Prizor ukrajinske zastave koja se vijori iznad Zmijskog ostrva, samo nekoliko dana nakon što su se Rusi povukli sa njega proširio se velikom brzinom društvenim mrežama i postao vest dana na svim medijima.

Postavljanje zastave je bilo očekivano i ono je više bilo od simboličnog značaja nego strateškog.

Ono što je ostalo manje poznato jeste kako je ova misija izvedena i ko je u njoj učestvovao, pa vam ovom prilikom donosimo neke detalje.

U noći 7. jula, pripadnici ukrajinskog elitnog 73. centra za specijalne namene približio se Zmijskom ostrvu.

Ronioci su prethodno tajno pregledali obalnu zonu, tražeći protivpodmorničke i protivdesantne mine. Nakon uspostavljanja bezbednog prolaza, dali su znak čamcima glavne grupe zeleno svetlo da krenu u akciju.

73. centar za specijalne namene je jedinica za specijalne snage Mornaričke pešadije (marinaca). Često nazivani Spetsnaz, oni su uglavnom ekvivalentni američkim mornaričkim fokama ili britanskim SBS.

Detalji o korištenim podvodnim vozilima nisu saopšteni. Poznato je da jedinica upravlja određenim sofisticiranim zapadnim tipovima. Ali, kao i mnoge jedinice specijalnih snaga, njihov inventar je obavijen velom tajne.

Operaterativci nisu bili sami. Iskrcali su se i borbeni inženjeri 59. odvojene motorizovane brigade i mornarica iz 801. izdvojenog odreda.

Inženjeri su se prvi iskrcali na ostrvo, da bi se izborili sa bilo kakvim minama ili zamkama koje su Rusi postavili.

Kada su očistili prolaz od mina kojih je bilo na sve strane, ostatak specijalaca noseći nekoliko ukrajinskih zastava se iskrcalo na ostrvo i zauzelo položaje.

Pored toga što su postavili nekoliko ukrajinskih zastava, male snage su prikupljale obaveštajne podatke o tamošnjoj ruskoj opremi.

Tragovi oštećenja videli su se svuda naokolo uključujući i razrušene hangare.

Pored ranije ukrajinskog bombardovanja dok su još Rusi bili na njemu, prilikom ruskog povlačenja ruski avioni su više puta gađali ostrvo kako bi uništili svoju preostalu opremu koju nisu mogli da ponesu sa sobom.

Ipak, nešto malo od opreme je ostalo u dobrom stanju, kao što je kamion cisterna.

Kada su se ukrajinski specijalci iskrcali na ostrvo ruski ratni brodovi počeli su da se približavaju ostrvu. Međutim, odmah kad su razminirali deo ostrva i postavili zastave počeli su sa užurbanim povlačenjem.

Tada je ruska strana pokrenula raketni napad na ostrvo, pogodivši pristanište. Moguće je da su nameravali da unište opremu kako bi sprečili da ona padne u ukrajinske ruke.

Rusija tvrdi da je pogodila i ubila neke ukrajinske vojnike, ali je ukrajinska strana to demantovala rekavši da su se njene snage vratile u bazu nepovređene.

Tagovi:
Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *