Severna Koreja održala je prošle nedelje vojnu paradu povodom 70 godina od osnivanja ove komunističke države 9. septembra 1948. Pjongjang tradicionalno obeležava svake godine svoj dan državnosti, ali ako pogledamo kroz istoriju, vojne parade se nisu svake godine organizovale u čast tog datuma. Od 1998. do 2013. godine vojne parade su održavane na svakih pet godina, dok je samo u proteklih 25 meseci bilo ukupno četiri.

Prema mnogima, ova je bila daleko skromnija za razliku od prethodnih tri, koje smo imali prilike da vidimo. Do ovakvog zaključka se došlo zbog manjeg broja naoružanja koje se pojavilo na trgu. Međutim, veliki broj njih propustio je da analizira predstavljenu tehniku, pa se shodno tome doneo takav zaključak. Pored izostanka veće količine naoružanja, izostalo je i obraćanje lidera Kim Džong Una okupljenima, kojih je bilo preko 50 000.

Politički aspekt

Uprkos naporima SAD i zapadnih zemalja da se Severna Koreja potpuno izoluje, ovom paradom Pjogjang je imao za cilj najpre da pokaže da su diplomatske aktivnosti sa nekim ključnim geopolitičkim igračima u svetu i dalje na visokom nivou. Tako se na vojnoj ceremoniji Kim Džong Un našao u društvu šefa kineskog parlamenta Li  Žanšu, kao i spikera gornjeg doma rusko parlamenta Valentine Matvijenko.

Međutim, ono što je posebno bilo upečatljivo jeste da pored 12 000 vojnika i različite vojne tehnike, na trgu Kim Il Sung nije bilo mesta za interkontinentalne balističke rakete Hvasong, „zvezde“ prethodnih nekoliko parada. Izostankom raketnih sistema sa nuklearnim bojevim glavama, koje su navodno u stanju da pogode obalu SAD, nazire se znak da je na pomolu postepena promena politike Pjongjanga, posebno kada je reč o denuklearizaciji.

Vojna parada na trgu Kim il Sung (foto: CNN)

Ovakav pozitivan signal sa Korejeskog poluostrva prepoznao je i američki predsednik Donald Tramp koji je u svom već ustaljenom Tviter obraćanju pohvalio Pjongjang, povodom izostavljanja Hvasong raketa, najvećeg kamena spoticanja u odnosima između dve zemlje. Defilovanje Hvasonga-14 i Hvasonga-15 u februaru na paradi, samo dan uoči otvaranja zimskih olimpijskih igara u južnokorejskom Pjeong Čangu viđeno je kao provokacija Severne Koreje.

Ipak, samo dan kasnije, i kao početak zbližavanje dveju Koreja, s obzirom na prisustvo sestre Kim Džong Una na otvaranju igara. Kasniji sastanak lidera Severne i Južne Koreje, a ubrzo nakon toga 12. juna  Trampa i Una, utabao je put na kojem nije bilo mesta za nuklearno naoružanje, makar ne na ovoj paradi. Umesto raketa i pretnja vojnom odmazdom, mogle su se čuti poruke koju su se ticali razvijanja ekonomije odnosno severnokorejske privrede, kao nekog novog strateškog puta. Prema tome, kada se malo bolje pogleda, to što paradu nisu „upriličile“Hvasong rakete, nije bilo neko veliko iznenađenje.

Sofisticirano naoružanje u prvom planu

I dok su sve oči severnokorejskih, zapadnih i mnogih drugih medija na trgu Kim Il Sung bile uprte u iščekivanju interkontinentalnih balističkih raketa, nekako je zapostavljeno ostalo prodefilovano konvencionalno naoružanje. Na paradi je tog dana učestvovalo ukupno 120 vozila, bilo guseničara ili točkaša. Pored tri tipa oklopnih borbenih vozila, uočeno je devet tenkova Pukpung-ho, hibridni model sačinjen od tenkova T-62, T-72, Type 88 i Chonma-ho. Zajedno sa njima, nastupila su i neka  nova laka oklopna vozila za prevoz ljudstva i opreme. 

Od artiljerije su bila tri tipa samohodne cevne artiljerije, među kojima jedna, do sada nepoznata, najverovatnije kalibra 152 mm. Takođe, prikazana su četiri modela višecevnih raketnih sistema, a posebnu požanju privukao je sistem koji po svom izgledu liči na KN-SS-X-9, sa raketama kalibra 300 mm i dometom procenjim na oko 190 km, što ga može svrstati u balističke rakete kratkog dometa.

Zabeleženo je prisustvo dva tipa raketa zemlja-vazduh, a jedan od njih bio je KN-06 poznatiji još kao Pongae-5, koji je bio prvi put prikazan 2010. na vojnoj paradi. Po svom izgledu malo podseća na S-300, što podgreva sumje da su u njegovom razvoju učestvovali stručnjaci iz Kine i Rusije. Njegovo prvo testiranje bilo je navodno  2011. dok je drugo izvedeno 2015, a treće 2016. godine.

Pored raketa zemlja-vazduh, trgom je prošlo i šest mobilnih obalaskih odbrambenih sistema koji su bliski varijanti Kumsong-3. Spekuliše se da su testiranja sa nekoliko lansiranih raketa izvršena u junu 2017. godine, kao odgovor na nove sankcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Na paradi je svečano prvi put prikazan i novi mobilni protivtenkovski raketni sistem baziran na točkašu 6×6 M-2010. Kao i do sada, detalji ni za ovo naoružanje nisu dati, ali vizuelno gledano, dosta podseća na izraelski višenamenski taktički raketni sistem Spike  sa NLOS (non-line-of-sight) navođenjem. Južna Koreja je ove rakete naručila 2010. neposredno nakon severnokorejskog granatiranja ostrva Jeonpjeong, kako bi u nužnim situacijama mogla da uništi neprijateljsku artiljeriju, bunkerima zaštićena. Ukoliko je ovo naoružanje sa parade rađeno po Spike modelu, postoji verovatnoća da se do određenih podata došlo nakon hakerskih napada koji su se događali ranijih godina protiv Južne Koreje.

Novi protivtenkovski sistem dugog dometa koji podseća na Spike (foto: KCNA)

Zaključak

Gledajući sve ukupno ova parada bila je skromnija jedino po tome što se na njoj nisu našle interkontinentalne balističke rakete i starije naoružanje. Zanimljivo je primetiti da je Pjongjang ovoga puta sa parade želeo da izbaci lako i zastarelo naoružanje, poput vučne artiljerije i starih cevnih PVO sistema.  Prednost je tako data gore pomenutom sofisticiranijem naoružanju.

Iako su se mnoge stvari promenile od februarske parade, ostaje pitanje u kom će dalje pravcu ići nuklearno razoružavanje. Pjongjang je uspeo u proteklih nekoliko godina da razvije rakete koje su sposobne da dobace čak do SAD. Iako ostaje nejasno koliko su ove rakete uspešne u taktičko-tehnološkom smislu, Kim Džong Un je u najmanju ruku uspeo da dobije bitku u propagandnom smislu.

Svojim pretnjama da će pokrenuti nuklearni rat protiv SAD, uspeo je da dovede predsednika SAD za pregovarački sto i tako uz pomoć vojne moći dalju borbu preseli u diplomatsko-političku arenu.

 

Kategorije:Analize

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *