Petnaesti po redu sajam naoružanja, održan u Kijevu od 9-12 oktobra, bio je tradicionalna prilika za domaću namensku industriju da prikaže svoju odbrambenu tehnologiju razvijenu u prethodnom periodu. Među mnogim prototipovima koji čekaju da budu usvojeni u naoružanje, našla se i jedna zanimljiva modifikacija legendarnog višecevnog raketnog lansera BM-21 Grad.

Ovaj lanser razvijen u Sovjetskom Savezu još početkom 60-ih godina prošlog veka, dobio je još jednu modernizaciju. Posao na sebe preuzela je kompanija Šepetivka, koja se nalazi u okviru ukrajinskog koncerna Ukroboronprom.

BM-21UM Berest (foto: Ukroboronprom)

Nova verzija dobila je oznaku BM-21UM Berest i već na prvi pogled primećena je nova šasija, koja je posebno privukla pažnju. Reč je o vozilu 4×4 KrAZ 5401HE, nosivosti 9t, koju je razvila kompanija AutoKrAZ. Pored same posade, kabina prima svu neophodnu opremu za sistem opravljanja vatrom. Ukupan radijus iznosi oko 600 km, dok je maksimalna brzina 90 km.

Potpuno digitalizovan sistem za upravljanje vatrom, kao i sve druge komponente razvijene su od strane domaće industrije. Digitalizacijom je omogućeno da se kompletna priprema i samo lansiranje izvodi iz kabine vozila, što obezbeđuje daleko veću brzinu dejstvovanja, a takođe, i veći stepen zaštite same posade. Berest može biti uvezan sa bespilotnim letelicama, čija je namena izviđanje i davanje  preciznih koordinata neprijateljskih položaja.

BM-21UM Berest na sajmu naoružanja u Kijevu (foto:Ukroboronprom)

Modernizacija je urađena i na samom lanseru, gde je broj cevi sa 40 povećan na 50 čime se povećava vatrena moć sistema. Kako trenutno stvari stoje, nisu rađene dodatne modifikacije same rakete, tako da se ostalo na kalibru od 122 mm, dometa oko 20 km bez gasogeneratora.

Modernizacija za inostrano i domaće tržište

Osnova za ovu poslednju modernizaciju bio je BM-21U, na kamionu  KrAZ-6322, koji je pored prisustva u ukrajinskoj vojsci izvezen u Irak i Kongo. Najnovija verzija BM-21UM samo je još jedna u nizu ukrajinske modernizacije ovog višecevnog raketnog sistema.

U novembru prošle godine, ukrajinska vojska je u prisustvu predsednika Petra Porošenka, odevenog u kamuflažnu uniformu, predstavila BM-21 Verba na šasiji 6×6 KrAZ-6322-0101. Tada je rečeno da su na tom sistemu unapređeni mehanizmi za pupunu raketa, kao i sistem za upravljanje vatrom, pomoću koga se, takođe, može kompletno rukovoditi gađanjem iz kabine.

Ostaje da se vidi u kom pravcu će dalje ići sudbina BM-21 u Ukrajini. Trenutno nema naznaka da će ovi prototipovi biti iskorišćeni za neku opsežniju modernizaciju, uprkos činjenici da vlasti u Kijevu od 2014. godine ulažu daleko veći novac iz budžeta za odbranu zemlje.

Pored težnje da se domaća vojska opremi novim odnosno modernizujućim sistemima, Ukrajina pokušava da privuče i inostrane kupce. Jedna od prilika je upravo BM-21 koji je u sastavu velikog broja evropskih, afričkih, azijskih i latinoameričkih zemalja.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *