21:06 Rusija će svakog dana otvarati koridore za civile

Ruska vojska će svakog dana u 10 časova otvarati humanitarne koridore iz Ukrajine ka Rusiji, rekao je načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane general-pukovnik Mihail Mizincev.

21:00 Peti jurišni avion Su-25 izgubljen u Ukrajini

Ruski jurišni avion za blisku vazdušnu podršku Su-25SM, reg. broj RF-91969, evidencijski broj 10 „crveni“, srušio se danas u Ukrajini.

Pilot je poginuo prilikom pada, jer nije uspeo da se katapultira. Tačan uzrok nesreće nije poznat, ali se verovatno radi o obaranju.Ovo je peti po redu Su-25 koji je Rusija izgubila u Ukrajini od početka sukoba.

15:25 Lavrov: ne verujem da će sukob prerasti u nuklearni rat

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u Turskoj danas da ne veruje da će sukob u Ukrajini prerasti u nuklearni rat, ali je upozorio Sjedinjene Države i Evropu da Moskva više nikada ne želi biti zavisna od Zapada

Ruska ekonomija suočava se s najvećom krizom od pada Sovjetskog Saveza 1991. nakon što je Zapad uveo teške sankcije gotovo celom ruskom finansijskom i korporativnom sistemu nakon invazije Moskve na Ukrajinu 24. februara.

Na pitanje dopisnika iz Kremlja ruskog lista Komersant misli li da bi nuklearni rat mogao biti pokrenut, Lavrov je rekao novinarima u Turskoj: „Ne želim da verujem i ne verujem.“

Lavrov, ministar spoljnih poslova predsednika Vladimira Putina od 2004. godine, rekao je da je nuklearnu temu bacio u rasprave samo Zapad, za koji je rekao da se stalno vraćao nuklearnom ratu poput Sigmunda Frojda, oca psihoanalize.

13:55 Krenulo ponovovno bomabrdovanje Marijupolja?

Gradsko veće Marijupolja navelo je da su ruske trupe nastavile da bombarduju ovaj grad, nakon što je istekao period primirja.

11:15 Završen sastanak Kulebe i Lavrova

Sastanak Kulebe i Lavrova završen je nakon sat ipo vremena razgovora. Kuleba je rekao da su razgovori bili teški.

9:40 Rusija napušta Savet Evrope

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da više neće učestvovati u Savetu Evrope, vodećoj organizaciji za ljudska prava


Rat u Ukrajini ušao je u treću nedelju, bez naznaka da se njemu bliži kraj. Kolike su njegove posledice najbolje govori podatak da je više od dva miliona izbeglica, nekoliko hiljada poginulih i na hiljade primoranih da se sakriju u opkoljenim gradovima pod nemilosrdnim bombardovanjem.

Nadu ipak podgrejava najava trilateralnog sastanka ministara spoljnih poslova Rusije, Ukrajine i Turske u Antaliji, koji je pema planu trebao da počne u 9h. Ovo će biti prvi susret ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine od početka ruske vojne operacije u Ukrajini.

Sa ukrajinskog stanovišta glavne teme biće: prekid vatre, poboljšanje humanitarne situacije u gradovima i povlačenje ruske vojske. Moskva traži da Kijev zauzme neutralan stav i odustane od težnji za ulazak u NATO savez.

Ukrajina je ranije saopštila da Rusija sprovodi „genocid“ bombardovanjem dečije bolnice u gradu Mariupolju. Rusija je rekla da su izveštaji „lažne vesti“ jer je zgrada bila nekadašnje porodilište koje su odavno zauzele trupe. Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski tvrdi da su Ujedinjene nacije iznele netačne informacije o navodnom ruskom napadu na ukrajinsku bolnicu u Marijupolju, koja je, kako tvrdi, pretvorena u vojni objekat.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva saopštilo je da je velika ruska kolona severozapadno od Kijeva u poslednjih nedelju dana postigla mali napredak, ali i da trpi kontinuirane gubitke. Dodaje se da će, kako se broj žrtava povećava, ruski predsednik Vladimir Putin morati da mobilše dodatne vojnike iz oružanih snaga kako bi nadomestio gubitke.

Putin koji ovu operaciju naziva „specijalnom“ rekao je da napredovanje njegovih snaga u Ukrajini ide prema planu i rasporedu. Međutim, Ministarstvo obrane Ukrajine tvrdi da ruska vojska slabo napreduje i da ukrajinski vojnici drže odbrambene pozicije.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *