21:20 Pregovori u ponedeljak

Treća runda pregovora između Ukrajine i Rusije biće održana u ponedeljak, saopštio je član ukrajinske delegacije Dejvid Arahami. Moskva se još nije oglasila povodom ovih navoda.

Prva runda pregovora trasirala je temelje za drugu rundu. Na drugoj rundi dogovoreno je uspostavljanje humanitarnih koridora. Danas se pokušalo sa humanitarnim koridorima u Mariupolju i Volnovahi, ali je ubrzo došlo do kršenja primirja u tim gradovima pa su borbe nastavljene.

19:00 nastavljen ofanziva

Ruska vojska je nastavila ofanzivne operacije zbog nespremnosti Ukrajine da utiče na nacionaliste ili produži primirje, kaže Konašenkov.

Zbog nespremnosti ukrajinske strane da utiče na nacionaliste ili produži prekid vatre, ofanzivna dejstva su nastavljena od 18 časova (16 po srednjoevropskom vremenu). Jedinice Oružanih snaga Rusije napreduju na širokom frontu“, navedeno je u saopštenju.

14:56 Kršenje primirja

Rusija i Ukrajina okrivljuju jedna drugu u za neuspeh da se osigura siguran prolaz civilima koji beže iz dva grada opkoljena i bombardovana od strane ruskih snaga.

Rusko ministarstvo odbrane saopstilo je da su njegove jedinice otvorile humanitarne koridore u blizini gradova Mariupolj i Volnovaha, koje su opkolile njene trupe.

Ali u Mariupolju, gradsko veće je saopštilo da Rusija ne poštuje primirje i zatražilo je od stanovnika da se vrate u skloništa i sačekaju daljnje informacije o evakuaciji.

Sa druge strane Rusija je optužila nacionaliste da krše primirje.


Rusko ministarstvo odbrane proglasilo je prekid vatre u opkoljenim gradovima Volnovahi i Mariupolju kako bi otvorili humanitarne koridore.

U Mariupolju će građanima biti dozvoljeno da odu u roku od pet sati. Nakon toga nastaviće se ofanziva na gradove.

Agencije za pomoć upozorile su na humanitarnu katastrofu koja se razvija jer hrane, vode i medicinske zalihe ponestaju, a izbeglice stižu u zapadnu Ukrajinu i susedne evropske zemlje.

Ukrajinski pregovarač je u četvrtak rekao da druga runda pregovora o prekidu vatre s Rusijom nije dala rezultate kojima se Kijev nadao, ali su obe strane postigle razumevanje o stvaranju humanitarnih koridora.

Stanje na frontu

Kijev

Kijev je ponovo napadnut uz eksplozije koje su se čule u centru grada. Ruske snage nastavljaju sa svojim naporima da obuhvate Kijev sa zapada, ostvarujući male uspehe.  Rusi su do sada bili uspešniji u napredovanju na Kijev sa istoka, posebno na pravcu od Sumija preko Konotopa i Nižina.

Intenzivne borbe za grad Hostomel nastavljene su 3. marta nakon što su ruske snage očigledno osigurale aerodrom Antonov (Hostomel)

Malo je verovatno da će ruske snage završiti opkoljavanje Kijeva na zapadnoj strani bez značajnih pojačanja sve dok se ukrajinska odbrana i dalje drži kao što je to činila u proteklih nekoliko dana.

Ruske aktivnosti severoistočno od Kijeva bile su vrlo ograničene u poslednjih više od 24 sata jer su ruske snage očigledno fokusirane na Sumi.

Na istoku 300 km od Kijeva stiglo se do predgrađa glavnog grada Sumi. Ukrajinska medijska kuća Suspilne citirala je vlasti, rekavši da postoji opasnost od borbi na ulicama grada, pozivajući stanovnike da ostanu u skloništima.

Brzina napredovanja sa istoka verovatno će usporiti jer ruske snage napuštaju retko naseljen i ravan teren i ulaze u zagušenija i naseljenija istočna predgrađa.

Harkov

Ruske trupe nisu izvršile kopnenu ofanzivu na Harkov u poslednja 24 sata, već su umesto toga preusmerile snage na zapad i jugoistok, verovatno kako bi podržale snage protiv Kijeva, odnosno u Donbasu i oko njega.

Čini se da su se ruske snage oko Harkova usredsredile na kontinuirano bombardovanje grada u kombinaciji sa naporima ka istoku i zapadu, zaobilazeći ga kao zbog podrške drugim jedinicama, ne pokušavajući da ga zauzmu.

Verovatnoća obnove ruske kopnene ofanzive na Harkov u narednih 24-48 sati je mala, kao i ishod svakog takvog pokušaja. Čini se da ruske snage za sada ne nemaju na da ga zauzmu, jer smatraju da je bolje deo snaga rasporediti na druge obližnje frontove kao podršku.

Južni front

Ruska vojska je koncentrisala značajnu borbenu moć oko Mariupolja kako bi ga opkolila i na kraju zauzela ili uništila. Nastavljaju se artiljerijski napadi na grad dok se koncentrišu kopnene snage koje su verovatno u pripremi da ga zauzmu u narednih 24-48 sati

Ruske snage su takođe obnovile svoju kopnenu ofanzivu zapadno od Krima prema Odesi, trenutno se fokusirajući na napredovanje od Hersona do Mikolajeva i zauzele nuklearnu elektranu Zaporožja severno od Krima.

Trupe su se konsolidovale Hersonu kako bi pokrenule obnovljenu ofanzivu prema gradu Mikolajevu, u kojem se nalazi sedište ukrajinske mornarice. To je navelo ukrajinsku mornaricu da potopi fregatu klase Krivak III.

Ukrajinski napori da zaustave rusko napredovanje do sada su imali ograničen uspeh, iako ostaje da se vidi koliko će ruske vojska moći ovakvom brzinom da napreduje , pogotovo kada uđe u naseljene oblasti Mikolajeva. 

Ruske kopnene snage moraju obezbediti veći deo grada Mikolajeva ako žele osigurati prolaz jedinog stalnog mosta preko reke Južni Bug. Taj most im je potreban da uspostave pouzdanu kopnenu liniju između Krima i Odese, osim ako nisu sigurni u svoje sposobnosti da brzo izgrade, održe i brane most preko široke vodene površine.

Ruski marinci verovatno čekaju kopnene snage da osiguraju Mikolajevski most pre nego što pokušaju amfibijsko iskrcavanje u blizini Odese. Ukrajinski generalštab je izvestio da su dva ruska velika amfibijska broda bila na moru otprilike 40 kilometara istočno od Černomorska, grada na oko 24 kilometra južno od centra Odese.

Fokusiranje krimskih snaga u tri pravca: istok, zapad i sever omelo ih je da na tom ftontu do sada ostvare veće rezultate. Uprkos tome, može se reći da je taj južni front imao do sada najviše uspeha.

Tagovi:
Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *