17:00 Zelenski: Ohladio sam se od NATO-a

„Kad je reč o NATO-u, ohladio sam se prema njima odavno, pošto smo shvatili da nisu spremni da prihvate Ukrajinu. NATO se boji kontroverznih stvari i konfrontacija s Rusijom. Nikada nismo želeli da budemo zemlja koja moli na kolenima i nećemo biti takva zemlja. Ne želim da budem takav predsednik“, rekao je Zelenski.


Trinaesti dan rata u Ukrajini doneo je otvaranje novih koridora za izvlačenje civila iz nekoliko gradova, zahvaljujući jučerašnjim trosatnim pregovorima u Brestu. Rusija je obustavila vatru danas u 10h po lokalnom vremenu i otvorila humanitarne koridore za evakuaciju civila iz Kijeva, Černikova, Sumija, Harkova i Marijupolja.

Mnogi evakuisani krenuće verovatno put zemalja EU, kako bi pobegli od sumornog rata koji skoro dve nedelje besni u ovoj zemlji. Prva stanica im je Lavov u kome više nema mesta za raseljene ljude.

Do sada je Ukrajinu napustilo bezmalo dva miliona ljudi. Samo u Madjarsku do sada je stiglo oko oko 170.000 izbeglica. Većina njih nastaviće dalje put. Najviše izbeglica je u Poljskoj, koja je najviše pogođena izbegličkim talasom iz Ukrajine. Tamo se nalazi preko milion i dvesta hiljada Ukrajinaca koji su pobegli iz ratom zahvaćenih područja. Celu situaciju otežava loše vreme koje najviše pogađa ženu, decu i starije osobe. .

Na frontu trenutno nema značajnih pomeranja. Ruska ofanziva na Ukrajinu je nastavljena, ali znatno sporijim tempom, zbog prekida vatre u pojedinim gradovima gde se izvlače civili.

Obaveštajna služba ukrajinskog ministarstva odbrane saopštila je da je general-major Vitalij Gerasimov, načelnik štaba 41. armije, ubijen ispred grada Harkova na istoku Ukrajine, zajedno sa drugim visokim oficirima.

Agencija za istraživačko novinarstvo Bellingcat saopštila je da je potvrdila smrt Gerasimova sa ruskim izvorom. Gerasimov je učestvovao u drugom čečenskom ratu, ruskoj vojnoj operaciji u Siriji i aneksiji Krima, dobijajući medalje iz tih kampanja. Ako bude potvrđeno od strane Rusije, Gerasimov bi bio drugi ruski general iz 41. armije koji je poginuo u roku od nedelju dana. Početkom marta ruski mediji su potvrdili da je njen zamenik komandanta, general-major Andrej Suhovecki ubijen.

Gubitak najviših oficira došao je u vreme kada je veliki deo Putinovih snaga za invaziju zaglavio logističkim problemima, lošim moralom i ukrajinskim otporom. Rusija po svemu sudeći ima problem i sa presretanjem komunikacija. Najveći je problem sa Erom. Reč je kriptofonskom sistemu koji je rusko ministarstvo odbrane sa velikom pompom predstavilo 2021, kada je rečen da radi u svim uslovima.

Stanje na frontovima

Ruske snage se koncentrišu na istočnoj, severozapadnoj i zapadnoj periferiji Kijeva radi napada na prestonicu u narednih 24-96 sati. Rusi dopremaju zalihe i pojačanja, kao i izvode artiljerijske, vazdušne i raketne napade kako bi oslabili odbranu i zastrašili branioce pre takvog napada. Prerano je proceniti u ovom trenutku verovatnu efikasnost bilo kakvog ruskog pokušaja da završi opkoljavanje Kijeva ili da zauzme grad.

Ruske trupe na jugu Ukrajine nastavljaju da napadaju u tri pravca: prema Mikolajevu i Odesi na zapadu, na severu prema Zaporožju i ka istoku prema Mariupolju i Donbasu. Kretanje u tri pravca otežava im da se ostvare ozbiljnije na bilo kom od ova tri pravca.

Čini se da ruske trupe u Hersonskoj oblasti opipavaju mogućnost da nekako zaobiđu Mikolajev i pređu reku Južni Bug kako bi nastavili ka Odesi.

Oni koji se kreću ka Zaporožju trenutno nemaju borbenu moć koja je neophodna da opkole ili zauzmu taj veliki grad. Verovatno da će se ruske snage ozbiljnije ustremiti na ovaj grad tek onda kada padne važna luka Mariupolj i samim tim otvori širok kopneni put zapadno od Donbasa.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *