Urednik portala Global Defence Saša Radomirović ovih dana je u Jordanu, nakon što je došlo do napada Hamas u Izraelu.

U Jordanu nema trenutno nikakvih problema osim nekoliko protesta u Amanu i Akabi. Razmatrao se i prelazak u Izrael u susedni grad Eliat koji se vidim iz Akabe preko Crvenog mora, ali je su granice na tom delu od početka sukoba zatvorene i nije bilo moguće da se pređe.

U Akabi je bio u sredu mali protest omladine u pratnji policije koja je uzvikivala parole protiv Izraela i izražavala podršku Hamasa. Međutim taj protest se relativno brzo završio bez incidenata.


Možda najveći do sada protest sprema se za sutra kada je na prvu sedmicu od rata planirano da u čast podrške Palestincima na ulice ne samo Amana, već i drugih država na Bliskom istoku izađe na hiljade ljudi.

Saša je obišao Jordan od Amana na severu zemlje do Akabe na samom jugu, gde je granica sa Izraelom.

Ništa u Jordanu ne ukazuje da se odmah preko granice nešto događa. Prodavnice rade, ima dosta turista i sve ukazuje da će tako i ostatati.

Zabrinutost kod naroda postoji, ali oni veruju da će njihova država uspeti da se odupre najvećoj krizi u poslednjih 50 godina.

Vojske i policije na putevima ima, uočen je jedan konvoj kod Mudžiba sa vozilika Spartan, kao i na par mesta vojni pikapovi.
Policija uredno zaustavlja vozila i traži isprave, ali bez većih zadržavanja. U više navrata naše vozilo je zaustavljano, ali nije bilo nikakvih problema.Što se samog naroda u Jordanu tiče, evidentno je da oni podržavaju Palestince, dok sa druge strane vlast gleda da vodi što je moguće više izbalansiranu politiku.

Šta kažu vlasti Jordana?

Turistički odbor Jordana je u saopštenju naveo: „U svetlu nedavnih dešavanja u Gazi, želimo da naglasimo da Jordan nastavlja da bude bezbedna i gostoljubiva destinacija za turiste iz celog sveta.“

„Naša posvećenost da osiguramo bezbednost i dobrobit svih posetilaca ostaje nepokolebljiva.“

„Želimo da uverimo sve da su granice Jordana otvorene za turiste i željni smo da naša izvanredna iskustva podelimo sa svetom.“

„Razumemo da tenzije širom sveta mogu izazvati zabrinutost, ali verujemo u moć putovanja da podstakne razumevanje i izgradi mostove između nacija.“

„Kao i uvek, Turistički odbor Jordana je tu da pomogne i podrži turiste da na najbolji način iskoriste svoju posetu.“

Jordan od poslednjeg rata 1973. vodi mudru politiku i trudi se da izbegne bilo kakav konflikt sa susednim zemljama. Do sada je vlastima ta politika išla od ruke. Ono što je nekada bio Liban „Švajcarska na Bliskom istoku“, danas je to Jordan.

Nakon napada Hamasa jordanski kralj Abdulah Drugi rekao je u sredu da mir bez palestinske države ne bi bio moguć.On je u jordanskom parlamentu rekao da je rešenje sa dve države sa suverenom palestinskom državom koju je Izrael zauzeo 1967. godine jedina opcija.

Nakon što je do napada Hamasa došlo, Jordan je u subotu naglasio potrebu da se zaustavi opasna eskalacija u Pojasu Gaze i njegovoj okolini.

Jordansko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je u saopštenju na ozbiljne posledice eskalacije, posebno u svetlu izraelskih napada i nasilja nad palestinskim narodom, kao i nad islamskim i hrišćanskim svetinjama na Zapadnoj obali i Jerusalimu.


Kao pomoć stanovništvu u Gazi, Jordan je danas poslao prvi avion sa humanitarnom pomoći za Gazu. Pošto je Gaza zatvorena, pomoć je isporučena u Egipat koji će dalje isporučiti u Gazu preko Sinaja.

Jordan uspeva da do sada odoleva novonastaloj krizi na Bliskom istoku. Ova zemlja nije vodila.rat tačno 50 godina. Ialo je narod emotivno vezan za Palestince, ne čude protest širom zemlje.

Sa druge strane pragmatična i izbalansirana politika vlasti sprečava da u zemlji posle 50 godina dođe do novog krvoprolića koje bi imalo katastrofalne posledice po državu u ekonomskom i političkom smislu.

Turizam je za njih žila kucavica. Ako bi došlo do kraha, to bi Jordanu ozbiljno naškodilo. Zato je bolje po njih da održavaju veze.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *