Nemačka kompanija Krauss-Maffei Wegmann (KMW) svečano je 29. oktobra predala ključeve najnovije verzije tenka Leopard 2A7 Nemačkim i Danskim oružanim snagama. U prepunoj hali fabrike KMW u Minhenu, u prisustvu mnogih vojnih i državnih zvaničnika imitacije ključeva su uručeni nemačkom državnom sekretaru za odbranu Peteru Trauberu i danskom ambasadoru u Nemačkoj Fris Arne Petersonu.

Primopredaja tenkova Leopard 2A7 (foto:Bundeswehr)

Time je izvršena pimopredaja prva dva dugo očekivana tenka Leopard 2A7 za Nemačku i Dansku. Prema trenutnim planovima prve tenkove Leopard 2A7V za Bundeswehr trebao bi da primi nemački 203. oklopni bataljon, čije su neke posade već prošle kroz obuku.  

Smatra se da će ova duboka modernizacija znatno povećati vatru moć, oklopnu zaštitu, kao i mobilnost.  Prenoseći svoja iskustva sa poslednjom verzijom, posada iz 203. oklopnog bataljona je kao značajnu prednost istakla sisteme za noćno osmatranje, kao i komfornost.

Očekuje se da će Leopard 2A7 u narednim godinama biti okosnica oklopnih snaga ne samo Nemačke i Danske, već i mnogih drugih zemalja koje se budu odlučile za ovaj paket modernizacije tenka, koji je prvi put u serijsku proizvodnju ušao pre tačno 40 godina. 

Nemačka posada tenka Leopard 2A7V iz sastava 203. oklopnog Bataljona (foto: Bundeswehr)

Danska bi planiranih 44 primeraka trebala da primi do 2022. godine, dok bi Nemačka svojih prvih 104 Leopard 2A7V trebala da ima do 2023. godine. Ministarstvo odbrane Nemačke potpisalo je 2017. godine sa kompanijom KMW  ugovor vredan 760 miliona eura, kako bi se starije verzije tenkova Leopard 2A4 modernizovale na standard 2A7V.

U aprilu ove godine, Bundeswehr je sa KMW potpisao još jedan ugovor koji predviđa modernizaciju 101 tenka Leopard 2A6 na standard 2A7V. Njegova finalizacija vredna 300 miliona eura planirana je do 2026. godine.

Tenkove Leopard 2 do sada poseduje ukupno 18 zemalja, a očekuje se da u narednom periodu 19. zemlja postane Mađarska koja je naručila 44 Leopard 2A7+. U cilju izgradnje zajednički bezbednosne doktrine među zemljama Evropske unije, Evropska odbrambena agencija (EDA) predložila je da se tenkovi Leopard 2, koji su najbrojniji u zemljama članicama EU, modernizuju na standard 2A7. Time bi pored Nemačke, Grčka, Finska, Italija, Španija, Poljska, Austrija i Švedska trebale do svoje tenkove podignu na pomenuti nivo.

Nemački Leopard 2A7V na svečanoj primopredaji (foto:Bundeswehr)

Glavni razlog jeste taj kako bi se u slučaju potrebe ti tenkovi na 10 godina rentirali drugim zemljama članicama u cilju povećanja interoperabilnosti, posebno kada je reč o istočnoevropskim zemljama iz satava EU. EDA do izrade ovakvog projekta došla je i iz razloga što su zemlje EU 2000. godine imale 15 000 tenkova u svom sastavu, dok se danas taj broj kreće oko 5000. Uzimajući to u obzir, optimizacija kroz modernizaciju postojeće flote viđena je kao najbolje rešenje.

Ipak, mnoge zemlje nisu baš zdušno dočekale ovakav predlog. Ministarstvo odbrane Austrije i Finske usprotivilo se ovakvo planu. Takođe, Španija kao jedna od vodećih zemalja po broju Leopard 2A4 (108 Leopard 2A4), ne želi da učestvuje u ovakvom projektu, stavljajući kao prioritet nabavku ili investiranje u novi tenk.

Ostaje da se vidi koje bi to zemlje pored Nemačke, Danske i Mađarske koja je u procesu nabavke, bile voljne da ulažu novac u modernizaciju Leoparda 2 na standard 2A7.     

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *