Srbija, jedina evropska zemlja koja je odbila da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, pristala je da snabde Kijev oružjem ili je već poslala oružje, navodi se u poverljivom dokumentu Pentagona.

Podsetimo, ranije je Global Defence pisao da su u Ukrajini viđene srpske rakete G2000 za lansere Grad.

Na društvenim mrežama pojavile su se tada fotografije koje su ukazivale na srpske 122-mm raketa Grad 2000 za višecevne lansere Grad u službi Oružanih snaga Ukrajine.

Određene informacije ukazivale su da su ove rakete nabavljale Kanada i Velika Britanija, preko određenih privatnih kompanija, a zatim se transportovale preko drugih zemalja na teritoriju Ukrajine.

Poverljivi dokumenti, skup odgovora evropskih vlada na molbe Ukrajine za vojno obučavanje i oružje, bio je među desetinama poverljivih dokumenata objavljenih na internetu poslednjih nedelja u onome što bi moglo biti najozbiljnije curenje američkih tajni proteklih godina

Nazvan „Evropa/Odgovor na tekući konflikt Rusije i Ukrajine“, dokument sadrži liste pozicija 38 evropskih vlada u odgovoru na molbe Ukrajine za vojnu pomoć.

Lista pokazuje da je Srbija odbila da obezbedi vežbe ukrajinskim snagama, ali se obavezala da će poslati oružje ili ju je već poslala. Takođe se navodi da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da obezbedi oružje Ukrajini u budućnosti.

Dokument je označen kao tajni i NOFORN (Not Releasable to Foreign Nationals), što zabranjuje njegovu distribuciju stranim obaveštajnim službama i vojskama. Datiran je na 2. mart i ima pečat kancelarije Združenih načelnika štabova.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri autentičnost dokumenta. Kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Ambasada Ukrajine nisu odmah odgovorili na pitanja Rojtersa, kao ni Pentagon, koji je prethodno odbio da komentariše procurile dokumente.

Ministarstvo pravde istražuje curenje, dok Pentagon procenjuje štetu nanetu nacionalnoj bezbednosti SAD.

Kategorije:nekategorisano

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *