Pratite stanje u Ukrajini ovde iz časa u čas

00:55 Četiri osobe poginule u ruskom bomabardovanju

Četiri osobe su poginule kada su kuće u ukrajinskom gradu Žitomiru pogođene ruskom krstarećom raketom koja je očigledno ciljala obližnju vazduhoplovnu bazu gde je smeštena 95. vazduhoplovno-desantna brigada.

22:44 Kijev: vazdušni udar na Rusanovku, Višnjev, Kurenovku, Bojarku i Žuljane

19:20 U bombardovanjima u Harkovu poginulo 10 ljudi

U raketnim udarima na drugi najveći ukrajinski grad Harkov poginulo je najmanje 10 ljudi, a ranjeno 35

19:02 Zelenski: Rusija da prestanem sa bombardovanjem, ako želi pregovore

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da Rusija mora prestati sa bombardovanjem ukrajinskih gradova pre nego što bi mogli započeti značajni razgovori o prekidu vatre, jer je prva runda pregovora ove sedmice dala slab napredak

Zelenski je pozvao članice NATO-a da uvedu zonu zabrane letova kako bi zaustavile ruske vazdušne snage, rekavši da bi to bila preventivna mera i da ne bi trebalo da uvuče alijansu u rat s Rusijom.

17:12 Ruski konvoj dug 64 km sve bliže Kijevu, ofanziva pitanje momenta

Image

Rusija je upozorila stanovnike Kijeva da napuste svoje domove u utorak i zasula rakete na Harkov, pošto su ruski komandanti, koji nisu uspeli da ostvare brzu pobedu, promenili svoju taktiku da intenziviraju bombardovanje ukrajinskih gradova.

16:46 Ruske snage pogodile su TV toranj u Kijevu

385 metara visok TV toranj u Kijevu pogođen je u ruskom napadu sa dve rakete. Tom prilikom petoro ljudi je poginulo, a petoro povređeno. Reč je o uvodu u ofanzivu na Kijev.

Image

Ukrajina je optužila Rusiju da je izvela „varvarski“ raketni napad u kojem je ubijeno pet civila u blizini Babinog Jara, spomen mesta jednom od najvećih pojedinačnih masakra Jevreja tokom nacističkog holokausta.

14:56 Belorusija raspoređuje dodatne trupe na granicu

Belorusija raspoređuje dodatne snage na granicu sa Ukrajinom

„To su dobro obučene grupe za brzo raspoređivanje koje su spremne da zaustave svaku provokaciju i bilo kakvu vojnu akciju protiv Belorusije“, rekao je Lukašenko.

13:11 Borbe u Hersonu

Ruski napad na Herson. Velike borbe vode se u gradu. Po svemu sudeći Rusi kontrolišu severni deo grada u ovom momentu.

11:38 Ruske kopnene snage napreduju na četiri glavna fronta i mogući peti:

1) KijevskI front: Rusija je rasporedila dodatne teške snage i artiljeriju koje do sada nije uspela da upotrebi u napadima na grad na zapadnom prilazu Kijevu 27-28. februara. Ruske snage će verovatno pokrenuti obnovljeni napad u narednih 24h. Napadi ruskih lakih snaga na periferiju grada nisu uspeli da postignu napredak

2) Severoistočni front: Ruske snage su počele da koriste tešku artiljeriju gađajući centralni Harkova, što ukazuje da je Kremlj odlučio da koristi vazdušna i artiljerijska sredstva koja je do sada držao u rezervi.

3) Front Donbasa: Ruske i posredničke snage nastavile su napade na ukrajinske snage koje brane Mariupolj sa istoka i rasporedile dodatnu artiljeriju i protivtenkovske vođene rakete (ATGM) na liniju fronta u Marijupolju.

4) Krimski front: Ruske snage su nastavile ograničeno napredovanje na dve ose izvan Krima — severno prema Zaprožju i zapadno prema Mikolajevu, stigavši do predgrađa Mikolajeva

5) Ruske i beloruske snage se možda spremaju za dodatnu liniju napredovanja iz Belorusije u zapadnu Ukrajinu. Beloruska 38. vazdušno-jurišna brigada je 28. februara raspoređena u Kobrinu, u blizini Bresta u jugozapadnoj Belorusiji. Ukrajinski generalštab je 28. februara izvestio da postoji velika verovatnoća da će se beloruske snage pridružiti ruskim operacijama.

08:33 U ruskom artiljerijskom napadu poginulo 70 ukrajinskih vojnika

Ukrajinski zvaničnici su potvrdili da je najmanje 70 vojnika poginulo u ruskom artiljerijskom napadu na njihovu vojnu bazu u nedelju

Napad se dogodio u Okhtirki, na severo-istoku zemlje, u oblasti koja je trenutno pod opsadom ruskih.

02:20 Eksplozije i sirene u Kijevu


Rat između Ukrajine i Rusije ušao je u svoj šesti dan zbog propalog pokušaja primirja u dolini reke Pripjat, tamo gde je još od 1986. Godine jedini gospodar bila radijacija nakon najveće nuklearne katastrofe u istoriji. 

Trenutno stanje na terenu

Iako nije bilo previše optimizma jos od samih najava da će se razgovori održati, postojala je neka mala nada da će sukobima odzvoniti kraj i diplomatija dalje preuzeti kormilo.

Ipak, jedina svetla tačka pregovora jeste dogovor da se u sledeći susret, nije poznato kad, održi na granici između Poljske i Ukrajine. 

Do sledeće runde razgovora očekuje nas, po svemu sudeći, novi talas sukoba. Takvu slutnju podgrejavaju poslednji objavljeni satelitski snimci koji ukazuju da se ruska kolona oklopnih vozila, tenkova i artiljerije kreće ka Kijevu i da je sada na svega 40 km.

Sledeća velika faza ruskih ofanzivnih operacija verovatno će početi u naredna 24 sata i odigrati se u naredna 48-72 sata.

Izgleda da Rusija ide na to da proba da osvoji Kijev, slomi moral stanovništvu i tako obezbedi bolju poziciju u sledećem krugu razgovora. 

Ukrajinski vojni vrh kaže da su iskoristili pauzu napada na Kijev da ojačaju odbranu glavnog grada i da se pripreme za dubinsku odbranu.

Ukrajinska vojska verovatno ne može sprečiti ruske snage da opkole Kijev, ako Rusi pošalju dovoljno vojnika i tehnike da to učine, ali može učiniti preuzimanje kontrole nad samim gradom daleko težim.

Tagovi:
Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *