Global Defence uživo o ukrajinskoj krizi

22:30 Zelenski najavio regrutovanje rezervista

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio je regrutovanje rezervista na određeni period, ali je isključio potpunu mobilizaciju, jer traži diplomatski put za rešenje problema na istoku Ukrajine.

19:54 Rusija evakuiše diplomate iz Ukrajine

Rusija je donela odluku da evakuiše svoje diplomatsko osoblje iz Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

17:26 Putinu data dozvola za slanje vojske u Donbas

Ruski Savet Federacije jednoglasno je izglasao da se Putinu dozvoli korišćenje vojne sile izvan Rusije, čime je formalizirano rusko vojno raspoređivanje u pobunjeničkim regijama, gde je u osmogodišnjem sukobu poginulo skoro 14.000 ljudi.

Nekoliko evropskih lidera reklo je ranije tokom dana da su se ruske trupe preselile u područja pod kontrolom pobunjenika u istočnoj Ukrajini nakon što je Putin priznao njihovu nezavisnost.

16:42 Rusija „za sada“ nema nameru da šalje trupe

Rusija „za sada“ nema nameru da raspoređuje snage na separatističkim teritorijama u istočnoj Ukrajini, ali će to učiniti u slučaju „pretnje“, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Andrej Rudenko.

15:06 Spreman paket EU sankcija protiv Rusije

Spreman prvi paket EU sankcija protiv Rusije. Sankcijama će biti zahvaćeni svi oni koji su odlučili da priznaju DNR i LNR u Ukrajini, banke koje finansiraju rusku vojsku, pristup Rusije kapitalu i finansijskim tržištima EU.

14:36 Turska u nezavidnoj poziciji

Kada je ruski predsednik Vladimir Putin objavio odluku da prizna dve otcepljene regije u istočnoj Ukrajini kao nezavisne, članica NATO-a i crnomorski sused Turska kritikovala je taj potez, ali nije najavila bilo kakve mere.

Turska ima dobre odnose i sa Ukrajinom i sa Rusijom, ali se u principu protivi sankcijama.

Turska, iako članica NATO, mora da balansira između Rusije i tog vojnog saveza, istovremeno štiteći opterećenu tursku ekonomiju od šokova nakon valutne krize u decembru.

Svaki ozbiljniji korak protiv Moskve bio bi opasan po Ankaru, jer bi se time ugrozila isporuka energenata, trgovina i turizam.

14:26 SAD šalju 150 vojnika iz Rumunije u Bugarsku

Oko 150 američkih vojnika i vojne opreme stiže ove nedelje u Bugarsku. Oni će preći iz Rumunije u Bugarsku najkasnije do četvrtka kako bi učestvovali u obuci u cilju jačanja kompatibilnosti trupa.

13:14 Sirijski ministar spoljnih poslova: „priznanje korak ka miru“

Sirijski ministar spoljnih poslova Faisal Mekdad pohvalio je rusko priznanje nezavisnosti pobunjeničkih regija u istočnoj Ukrajini, opisujući to kao korak „ka odbrani svetskog mira“.

„Dugo sarađujemo sa republikama Donjeck i Lugansk i verujemo da će ovi trenutni uslovi pomoći da se ova saradnja poveća“, rekao je Faisal.

Ranije danas Bašar al Assad je objavio saopštenje u kojem se navodi da je sirijski predsednik primio u decembru delegaciju ruskih zakonodavaca, uključujući predstavnike iz regije Donjeck, i tada im je rekao da je Damask „spreman priznati Republiku Donjeck i postignut je dogovor da se započnu odnosi sa njom.”

12:48 Nemačka stopirala Severni tok 2

Nemačko ministarstvo ekonomije obustavilo je postupak izdavanja dozvole za rad gasovoda Severni tok 2, zbog eskalacije situacije na istoku Ukrajine.

Sjedinjene Države i neke evropske zemlje dugo su kritikovale gasovod kojim se prirodni gas iz Rusije dovodi u Nemačku, jer povećava oslanjanje Evrope na ruske energente.

12:10 Ukrajina razmatra prekidanje diplomatskih odnosa sa Rusijom

Ukrajina bi mogla prekinuti diplomatske odnose s Rusijom nakon što je Moskva odlučila priznati dve otcepljene regije istočne Ukrajine kao nezavisne, rekao je predsednik Volodimir Zelenski na brifingu u utorak.

Govoreći zajedno sa svojim estonskim kolegom, Zelenski je rekao da razmatra zahtev ministarstva spoljnih poslova za prekid diplomatskih odnosa

Takođe je pozvao ukrajinske saveznike da ne čekaju dalju eskalaciju kako bi uveli sankcije, koje bi, kako je rekao, trebale uključivati zatvaranje gasovoda Severni tok 2.

12:00 Huti pozdravili rusko priznanje Luganska i Donjecka

Jemenski pobunjenici Huti pozdravili su odluku Rusije da prizna dve separatističke regije na jugoistoku Ukrajine.

Mohammed Ali al-Houthi, čelnik pobunjeničkog Vrhovnog revolucionarnog odbora, rekao je da Huti koje podržava Iran podržavaju priznanje Donjecka i Luganska kao nezavisnih republika.

11:15 Rusija spremna da postavi baze u Lugansk i Donjeck

Zamenik šefa ruske diplomatije Andrej Rudenko rekao je da je Rusija spremna da postavi baze u Donjeck i Lugansk ako to bude bilo potrebno. Kako kaže, nije u ovom momentu bilo reči na tu temu. Prema objavjenom dokumentu Rusija će moći da gradi svoje baze na tim teritorijama, kao i da koristi već izgrađene vojne objekte.


Nakon priznavanja nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike, predsednik Rusije Vladimir Putin je naredio Ministarstvu odbrane da pošalje ruske oružane snage na teritoriju DNR i LNR zarad „održavanja mira“.

Ubrzo nakon što je Putin potpisao dekret kasno u ponedeljak, konvoji oklopnih vozila su viđeni kako se kreću preko granice. Trenutno je teško potvrditi da li se već ruske trupe nalaze u Lugansku i Donjecku.

Ruski zvaničnici još nisu priznali bilo kakvo raspoređivanje trupa na istoku, ali Vladislav Brig, član lokalnog veća u Donjecku, rekao je novinarima da su ruske trupe već ušle, zauzevši položaje na severu i zapadu regije.

Teritorije Luganska i Donjecka

Donjecki i Luganski potpisale su sporazum o prijateljstvu i pomoći sa Moskvom, čime su formalno otvorena vrata za dobijanje vojne i finansijske podrške.

SAD i njihovi evropski partneri trebalo bi u utorak objaviti nove sankcije Rusiji nakon što je predsednik Vladimir Putin priznao otcepljene regije na istoku Ukrajine.

Ukrajinska vojska saopštila je kako su dva vojnika ubijena, a 12 ranjeno u granatiranju od strane proruskih separatista u posljednja 24 sata, što je najviše žrtava od početka godine.

Pratite uživo situaciju na Global Defence

Tagovi:
Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *