Oružane snage Slovačke planiraju u narednom periodu da nabave 25 samohodnih haubica Zuzana-2, koje su po svojoj konstrukciji bazirane na hladnoratovskim samohotkama Dana, kalibra 152 mm. Prethodno, Slovačka je 1998. uvela u svoje naoružanje Zuzanu-1, prvu haubicu koja je mogla da ispaljuje granate NATO standarda, prvenstveno zbog kalibra topa od 155 mm.

Slovačka kompanija Konštrukta koja izrađuje ove haubice implementiraće ugovor u period od 2018-2021. godine, čiji je iznos procenjen na oko 175 miliona eura.

Slovačka je prvi put prikazala Zuzanu-2 u maju 2014. na sajmu naoružanja IDEB u Bratislavi. Ova haubica koja predstavlja poslednju modernizaciju Dane bazirana je na kamionskoj šasiji Tatra 815 VP 31 265 8×8, a ukupna masa iznosi oko 32 t. Na pomenutoj platformi nalazi se top kalibra 155 mm čiji maksimalan domet iznosi 41km i može da koristi razne vrste granata NATO standarda. Municija i čaura nalaze se odvojeno, pa je tako predviđeno da ih maksimum bude smešteno 80.

Haubica u minuti može da ispali šest granata odnosno 16 u rasponu od tri minuta. Ovu brzinu dejstvovanja obezbeđuje ugrađeni automatski punjač, bez kojeg bi se ipalile svega dve granate u minuti.

Solidna preciznost duguje se sistemu za upravljanje vatre, kao i inercijalnom navigacionom sistemu. Na kupoli je ugrađena i nišanska sprava koja obezbeđuje direktno dejstvovanje u situacijama kada se neprijateljski cilj nalazi neposredno u blizini haubice.

Prvo javno predstavljanje Zuzane-2 na sajmu naoružanja IDEB u Bratislavi 2014. godine ( foto: Army Recognition)

Ulaskom Zuzane-2 u naoružanje, Slovačka će unaprediti svoju artiljeriju koja koristi granate NATO standarda, čiji broj do sada nije bio na zavidnom nivou. Slovačka trenutno raspolaže sa svega 16 Zuzana-1. Pored ovih samohodnih sistema, Slovačka u svom sastavu ima nekoliko desetina 2S1 Gvozdika i određeni broj Dane. Potporu ovim samohotkama daju i modularni višeraketni lanseri RM-70, koji mogu da lansiraju 28 raketa 122 mm ili šest od 227 mm. Ukupan broj ovih sistema trenutno iznosi 26.

Kako bi se pospešilo unapređenje samohodne artiljerije, Ministarstvo odbrane finansiralo je neke projekte. Slovačka je prateći trenutne trendove u svetu za potrebe svoje vojske dala prednost platformama točkašima, pre nego guseničarima. Jedna od njih je takozvana EVA na šasiji Tatre T810 6×6, koja je razvijena za svega 9 meseci i svečano prvi put predstavljena 2015. godine. Iako razvijena u veoma kratkom vremenskom periodu, do sada kompanija Konštrukta nije odmakla dalje od prototipa, tako da je sudbina ovog sistema trenutno neizvesna.

Kako bi eventualno strane kupce zainteresovali za Zuzanu-2, slovačka Konštrukta je u saradnji sa poljskom kompanijom Bumar-Labedi iste 2015. razvila samohodnu haubicu Diana. Reč je o samohotki čija je kupola i naoružanje sa Zuzane-2, dok je guseničarska šasija UPG-NG poljskog porekla i dobrim delom zasnovana na osnovi tenka T-72. Ovakav sklop posebno je zainteresovao Indiju koja preferira guseničarske šasije, kao i zbog toga što poseduje značajan broj tenkova T-72. Međutim, isto kao i sa EVA, serijska proizvodnja ostaje upitna.

Od svih samohodnih artiljerijskih sistema kalibra 155 mm, Slovačka je jedino Grčkoj uspela da proda 12 Zuzana 2000G, koje je Atina kasnije preprodala Kipru.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *