Ruski tenk T-72B3 stigao je u Niš, kako bi učestvovao na vojnoj paradi Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova pod nazivom„Odbrana slobode“, koja će se održati 10. maja.

Večernje novosti su u svom današnjem štampanom izdanju prenele da su u Srbiju stigla dva desantno-jurišna helikoptera Mi-35M, kao i jedan tenk „T-72MS“. Međutim, među ruskim oznakama kod T-72 “MS” ne postoji, već samo T-72B1MS poznat kao Beli orao. Ovaj tenk je isporučen već nekim zemljama poput Laosa i Nikaragve.

Na svom portalu Radio Televizija Srbije je prenela da je Rusija isporučila Srbiji “T-72MS sa topom od 122 mm”.  Pored nepostojeće oznake, nepostojeći je i kalibar glavnog naoružanja. Tenk T-72 nikada nije imao top, kalibra 122 mm, a poslednji tenk koji je imao taj kalibar datira još od pre 66 godina. Reč je o sovjetskom teškom tenku T-10 sa topom D-25TA, koji je proizvođen od 1953. godine. Na drugoj strani, T-72 poseduje top tipa 2A46, kalibra125 mm.

U međuvremenu, na pojedinim društvenim mrežama objavljene su fotografije iz Niša, na osnovu kojih se, zbog prepoznatljivog Kontakt-5 oklopa, lako ustanovilo da se zapravo radi o tenku T-72B3. Na njemu se nalazi i takozvana Georgijevska lenta, koja označava simbol pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.  

T-72B3 u Nišu (foto: Oklopno borbena vozila)

Ono što ostaje nepoznato u momentu pisanja ovog teksta jeste, zašto se Rusija odlučila da pošalje upravo T-72B3, koji prema zvaničnim informacijama nije bio predmet donacije. Srbija bi zapravo trebala da dobije 30 tenkova T-72S i 30 oklopnih vozila BRDM-2.

Rusija se sasvim sigurno neće odlučiti za donaciju 30 temeljno modernizovanih tenkova T-72B3, koji će u budućnosti činiti jednu od okosnica oklopnih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije.

Zbog dubinske modernizacije koja je sprovedena na ovom tenku, cena je neuporedivo veća u odnosu T-72S ili npr T-72B1MS. Samim tim, Srbija nije spremna da plati, a i nema nameru da po visokoj ceni nabavlja ovakav tenk, jer je u planu modernizacija postojećih.

Srbija već godinama sa T-72B3 na poligonu Alabino u Rusiji nastupa na tenkovskom biatlonu, pa je ovo slanje možda u nekoj korelaciji sa tom manifestacijom koja se očekuje u avgustu.

Druga varijanta, koja je daleko izvesnija, jeste da je Rusija poslala T-72B3 kako bi uzela učešće na vojnoj paradi. Podsetimo da je Garda Vojske Srbije učestvovala na paradi pobede u Moskvi 2015. godine, pa je isto tako moguće da je Rusija dobila poziv da učestvuje sa svojom tehnikom na paradi u Nišu. 

U kontekstu helikoptera Mi-35M, stvari su trenutno još nepoznatije, pa je tako u ovom momentu teško sa sigurnošću reći da li će ovi helikopteri ostati u Srbiji.

Podsetimo, Rusija je ranije odobrila isporuku četiri Mi-35M. Ipak, čini se da ćemo na prvu isporuku sačekati još neko vreme, jer postoji verovatnoća da su pristigli helikopteri zapravo Mi-24VM iz sastava Vazduhoplovno-kosmičkih snaga Ruske Federacije.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *