Egipatske oružane snage pokenule su opsežnu operaciju 9. februara u cilju eliminisanja radikalnih grupa na prostoru Sinaja, delte Nila i zapadnoj pustinji duž granice sa Libijom. Kairo navodi da je reč o do sada najopsežnijoj operaciji koja nosi naziv Operacija Sinaj 2018 u kojoj učestvuju svi rodovi vojske.

Prve pripreme datiraju još od početka januara kada su u oblasti oko El Ariša i Rafe raspoređene specijalne snage i padobranci. Pored toga, uočene su bespilotne letelice CH5 i Wing Loong 2 kineske proizvodnje, zajedno sa izviđačkim avionom Beechcraft 1900.

Već prvog dana, izvedeno je oko 30 vazdušnih napada kod Rafe i Šeik Zuid, kao i u severnom i centralnom Sinaju. Na pres konferenciji koja je održana tokom dana predstavljeni su rezultati Operacije Sinaj koja traje punih šest dana.  Prema njihovim zvaničnim informacijama, do sada je ubijeno 53 militanata, uništeno 57 vozila i 88 motocikala, koje su napadači koristili u cilju koordinisanih akcija i samoubilačkih napada. Takođe, neutralisana su mnoga skladišta naoružanja i municije.

MRAP Caiman tokom operacije na Sinaju ( Foto: Mahmoud Gamal)
MRAP Caiman tokom operacije na Sinaju (Foto: Mahmoud Gamal)

Prema ovim brojkama, moglo bi se na prvi pogled reći da ova, do sada najveća operacija po svom obimu, ide u dobrom smeru. Međutim, ako pogledamo prethodne, po strukturi veoma slične, možemo reći da nisu donele očekivane i zadovoljavajuće rezultate.

Talas vladinih operacija pokrenuo je teroristički napad 24. novembra kada je 40 militanata napalo džamiju Al Ruda istočno od Bir Al Abeda, gde je poginulo 311 ljudi, a povređeno najmanje 122. Do sada niko nije preuzeo odgovornost za ovaj najveći teroristički napad u novijoj istoriji Egipta. Sumnja se da iza svega ovoga stoji radikalna grupa Vilajat Sinaj, koja se zaklela na vernost takozvanoj Islamskoj državi i koja pod svojom kontrolom drži veliki deo Sinajskog poluostrva. Pored sukoba sa vladinim snagama, svakodnevna je razmena vatre i sa još nekim grupama koje pokušavaju da uzmu primat na ovom geografski veoma nepristupačnom terenu.

Kairo će teško moći da povrati svoju bezbednost pomagajući LNA samo kroz ograničene vazdušne napade

Da se bezbednosna situacija u Egiptu, posebno na Sinaju, otrgla kontroli, govori događaj koji se desio krajem decembra 2017. godine. Naime, zbog očiglednog curenja obaveštajnih informacija militanti Islamske države doznali su da se u vazduhoplovnoj bazi u Al Arišu nalaze ministri odbrane i unutrašnjih poslova. Militanti su uspeli da se infiltriraju blizu baze i ispale protiv-oklopnu raketu 9K133 Kornet na parkirani helikopter UH-60 koji je prevozio ministre. U trenutku napada, vladini zvaničnici su bili udaljeni od helikoptera tako da je u napadu stradao pilot, koji se nalazio u letelici.

Stanje nije mnogo bolje ni u zapadnom delu zemlje duž granice sa Libijom. Kairo već duže vreme pokušava da stavi pod kontrolu taj deo teritorije, ali očigledno bezuspešno, kako zbog slabe efikasnosti egipatske vojske, tako i zbog lakog prebega militanata u susednu Libiju. Od svrgavanja Gadafija, 2011. godine, Libija je postala utočište za mnoge teroriste uključujući i one iz sastava Islamske države. Reševanje problema u istočnoj Libiji, pa i bezbednosne situcije u egipatskoj zapadnoj pustinji, Kairo je video kroz ograničeno pomaganje vlade u Tobruku i njene Libijske nacionalne armije (LNA) pod komandom generala Haftara.

Veće uključivanje Egipta u Libiji jedino je rešenje za probleme u zapadnoj pustinji.

Ta pomoć najviše se ogledala kroz povremene vazdušne napade i slanje određene količine naoružanja. Međutim, zbog slabih kapaciteta LNA, istočni deo zemlje izložen je skoro svakodnevnim terorističkim i drugim vrstama napada, koji se kasnije prelivaju i na susedni Egipat. Kairo će teško moći da povrati svoju bezbednost pomagajući LNA samo kroz ograničene vazdušne napade. Veće uključivanje Egipta u Libiji jedino je rešenje za probleme u zapadnoj pustinji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *