Raketa je oko 16h lansirana sa aerodroma Sadah na severozapadu Jemena. Već od samog starta Huti, koji su objavili snimak, tvrdili su da je avion oboren. U međuvremenu, Saudijska Arabija oglasila se da je avion pogođen, ali da se vratio u bazu.

Ovo nije prvi put da Huti tvrde da je F-15 uništen. Na video snimku objavljenom 8. januara vidi se pogodak avion prilikom  njegovog krstarenja. Saudijska Arabija oglasila se tada da je avion (nije otkriveno koji tip) pao iz tehničkih razloga, a da su oba pilota preživela. Najverovatnije da se tada radilo o Tornadu, pre nego o F-15, s obzirom da su istog Huti tvrdili da je oboren Tornado, što je i moglo da se potvrdi pojavljivanjem snimka olupine aviona.

Nakon analiziranja poslednjeg slučaja, možemo reći da je avion pogođen sa vazduh-vazduh raketom R-27T koja je modifovana da se sa zemlje lansirala. R-27T korišćen je ranije na avionima MiG-29SMT koji su bili u sastavu Ratnog vazduhoplovstva Jemena.

Vazdušni snimak na kome se vidi R-27 na kamionu i generator u blizini

Nije poznato ko je Hutima pomagao da se R27 prevede u protiv-vazdušnu raketu. Najverovatnije da su učešće uzeli bivši jemenski vazduhoplovni stručnjaci, a nije isključeno da je u tom poduhvatu učestvovao i Iran. Saudijska Arabija objavila je nedavno snimak na kojem se vidi rakete R-27T montirana na kamion, kojeg prati pickup sa električnim generatorom. Postoje određene indicije da je pored R-27 i R-73 konvertovana u ovu namenu. Koliko je ovih raketa ostalo na teritoriji Jemena teško je proceniti.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *