Samo dan nakon što su vlasti Saudijske Arabije iz zatvora pustile 128 hutskih zarobljenika, ova pobunjenička grupa u Jemenu oborila je 29. novembra najverovatnije saudijski helikopter AH-64 Apache. Zajedno sa izjavom, objavljen je i snimak na kojem se može videti u vazduhu plamenom zahvaćen Apache, kao i njegov pad.

Huti tvrde da je helikopter u pograničnom delu sa Saudijskom Arabijom oboren protivavionskom raketom, kao i da su oba pilota poginula na licu mesta. Uprkos objavljenom snimku, vlasti u Rijadu nisu se oglašavale ovim putem, što bi moglo dodatno da ukazuje na autentičnost snimka.

Ne samo da je oboren Apache, već se narednog dana pojavila informacija, ali i fotografije oborene bespilotne letelice Wing Loong II sa brojem 20207, po svemu sudeći, takođe, saudijskog porekla. U ovom slučaju, nije bilo snimka samog obaranja, ali se na društvenim mrežama pojavila fotografija iz okoline Hiran sa ostacima bespilotne letelice, koji impliciraju da se radi o Wing Loong ll. Kao i za Apache, Saudijska Arabija se nije oglašavala tim povodom.

Wing Loong II, kineske proizvodnje, spada u klasu naoružanih bespilotnih letelica čiji je radijus oko 4000 km, što znači da u vazduhu može da provede oko 20 sati. Ove letelice poseduju i UAE, koje je ova zemlja poslala u Libiju, kako bi pomogla snagama generala Haftara koji se mesecima bore protiv vlade premijera Saradža sa sedištem u Tripoliju.

Oboreni Wing Loong II u Jemenu (foto: Twitter)

Može se reći da se radi o prilično sofisticiranoj letelici, koja može da ponese do dvanaest vazduh-zemlja raketa tipa Blue Arrow-7, dometa do 7 km. Od početka intervencije u Jemenu 2015. godine Saudijka Arabija i UAE aktivno su koristile Wing Loong II u cilju eliminisanja nepriljateljskih položaja. Ove letelice često su viđene kao najsigurnije sredstvo, kako bi se izbegle ljudske žrtve u prilično nepristupačnim terenima na severu Jemena.

Ipak, nije bio tako redak slučaj i njihovog obaranja zajedno sa helikopterima. Pojedini podaci ukazuju da su UAE i Saudijska Arabija do sada izgubili najmanje sedam jurišnih heikoptera i četiri bespilotnih letelica, od kojih dva Wing Loong II.

Čime su oboreni Apache i Wing Loong II?

Čime su oboreni Wing Loong II i Apache nije poznato. Huti tvrde da su mnoge letelice oborene sa raketama Fatir-1 i Thaqib-1.

Fatir-1 predstavlja modifikaciju poluaktivne radarski vođene rakete 9M336, koja je ugrađena na PVO sistem 2K12 Kub. Poznato je da su jedinice nekadašnje Jemenske vojske imale Kubove u svom sastavu, pa tako ne čudi poreklo ovih raketa.

Njihova uspešnost se pokazala u obaranju najmanje jedne američke bespilotne MQ-9 Reaper. Američka centralna komanda potvrdila je da je raketa sa 2K12 korišćena u obaranju Reaper-,a blizu strateški važne luke Al Hudejdah u junu ove godine.

Rakete Fatir-1 (foto: Yemen Wrath)

Za razliku od Fatir-1, ne postoje fotografije za Thaqib-1. Pretpostavlja se da je zapravo reč o modifikaciji IC navođene vazduh-vazduh rakete R-27T ili R-73E.

Nema sumnje da iza svih ovih modifikacija stoji zapravo Iran koji pored logističke pruža i pomoć u vidu stručnjaka, ali i tehnologije. U protivnom, ne bi moglo da se desi da su danas, skoro pet godina kasnije, Huti izašli jači, nego što su to bili na početku vojne intervencije u martu 2015. godine

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *