Uz posredovanje komande ruskog mirovnog kontingenta u Nagorno-Karabahu, postignut je dogovor o potpunom prekidu ratnih dejstava od 13 časova 20. septembra 2023. godine.

Dogovor je usledio nakon što su Oružane snage zauzele ključne strateške položaje u poslednja 24h.

Jedan od razloga je taj što je odbrambena vojska nepriznate Nagorno-Karabaške Republike, koja broji oko 2.500 ljudi, izgubila navodno skoro polovinu svog ljudstva za manje od jednog dana borbi.

Oružane snage Azerbejdžana imale su na tom delu teritorije oko 60 hiljada ljudi, a gubici njihovi kretali su se od 300 do 500 vojnika.

Vojska Karabaha ostala je navodno i bez municije.

Prema uslovima predaje, Azerbejdžan će obezbediti koridor za izlazak civila i ostataka paravojnih snaga. Svo oružje biće uklonjeno sa teritorije Nagorno-Karabaha.

Postignut je dogovor o povlačenju preostalih jedinica i vojnog osoblja Oružanih snaga Republike Jermenije iz zone razmeštaja ruskog mirovnog kontingenta, kao i o raspuštanju i potpunom razoružanju vojske nepriznate republike Nagorno- Karabah.

Pitanja reintegracije, obezbeđivanje prava i bezbednosti Jermena Nagorno-Karabaha, obezbeđivanje egzistencije stanovništva regiona u okviru Ustava Azerbejdžana biće razmotrena na sastanku između predstavnika lokalnog jermenskog stanovništva i centralnog vlasti Azerbejdžana u Jevlahu 21. septembra.

Teška tehnika i naoružanje biće povučeni sa teritorije Nagorno-Karabaha.

Uskoro opširnije

Kategorije:nekategorisano

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *