Prema informacijama koje su se pre nekoliko dana pojavile u japanskim dnevnim novinama The Mainiči, Tokio je uspešno po prvi put razvio domaću supersonično protiv-brodsku raketu XASM-3. Okviran plan za početak serijske proizvodnje ove rakete je 2019. godina.

Razvijanje XASM-3 datira još od 2003. godine, a prvo javno testiranje objavljeno je po prvi put u avgustu 2017, kada je raketa lansirana sa višenamenskog borbenog aviona Mitsubishi F-2, koji predstavlja licencnu proizvodnju F-16.

Protiv-brodska raketa XASM-3
Protiv-brodska raketa XASM-3

Uvođenjem XASM-3 u serijsku proizvodnje, čija brzina iznosi do 3 maha, a domet oko 150 km, protiv-brodske rakete starije proizvodnje Type 80 i Type 93 biće zamenjene. Svaki vazduhoplov F-2, kojih Japan ima oko 90, biće u stanju da ponese maksimum dve rakete ovog tipa.

Zbog sve većih tenzija u Istočnom kineskom moru i problema sa Severnom Korejom, Japan je u proteklih nekoliko godina uložio velike napore u razvijanje različitih protiv-brodskih raketa, kako onih koje su namenjene za lansiranje iz vazduha, tako i one koje su previđene za lansiranje sa kopna.

U cilju zaštite svojih ostrva, Tokio već uveliko radi na raketi, trenutno nepoznatog naziva, koja će moći dejstvuje po ciljevima na moru na daljina do 300 km, zahvaljujući dobroj konstrukciji motora na čvrso gorivo.

Do njenog ulaska u naoružanje, koje je planirano oko 2023. godine, Japan će obezbeđivati svoju obalu sa modernizovanim raketama Type 12 i Mitsubishi-evim Type 88 čiji domet iznosi oko 200 km.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *