Kako je Global Defence najavljivao, a nekoliko sati kasnije i dogodilo, ruske snage povukle su se danas popodne iz strateški važnog grada Limana, samo dan nakon što je predsednik Vladimir V. Putin izjavio da je taj region u kome se sada nalaze ukrajinske trupe deo Rusije.

Nekoliko sati nakon što je ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo da njene snage ulaze u grad, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je donelo odluku da se povuče iz Limana. Povlačenje je sprečilo potencijalni njagori scenario za Kremlj u kojem su ruske trupe bile zarobljene.

Uprkos merama koje je preduzela ruska komanda, ona je u najboljem slučaju uspela da uspori napredovanje ukrajinskih snaga. Nakon 20 dana teških borbi bilo je evidentno da ruske trupe ne mogu preokrenuti situaciju na frontu u svoju korist.

„Zbog rizika da budu u okružene, naše snage su povučene“ iz grada na „povoljnije“ lokacije, navodi ministarstvo u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Ukrajine je ranije objavilo video na kojem se vidi kako dva vojnika razvijaju žuto-plavu zastavu zemlje na znaku u gradu.

Visoki ukrajinski vojni zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je Liman „već oslobođen“.

Global Defence komentar:


Prošlomesečna i uspešna ukrajinska kontraofanziva na severoistoku zemlje naterala je ruske vojnike na potpuno povlačenje, ostavljajući trupe u Limanu izolovane i odvojene od svojih linija snabdevanja.

Liman, koji je pao u ruke Rusa u maju, služi kao železnički čvor koji povezuje Donbas, region bogat mineralima u Donjecku i susednim Luganskim provincijama koji je dugo bio u fokusu Putinovih ratnih ciljeva.

Sa Limanom pod kontrolom Ukrajine, bitka za Donbas ulazi u novu fazu. Ponovno osvajanje grada znači da su ukrajinske trupe stekle novo uporište u regionu i da su pozicionirane da povrate teritoriju pre nego što nastupi zima.

Ukoliko ukrajinska vojska nastavi napredovanje, sledeće mesto bi verovatno bi bilo Svatove, grad severoistočno od Limana gde su se Rusi povukli nakon poraza na severoistoku.

Ruska vojska je vidno iscrpljena i verovatno će se suočiti sa odlukom koja uključuje prebacivanje resursa sa drugih delova fronta kako bi se usporilo napredovanje Ukrajine.

Neka od najbližih ruskih pojačanja su otprilike 40 km jugoistočno, oko grada Bahmuta. Grupa Vagner, paravojna jedinica, koja direktno odgovara Kremlju, napada na tom pravcu, ali do sada nije uspela da zauzme značajne delove grada.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *