Mesto Zuvarah na krajnjem severozapadu Libije bilo je nekada poznato po prelepim plažama i izobilju ribljih specijaliteta. Na istoimeni međunarodni aerodrom domaći i strani turisti godinama su redovno sletali, kako bi uživali u svim čarima ovog grada na samoj obali Mediterana.

Građanski rat u Libiji naprasno je prekinuo to i odneo sa sobom sve ono što je nekada krasilo Zuvarhu. Umesto civilnih aviona punih putnika sada su sletali vojni – domaći i inostrani – pomažući zaraćene strane u krvavim međusobnim obračunima koji ne jenjavaju punih 10 godina.

Tako će aerodrom prve nedelje juna 2020. godine primiti specijalnog „gosta“ na tajnom zadatku. Bio je to transportni avion C-17A Globemaster III sa registarskim oznakama 10-0215 Ratnog vazduhoplovstva SAD (USAF). Pored piste, za utovar je uveliko bio pripremljen vredan ratni plen zbog koga se C-17A našao u Libiji – savremeni mobilni artiljerijsko-raketni protivvazdušni sistem Pancir-S1. Nekoliko dana ranije bio je strogo čuvan u jednoj bazi koja je bila pod kontrolom turskih vojnika.

Dug put do SAD

Svega dve nedelje ranije, militanti pod komandom Muhameda Bahruna – u koaliciji sa Vladom nacionalnog sporazuma (GNA) sa sedištem u Tripoliju – zaplenili su „netaknut“ Pancir prilikom osvajanja strateški važne vazduhoplovne baze Al Vatija, koja je do tada bila u rukama takozvane Libijske nacionalne armije (LNA) pod komandom generala Halife Haftara.

Bio je to reč o verziji na 8×8 MAN-ovoj šasiji SX45, čije je prisustvo na tlu Libije prvi put zabeleženo još u junu 2018. godine. UAE, jedini korisnici na ovoj šasiji, su svoje Pancire poslali u Libiju, kako bi pomogli generalu Haftaru u odbrani svojih trupa od turskih bespilotnih letelica koje su se nalazile u sastavu GNA. Ministarstvo odbrane GNA na čelu sa ministrom Fathi Bašaghom uspelo je nekako da preotme Pancir od Bahruna, koji je poznat po krijumčarenju naoružanja militantim grupama na prostoru Libije.

Pancir u centru Tripolija

Nekoliko dana po zauzimanju Al Vatija, natovaren na vučni voz Pancir će se naći na ulicama Tripolija kao trofej i simbol pobede u bici za ovu vazduhoplovnu bazu, koja će predodrediti dalju sudbinu ovog sukoba. Na Panciru i oko njega rulja je uzvikivala Allahu Akbar (Bog je najveći), slaveći pobedu i zaplenu jednog takvog sofisticiranog sistema.  

Ono što je za njih bilo slavlje, za neke  druge hiljadama kilometara dalje bio je razlog za brigu, imajući u obzir da bi Pancir mogao pasti u ruke pojedinim militantim grupama, koje bi mogle da iskoriste ovaj sistem za obaranje civilnih i vojnih aviona, ali i doći u posed vrednoj tehnologiji.

Pretpostavlja se da je upravo taj Pancir dve nedelje nakon paradiranja Tripolijem bio predmet američkog tajnog zadatka. Poznato je da se na tlu Libije nalaze i Panciri na šasiji 8×8 KAMAZ-6560 koje su dopremili ruski kontraktori iz grupe Vagner, koja se borila takođe na strani generala Haftara.

Pancir na šasiji KAMAZ uočen u Libiji

Iako se razlikuju po šasiji oba sistema su po svojoj konfiguraciji identična, kao i njihova namena usredsređena na obaranje bespilotnih letelica, vazduhoplova i krstarećih raketa. Upravo se veruje da iza obaranja američke bespilotne letelice MQ-9 Reaper u novembru 2019. godine iznad Tripolija stoji Pancir-S1.

Čini se da će američka zaplena Pancira u junu prošle godine biti na neki način i osveta za pomenuto obaranje, ali i ujedno jedinstvena šansa da se dođe do tako vrednog plena.

Transportni avion Globemaster III sa ukrcanim plenom, koji je po svemu sudeći, kako smo rekli, poreklom iz UAE odleteo je sa aerodroma Zuvarah iz nepoznatog razloga ka Turskoj, sletevši u Ankari.

Nakon toga, C-17A se iz Ankare uputio prema bazi Ramštajn u Nemačkoj, odakle je poleteo ka SAD, sletevši sledećeg dana, 7. juna, u vazduhoplovnu bazu Charlston u Južnoj Karolini.     

Američkim ekspertima ovo će poslužiti da Pancir testiraj u realnim uslovima

Pošto se ova informacija ekskluzivno 28. januara pojavila prvi put u britanskom listu The Times, Moskva je potvrdila navode, naglasivši da SAD u ovoj zapleni neće doći do vrednih podataka odnosno tehnologije, s obzirom da se radi o izvoznoj verziji koja je uskraćena u određenim segmentima, a posebno u vidu identifikacije „svoj-tuđ“. U svakom slučaju ovo je po svemu sudeći prva američka zaplena Pancira od njegovog uvođenja u upotrebu.

Američkim ekspertima ovo će poslužiti da Pancir testiraju u realnim uslovima i na osnovu dobijenih informacija o njegovim slabostima razviju ili unaprede postojeće sisteme, ali i usavrše taktiku kao kontraodgovor. Ipak, uzimajući u obzir postojeće manjkavosti ovog sistema Rusija godinama unazad razvija modernizovanu verziju pod oznakom Pancir-SM, pa se stoga postavlja pitanje koliko će zaplenjeni Pancir prve generacije biti od koristi za SAD protiv njega.

Uspešno izvedena američka misija vraća nas ponovo u period Hladnog rata kada su SAD tajno formirale čitavu eskadrilu poznatu kao Crveni orlovi sa avionima koji su na razne načine zaplenjeni mahom iz zemalja istočnog bloka, poput letelica MiG-21, MiG-23, Chengdu F7 ili kasnije naprednijih Su-27 i MiG-29.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *