Po prvi put od 2016. godine dogovoren je prekid vatre u Jemenu. Zemlji u kojoj već punih pet godina traje nemilosrdni građanski rat, koji je do sada odneo preko 230 000 života. Ono što nije mogla (htela) da izdejstvuje nijedna suverena država, izdejstvovao je virus, Covid-19.

Zbog povećane opasnosti da se korona virus proširi i na teritoriju Jemena, Saudijska Arabija odlučila je da obustavi vazdušne i kopnene napade na pripadnike šiitske grupe Huti, koja je dobrim delom podržana od strane Irana.

Posledice bombardovanja Sane (foto: AP)

Prekid vatre usledio je nakon poziva generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da se obustave svi  sukobi u kriznim žarištima širom sveta. To znači da bi u narednom periodu Rijad trebao da obustavi svaki vid vazdušne i kopnene intervencije koja intenzivno i neselektivno traje od 2015. godine.

Kako bi se sprečilo širenje virusa, portparol koalicije predvođene Saudijskom Arabijom pozvao je na deeskalaciju i ukoliko bude bilo potrebe pružanje pomoći toj zemlji. Ovakva izjava veliko je iznenađenje, ako se uzme u obzir da je Rijad do nedavno zastupao rigidno gledište po pitanju rata protiv Huta. Poraz ove šiitske milicije odnosno njihova bezuslovna predaja bila je jedina opcija na stolu.

Postavlja se pitanje, da li je ovo taktčki prekid vatre ili očajničko povlačenje iz ovoga rata

Očito da kraljevska vlast u Rijadu i jemenska vlada u egzilu (na čelu sa Abd Rabu Mansur Hadijem) sve jasnije uviđaju da je pobeda nad Hutima jedan nedosanjani san, koji će na javi teško ugledati svetlost dana. Stoga, postavlja se pitanje, da li je ovo taktički prekid vatre ili očajničko povlačenje iz ovoga rata.

Korona virus nova noćna mora za Jemen?

Nepozvani gost, virus Covid-19, koji je do sada zarazio 500 000 stanovnika širom sveta, mogao bi da donese konačan mir ovoj zemlji. Međutim, i da postane budući glavni neprijatelj po čitav stanovništvo.

Iako zvanično još nije zabeleženo njegovo prisustvo u Jemenu, ova zemlja pogodno je tlo za njegovu pojavu. Ne samo zbog značajnog prisustva stranih državljana koji se bore na zaraćenim stranama, već i zbog nedostatka elementarnih higijenskih uslova, kao i urušenog zdravstvenog sistema.   

Zemlje Bliskog istoka i severa Afrike zahvaćene korona virusom

Posebno zabrinjava činjenica da su vitalne institucije te zemlje u potpunosti nespremne za ovakvu epidemije. Intervencija Saudijske Arabije uništila je ekonomski i zdravstveni sistem ove zemlje, prouzrokovala rapidno širenje pojedinih akutnih infekcija, poput kolere, koja je posle toliko godina jedino zabeležena u Jemenu. 

Ne samo da je do sada narod ginuo od bombi i raznih bolesti koje haraju ovom zemljom, već i od masovne gladi. Stoga, uzimajući sve to u obzir više je nego jasno zašto su UN proglasile Jemen za zemlju u kojoj trenutno vlada najveća humanitarna katastrofa na svetu. 

Jedna od bolnica u Sani (foto: AP)

Kolika je katastrofa konkretno sa zdravstvenim sistemom govori podatak da je 93 % medicinske opreme van funkcije. Posebno zabrinjava to što u Jemenu postoje dve paralelne vlade, a sa njom paralelna ministarstva. Hadijeva vlada u izgnanstvu, koja crpi podršku od Saudijske Arabije uložila je 4 miliona dolara u cilju borbe protiv korona vrusa.

Sa druge strane, takozvana Vlada nacionalnog spasa koju predvode Huti sa sedištem u Sani, preduzela je određene preventivne mere poput zatvaranja kafića, škola i mnogih drugih javnih objekata, uključujući i aerodrom u samom gradu. Ipak, mnoge mere koje su formalno uvedene, ne primenjuju se u praksi, što je naišlo na osudu od strane pojedinih zvaničnika u Jemenu.

Kolika je katastrofa konkretno sa zdravstvenim sistemom govori podatak da je 93 % medicinske opreme van funkcije

U jednoj šivari u Jemenu, 160 žena od jutra do mraka užurbano radi na proizvodnji maski. Dnevno, one uspevaju da sašiju oko 16 000 komada, koje bi dalje trebale da budu prosleđene bolnicama, apotekama i drugim vladinim institucijama. Dnevna norma ove fabrike, nije u stanju da obezbedi neophodan broj maski za čitavo stanovništvo, pa su stoga donacije jedina alternativa.

Ne samo da nedostaje maski, već sa njima sanitarna i dezinfekciona sredstva. Dobar deo stanovništva nije u mogućnosti da obezbedi ni sapun za svoje domaćinstvo. Zbog nemogućnosti obezbeđivanja osnovnih higijenskih uslova, Jemen tako postaje idealan teren za rapidno širenje korona virusa.

Adena usled stranaha od korona virusa (foto. AP)

Na sve to kada se uzme u obzir potpuno urušen zdravstveni sistem – koji istini za volju nije bio na zavidnom nivou ni pre rata – situacija postaje prilično alarmantna. Bolnicama koje su bile česti predmet nemilosrdnog bombardovanja saudijskih i drugih aviona, ne samo da ne dostaju bolnički kreveti, čista posteljina, već i ono najosnovnije, eletrična energija.

Procenjuje se da im u ovom momentu fali preko 1000 respiratora  

Od nje zavise svi raspoloživi medicinski aparati. U ovom slučaju najbitniji među njima, respiratori, kojih skoro da nema u Jemenu. Procenjuje se da im u ovom momentu fali preko 1000 aparata ove vrste.  

Ukupno gledano, posledice korona virusa po ovu zemlju mogle bi biti daleko fatalnije od onih koje svakodnevno vidimo u Italiji, Iranu, Španiji pa do skoro i u Kini, odakle je potekao.

Međunarodna pomoć UN i Crvenog krsta mogla bi u određenoj meri da uspori eventualno širenje. Međutim, u momentu kada se čitav svet bori sa ovom pošasti i kada je svako okrenut sebi, pomoć ovih međunarodnih institucija bila bi više simbolične prirode. 

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *