U noći 26. oktobra dok su se američki specijalci ukrcavali u svoje helikoptere u vazduhoplovnoj bazi Al Asad u zapadnom Iraku, hiljadama kilometara dalje, njihov predsednik Donald Tramp zajedno sa najbližim saradnicima pažljivo je u takozvanoj Situacionoj sobi uživo nagledao sasvim sigurno jedan od najbitnijih zadataka u njegovom životu.

U niskom letu velikom brzinom osam helikoptera sa ukrcanim komandosima krenulo je na dugo planirani tajni zadatak u provinciji Idlib, na severozapadu Sirije, kako bi likvidirali najtraženijeg teroristu na svetu, Abu Bakr Al Bagdadija, lidera takozvane Islamske države.

Razrušeno mesto nakon napada američkih specijalaca

Sat vremena kasnije, helikopteri su se našli neposredno iznad malog sela Bariša, gde se verovalo da se krije najtraženiji begunac rodom iz Samare, koji je do sada u nekoliko navrata izbegao smrt. Kiša metaka iz vazduha zasula je celo područje. Sa zemlje je usledilo uzvraćanje vatre, u pokušaju odbrane od helikopterskog upada i nakon toga iskrcavanja specijalaca.

Lokalno stanovništvo, panično je pokušavalo da nađe zaklon, nemajući predstavu da je u toku operacija na najtraženiju osobu. Kada su se američki vojnici spustili na zemlju stanovnicima su na arapskom govorili da odu, dok su neke od njih zadržali pod drvetom maslina, sve do kraja operacije.

Specijalno obučeni pas koji učestvovao u lovu na Bagdadija

Intezivna vatra naterala je Bagdadija zajedno sa svoje troje dece u beg kroz podzemne tunele ispod objekata koji su bili već vidno urušeni od posledice napada. Sve vreme za petama su im bili specijalno obučeni psi američkih specijalaca.

Lokacija napada

Uvidevši da su došli do dela tunela odakle nema izlaza, Bagdadi je iznenada aktivirao prsluk opasan eksplozivom. Detonacija je bila toliko razorna da se na njega i njegovo troje dece obrušio deo zida, zatrpavši tako ostatke njihovih tela.

Naredna dva sata, komandosi su ostali u okviru kompleksa sakupljajući vredan materijal, ali i posmtrne ostatke, koji će im poslužiti da utvrde da li su konačno došli do osobe za kojom su godinama tragale mnnoge države sveta nudeći i nagradu od 25 miliona dolara.

Detonacija je bila toliko razorna da se na njega i njegovo troje dece obrušio deo zida, zatrpavši tako ostatke njihovih tela

15 minuta kasnije, DNA test potvrdio je dugo priželjkivan Bagdadijev identitet. Tramp koji je sve to kao na filmu uživo pratio izgovorio je svojim saradnicima u Situacionoj sobi: „to je on“.

Bagdadi u svom poslednjem obraćanju

Nakon što su se američki vojnici povukli sa zarobljenima iz sela Bariša, koje je na 15 minuta vožnje od turske granice, američki borbeni avioni doleteli su u ovo područje, ispalivši šest raketa na kuću u kojoj je do pre koji sat boravio Bagdadi. Slike koje su kasnije počele da kruže društvenim mežama, pokazale su svu razornost ovog napada.  

U ranim jutarnjim časovima narednog dana predsednik Donald Tramp u svoj Diplomatskoj sobi pompezno je u svom prepoznatljivom stilu potvrdio Bagdadijevo ubistvo, započevši svoje istorijsko obraćanje rečima: „Prošle noći terorista broj jedan na svetu priveden je pravdi. Abu Bakar Al Bagdadi je mrtav. Umro je kao pas, vrišteći, plačući i cvileći.“

Osam helikoptera i oko 100 komandosa

Godinama unazad, američki obaveštajni aparat, ali i mnoge druge službe širom sveta pokušavale su da uđu u trag uvom najtraženijem beguncu. Nakon nekoliko ranijih pokušaja likvidacije, Bagdadi je u specijalnoj akciji konačno likvidiran u malom mestu Bariša u provinciji Idlib, blizu granice sa Turskom. Pojedinosti akcije otkrio je Donald Tramp u svom obraćanju koje je trajalo više od 45 minuta.

Iračani posmatraju vesti nakon objave o likvidaciji Bagdadija

Ukupno osam helikoptera zajedno sa oko 100 komandosa učestvovalo je u ovoj misiji. Specijalci su bili uglavnom iz 75. Rendžerskog puka odnosno Američkih Delta snaga. Oni su najverovatnije do Bariša prevezeni helikopterima Chinook MH-47 iz 160. Specijalnog avijacijskog puka.

Prema pojedinim saznanjima, Bagdadija je američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji odala jedna od njegovih žena

Uzimajući opremljenost helikoptera MH-47 oni predstavlja najbolji izbor kada je reč o izvođenju zadataka duboko unutar neprijateljske teritorije.  160. Avijacijski puk u svom sastavu ima i helikoptere MH-60L/M Black Hawk, za koje se spekuliše da su takođe uzeli učešće zajedno sa jurišnim helikopterima AH-64 Apache.  

MH-47 Chinook u bazi Al Asad u Iraku nekoliko dana pre napada

Tramp je u svojem obraćanju rekao da su u pronalaženju Bagdadija pomogle države poput Turske, Sirije, Iraka, ali i Kurdi iz sastava Sirijskih demokratskih snaga (SDF). Otežavajuća okolnost bila je ta što je Bagdadi često menjao lokacije boravka, pa je tako dolazilo nekoliko puta do otkazivanja misije u poslednji čas.

Bagdadi je u specijalnoj akciji konačno likvidiran u malom mestu Bariša u provinciji Idlib, blizu granice sa Turskom

Prema pojedinim saznanjima, Bagdadija je američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji odala jedna od njegovih žena, koja je ujedno bila i kurir. Ona je nekoliko meseci ranije uhapšena i do detalja ispitana od strane CIA i drugih službi. Vreme hapšenja ujedno se poklapa i periodom početka intezivnog praćenja Bagdadija

Otkud Bagdadi u Idlibu?

Kako se Bagdadi našao u Idlibu jedno je od većih pitanja. Idlib je jedina preostala veća provincija pod kontrolom takozvanih pobunjeničkih grupa. Pored navodno umerenijih struja, tu se nalaze i one poput Hajat Tahrir al Šama (ranije Al Nusra), nekadašnjeg ogranka Al Kaide.

Sada se ispostavlja da je Bagdadi bio smešten u kući Abu Muhamed Salamana, komandant Huras al Dina koja operiše u oblasti u kojoj se krio

Od ekstremnih grupacije, kojih ima u znatnom broju, tu je i Huras al Din, zvanična afilijacija Al Kaide u Siriji. U javnosti je godinama unazad poznato da su Islamska država i Al Kaida na suprotnim stranama u Siriji, zbog odvajanja Bagdadija i formiranja sopstvene organizacije.  

Sada se ispostavlja da je Bagdadi bio smešten u kući Abu Muhamed Salamana, komandanta Huras al Dina, militantne formacije koja operiše u oblasti u kojoj se krio. U poslednjih nekoliko meseci, SAD su u nekoliko navrata bomabrdovale pozicije ove organizacije, što je moglo da ima veze sa pokušajem likvidiranja Bagdadija iz vazduha.

Selo Bariša nakon napada

Prisustvo Bagdadija u Idlibu govori da se na tom području nalaze i ćelije Islamske države, sasvim sigurno u bliskoj sprezi sa određenim grupacijama koje pojedine države tretiraju kao pobunjeniče. Takođe, prisustvo Bagdadija u Idlibu dalje ukazuje da su ćelije Islamske države sasvim sigurno trebale u nekom momentu ozbiljnije da se aktiviraju, najverovatnije u trenutku pokretanja Asadove i ruske operacije u toj provinciji. 

Bagdadi se u više navrata u audio snimcima obraćao svojim sledbenicima, pozivajući ih na konstantnu borbu protiv „krstaša“. Ipak, poslednji put viđen je u aprilu na video snimku koju je emitovala ekstremistička medijska kuća Al Furkan. Njegovim tadašnjim pojavljivanjem, pale su u vodu sve dotadašnje teorije o njegovoj navodnoj smrti, prouzrokovanoj bombardovanjem koalicionih snaga ili pak Rusije. 

Bagdadija je američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji odala jedna od njegovih žena

Tada je sve ukazivalo da se Bagdadi ne nalazi u Siriji, već u Iraku, negde u pustinjskoj oblasti u zapadnom delu, gde su ćelije njegove organizacije najprisutnije. Njegovim priznavanjem poraza u bici za Bahuz (poslednjeg većeg uporišta Islamske države) i gubitak mnogih teroritorija, Bagdadi na neki način nagoveštava tada kraj dosadašnjem, uglavnom konvencionalnom tipu ratovanja i okretanju strategiji „udari i beži“, odnosno izvođenju terorističkih napada širom sveta.  

Udarac ali ne i kraj Islamske države

Sada, kada je njegova skupina koja u ovom momentu broji oko 11 000 čalanova izgubila lidera, postavlja se pitanje, u koje pravcu će dalje ići Islamska država. Simbolički gledano, za nju je ovo nesumnjivo veliki udaraca, ali ako gledamo na operativnom nivou, smrt Bagdija ne znači i kraj za Islamsku državu.

Njena struktura je takva da se ona nikad nije oslanjala toliko na lidera koliko na ideologiju

Njena struktura je takva da se ona nikad nije oslanjala toliko na lidera koliko na ideologiju. To se može videti i po mnogim propagandnim snimcima u kojima se nije tako često pominjao njihov vođa. 

Bariša mesto nakon napada

Islamska država će nastaviti i dalje sa svojom dosadašnjom taktikom izvođenja pre svega terorističkih napada i akcija po principu “udari i beži”. Ona će se u narednom periodu fokusirati na krajni istok Sirije, oblast koja je trenutno najplodnije tlo za ponovni uspon ove organizacije, nakon turske intervencije i povlačenja SAD sa pojedinih delova.

Abdulah Kardaš, navodno novi lider Islamske države

Postavljanje novog lidera biće učenjeno veoma brzo, a neki spekulišu da je ono već učinjeno i da je na mesto Bagdadija postavljen Abdulah Kardaš, nekadašnji oficir u vojsci Sadama Huseina. 

Likvidacija Bagdadija najveći uspeh prvog Trampovog mandata

Ubistvo Bagdadija dolazi u pravi čas za Trampa, kada se svakodnevno suočava sa međunarodnim, ali pre svega unutrašnjim kritikama zbog povlačenja svojih vojnika iz Sirije. Tramp se generalno suočava i sa kritikama zbog lošeg vođenja međunaordne politike.

Ubistvo Bagdadija dolazi u pravi čas za Trampa

Likvidacija Bagdija je najveći uspeh koji će Tramp postići u ovom prvom mandatu. Tramp, koji će se boriti za reizbor u prvi plan isticaće pobedu nad Islamskom državom ovekovečenom ubistvom njenog lidera.

Ono što ostaje još kao pitanje jeste, da li će Tramp akciju eliminisanja Bagdadija iskoristiti kao kartu za potpuno povlačenje svojih vojnika iz Sirije, pod izgovorom da je zadatak zbog kog su došli u Siriju obavljen.

Kategorije:Sirija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *