Azerbejdžan je započeo, kako je rekao, „antiterorističku operaciju“ usmerenu na jermenske vojne položaje u regionu Nagorno-Karabaha, a zvaničnici u toj oblasti izvestili su da je teška artiljerija pucala oko njegovog glavnog grada Stepanakerta.

U Stepanakertu, administrativnom centru Nagorno-Karabaha, oglasile su se sirene za opasnost.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je početak operacije nekoliko sati nakon što su četiri vojnika i dva civila poginula u eksplozijama mina u regionu Nagorno-Karabaha.

Tenkovske jedinice Oružanih snaga Azerbejdžana stacionirane u Agdamu pucaju u pravcu Askerana kako bi probili odbranu jermenske vojske.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan rekao je da azerbejdžanske snage pokušavaju da zauzmu najnaseljenije centre Nagorno-Karabaha. Pašinjan je naveo da je u kontaktu sa lokalnim vlastima u Nagorno-Karabahu i da očekuje da ruski mirotvorci deluju kako bi stabilizovali situaciju.

Izveštaji sa fronta izazivaju zabrinutost da je reč o nastavku sukoba iz 2020. godine kada su Azerbejdžan i Jermeni vodili šest nedelja rat. Tada je jedan deo teritorije Azerbejdžan povratio, ali ne i čitav Nagorno Karabah.

Pratiti više detalja

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *