeljama.
  • Rusija će proširiti vazdušno, raketno i artiljerijsko bombardovanje ukrajinskih gradova.
  • Ukrajinski zvaničnici sugerišu da bi ukrajinske snage mogle da pokrenu veći kontranapad na zapadnu Kijevsku oblast u narednim danima.
  • Kontinuirano učešće Crnomorske flote u bici za Mariupolj smanjuje verovatnoću amfibijskog iskrcavanja u blizini Odese, uprkos ruskom pomorskom granatiranju Odese poslednjih dana.
Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *