Manifestacija ,,NATO dani“ (NATO days/Dny NATO , engleski/češki, prim.aut.) koja se održava tradicionalno već 18 godina u češkom gradu Ostrava, i ove godine nije razočarala sa tačke gledišta sadržaja, programa ali i određenih pravaca razvoja i saradnje koji su se mogli iz prikazanog zaključiti.

Ekipa Global Defence-a imala je priliku da prisustvuje ovoj manifestaciji i donese ekskluzivnu reportažu.

O događaju

NATO dani u Ostravi počeli su kao vrlo skroman događaj marketinške prirode, na kome su prikazivane specijalne jedinice i jedinice za brza dejstva češke armije koje su te 2001. godine tek bile integrisane u sistem NATO odbrane. Ovaj događaj odigravao se u samom centru Ostrave, trećeg po veličini češkog grada i nekada industrijskog centra Čehoslovačke.

Između ostalog, na ovoj egzibiciji, iako ograničenog prostora, moglo se videti sem snaga za brzo reagovanje i specijalnih jedinica, i dosta aktuelne vojne opreme češke armije, ali i oprema svih spasilačkih službi – policije, hitne pomoći, vatrogasaca, gorskih službi spasavanja. Ovakav događaj služio je između ostalog i da promoviše članstvo Češke u NATO paktu, koje je u to vreme bilo još uvek sveže – podsećanja radi Češka Republika je pozvana da se priključi NATO paktu 1997. godine – kao i da približi širem auditorijumu Češke ideju severnoatlantskog vojnog saveza i šta sve članstvo u njemu donosi.

Format događaja promenjen je 2003. godine kada je preseljen na aerodrom Ostrava ( Letiště Leoše Janáčka Ostrava). Ovde ne samo što je po prvi put uključeno i RV Češke i drugih NATO zemalja, već je omogućen prostor za pokazne vežbe armije i specijalnih službi. Time je događaj dobio i na značaju i na zanimljivosti. Od 2003. do danas format događaja nije promenjen, a iz godine u godinu je događaj rastao, dok nije došao do toga da uključuje i istorijske izložbe naoružanja, pokazne vežbe pešadije i oklopnih snaga, bogat letački program, statičke i dinamičke izložbe svih čeških državnih službi, ali i prisustvo zemalja koje nisu članice NATO pakta.

NATO dani 2019 – as it happened

Manifestacija NATO dani u Ostravi odigrala se 20. i 21. septembra 2019 godine na aerodromu Ostrava. Aerodrom, nazvan po čuvenom češkom profesoru i teoretičaru muzike Leošu Janičeku. Aerodrom je sam po sebi veliki, i predstavlja jedan od logističkih centara češke ekonomije, sa pistom dugačkom 3500m i najsavremenijom infrastrukturom sposobnom da prihvati letelice veličine Antonova An-124.

Tradicionalno, sam događaj se sastoji od tri dela- statičke izložbe, dinamičke izložbe i pokazne vežbe čeških snaga. Svake godine se za zvaničnog partnera događaja bira po jedna zemlja NATO pakta koja u samoj vežbi učestvuje sa češkim snagama i ima status zvaničnog ko-organizatora događa. Ove godine ta čast je pripala Rumuniji, pa je ceo događaj bio u bojama zastava Češke i Rumunije.

Vazduhoplovna izložba-statički deo

Statički deo izložbe je tradicionalno impozantan. Odmah na samom ulazu na aerodrom pored praga piste smešteni su bili teškaši NATO pakta, ujedno i glavne zvezde – bombarder B-52H, teretni avion A-400M iz redova Luftwafe i teretni C-5M Super Galaxy. Ove letelice predstavljaju atrakciju same po sebi, i na njih je suvišno čak i trošiti reči. Jedan od gostiju bila je i Kanada, koja je u statičkoj izložbi prisustvovala sa jedim višenamenskim lovcem CF-18. Nažalost, ništa od navedenog nije moglo da se vidi u dinamičkom delu izložbe odnosno u letu.

Među retkim letelicama iz Severne Amerike treba navesti i helikoptere AH-1Z Zulu Cobra i UH-1Y Venom iz redova američkih marinaca. Prisutni su takođe bili i leteći tanker KC-135 Stratotanker iz redova Vazduhoplovne Nacionalne Garde Nebraske kao i dugogodišnji gost na Ostravi Boeing E-3A Sentry, širim masama poznat kao AWACS (Avaks).

Boeing KC-135R Stratotanker iz redova Vazduhoplovne Nacionalne Garde Nebraske (foto: Global Defence)

Domaćini su izložili svoj regularan sastav – avione L-39NG, L-159, Jak-40, helikoptere Mi-171 i Mi-35. Interesantno, glavni češki lovac JAS39 Gripen nije bio u statičkoj izložbi, ali zato jeste istovetni lovac RV Mađarske, i to u dvosedoj D varijanti.

Susedna Slovačka je izložila lovca MiG-29AS u digitalnoj Pixel šemi, teretni avion C-27J Spartan i helikoper UH-60M, što tehnički i čini većinu tipova vazduhoplova u njihovom inventaru.

Helikopter UH-60M Black Hawk iz redova RV Slovačke (foto: Global Defence)

Među interesantnim gostima bilo je svakako RV Litvanije koje je gostovalo sa dve letelice – teretnim C-27J Spartan i helikopterom Eurocopter AS.365N3 namenjenim za misije traganja i spasavanja.

Od tradicionalnih gostiju tu su bili gorepomenuti Gripen D iz redova RV Mađarske kao i helikopter Mi-35P. Neuobičajeno slabo prisustvo poljskih oružanih snaga je bilo upadljivo a jedino što je ,,branilo“ boje istočnoevropske zemlje bio je teretni-izviđački avion PZL M28 Bryza 1TD (licencni Antonov An-28) iz redova ratne mornarice Poljske.

Avion PZL Bryza 1TD Ratne mornarice Poljske (foto: Global Defence)

Od zapadnih zemalja, posebno jako je bilo prisustvo Nemačke koja je sem gorepomenutog teretnog aviona A400M izložila i višenamenski Tornado, te helikopter EC135 iz vazduhoplovne baze Bückeburg, koji pripada Instruktorskoj Grupi A armijskog vazduhoplovnog korpusa za obuku pilota. Od egzotičnih letelica, nemačka ratna mornarica – Deutsche Marine- gostovala je sa protivpodmorničkim helikopterom Westland Sea Lynx Mk.88.

Zemlje zapadne evrope su bile polovično zastupljene – RV Kraljevine Norveške je prisustvovalo sa dva aviona F-16 i to verzije AM/BM (jednosed/dvosed) a u istom sastavu gostovalo je i RV Holandije. Belgijsko ratno vazduhoplovstvo je ovog puta gostovalo sa dva školska Alpha Jet-a. Prisustvo Austrije je bilo svedeno na minimum – češke zapadne komšije su izložile samo jedan školski Pilatus PC-7.

Helikopter Westland Sea Lynx Mk.88 iz redova Deutsche Marine (foto: Global Defence / Selena Josipović)

Italijanska Aeronautica Militare (Italijansko Ratno vazduhoplovstvo, ital. prim. aut) gostovala je sva dva jurišna aviona AMX od kojih je jedan bio ofarban u posebnu šemu povodom 30 godina aktivne službe u RV Italije.

Pored toga, Italijani kao i Nemci , izložili su višenamenski Tornado, a za obe zemlje neouobičajeno je bilo odsustvo njihovog primarnog višenamenskog lovca Eurofajter Tajfun.

Jurišni avion AMX iz redova RV Italije ( foto: Global Defence)

Rumunija kao ovogodišnji partner izložila je najveći deo svog RV, i to lovca MiG-21 LanceR, teretni C-27J Spartan, školski IAR-99 Šoim i helikopter IAR 330 Puma, licencnu varijantu francuskog SA.330 Puma. Vidan je bio izostanak rumunskih lovaca F-16.

Od vazduhoplovne izložbe vredi pomenuti i jedan avion Avia CS-102 , licencnu kopiju sovjetskog mlaznog lovca za obuku MiG-15UTI iz vremena korejskog rata. Ovaj avion bio je jedan od glavnih atrakcija događaja, kako u statičkom tako i u dinamičkom delu izložbe.

Kopnena tehnika

NATO dani u Ostravi tipični su po tome što se izlaže sva vojna tehnika i oprema i tehnika svih državnih službi. U to ime, domaćin se potrudio da ostavi fantastičan utisak izloživši tehnički gledano sve što državni sektor poseduje od voznog parka i opreme. Tako je češka policija – i mesna i državna- izložila celokupan vozni park vozila marke Škoda, VW i Audi, a posebno impozantno je bilo neobeleženo blindirano vozilo Audi A7 iz oružane pratnje.

Sa tačke gledišta hitnih službi, vatrogasne službe i hitne pomoći su se predstavile u najboljem svetlu, izlažući kompletnu tehniku kako voznog parka tako i opreme za specijalne misije spasavanja i izvlačenja unesrećenih a bile su priređenje i kratke demonstracije upotrebe iste. Aerodrom Ostrava nije hteo kao domaćin događaja da zaostaje, pa su zainteresovani mogli da vide celokupan asortiman specijalnih aerodromskih vozila.

Poseban utisak ostavila je češka pogranična policija sa vrlo modernim voznim parkom, ali i sa izloženim sredstvima za nadgledanje i osmatranje, kao i sa mobilnom stanicom za kontrolu X-zracima na šasiji kamiona MAN čija vrednost iznosi oko 2 miliona evra.

Ni izložena vojna tehnika nije zaostajala. Tu su bila sva oklopna vozila koje poseduje češka armija, i to sve tri verzije Iveco LMV – teretna, sanitetska i komandna, američko oklopno vozilo Dingo, kao i oklopno vozilo Pandur II 8×8. Između ostalog izložen je bio i Land Rover Defender 130 Kajman, specijalna verzija poznatog vojnog vozila za brze intervencije sa mitraljezom PKT kalibra 7.62mm na prednjem sedištu i većim NSV kalibra 12.7mm na platoformi sa mogućnošći rotacije za 360 stepeni.

Redenik granata kalibra 30x165mm za automatski top 2A42 montiran na vozilo BMP-2 (foto: Global Defence/ Selena Josipović)

Zvezde dana kad su u pitanju oklopne snage češke bili su borbeno vozilo pešadije BMP-2, oklopni kamion Tatra T815-7 i glavni borbeni tenk T-72M4.

Podsećanja radi, T-72M4CZ je glavni borbeni tenk češke armije nastao kao duboka modernizacija tenkova T-72M koji su ostali kao najbroniji u češkom inventaru nakon raspada Čehoslovačke. Tako je T-72M4CZ dobio nov Perkinsonov V12 motor snage 1000ks, i Alisonovu automatsku transmisiju sa 6 brzina unapred i jednom unazad. Uz pomoć Izraela i Italije unapređeni su oklop i nišanski sistemi dodavanjem sistema TURMS italijanskog proizvođača Galileo.

Ovako obimna modernizacija iznosila je veliki trošak i zbog toga je svega 140 tenkova prošlo kroz ovaj program, čineći ga na kraju ekonomskim promašajem uzevši u obzir da je kranja cena modernizacije po jedinici iznosila skoro 5 miliona evra, ali svakako T-72M4CZ ostaje jedna od najređih i najegzotičnijih verzija poznatog sovjetskog tenka, te je pažnja koju je dobio u dva dana održavanja događaja sasvim opravdana.

Glavni češki borbeni tenk T-72M4CZ (foto: Adamicz)

Domaćini su izložili i kompletan asortiman logističkih vozila od džipova UAZ 469 preko raznih varijanti kamiona Tatra za transport tereta, goriva, vode, kao i razna inženjerska vozila za transport i izvlačenje oklopnih vozila i amfibije PTSD. Ono što je bilo upadljivo međutim je bilo odsustvo artiljerije (sa izuzetkom minobacača) i PVO sistema – sem izloženog radara ST-68U sovjetske proizvodnje sa pratećim agregatima i vučnim vozilom KrAZ-260V koji su bili svojevrsna atrakcija, jedino PVO sredstvo koje se moglo videti je sovjetski sistem Strela-10M.

Tegljač KrAZ-260V namenjen za vuču radara ST-68U (foto: Global Defence / Selena Josipović)

Između ostalog, domaćin je izložio i jedan istorijski T-34-85CZ, licencnu čehoslovačku varijantu čuvenog sovjetskog tenka iz Drugog svetskog rata.

Od gostujućih zemalja, Nemačka se potrudila da ostavi jak utisak svojom kopnenom tehnikom. Iako su u pitanju samo tri eksponata, svaki je izazvao lavinu pozitivnih reakcija i oduševljenja.

Oklopno vozilo Puma (Schützenpanzer Puma) je trenutno najmodernije oklopno vozilo nemačke armije. U pitanju je borbeno vozilo pešadije sa dosad neviđenim nivoom oklopne zaštite. Masa vozila u osnovnoj varijatni iznosi 31t dok je najveća masa modifikacija neverovatnih 43t – što je jednako masi tenka T-72M. Osnovno naoružanje ovog vozila je automatski top MK30-2 kalibra 30x173mm, a tu su sem sekundarnih mitraljeza kalibra 5.56mm i lanseri protitenkovskih raketa Spike-LR.

Ono što karakteriše ovo borbeno vozilo pešadije su napredne tehnologije koje koristi – senzorna tehnologija omogućava 360 stepeni kontrole oko vozila u TV i infracrvenom spektru, a planira se i ugradnja aktivnog sistema zaštite nemačke proizvodnje pod imenom MUSS. Bez obzira na ogromnu masu, moćni V10 agregat nemačkog proizvođača MTU sa 1100ks omogućava maksimalnu brzinu od 70km/h na putu i 50-60km/h van puta.

Nemačko borbeno vozilo pešadije Puma (foto: DefPost)

Među nemačkim borbenim vozilima nove generacije posebno se ističe oklopno vozilo Boxer. Ovaj točkaš koncepta 8×8 spada među najsavremenije oklopnjake na svetu, a neka od korišćenih tehničkih rešenja su u svakom smislu revolucionarna.

Ono što izdvaja Boxer od ostalih oklopnih točkaša je njegov dizajn. Naime celokupno vozilo se sastoji od hodnog dela – šasije (drive module) i kabinskog dela (mission module), koji se po potrebi može menjati. Naime, ceo kabinski modul se može skinuti sa platforme i zameniti drugim. Ovo ostavlja mnogobrojne varijante naoružanja kao potencijalne, od mitraljeza 12,7mm preko automatskih topova od 20 i 30mm do automatskih bacača granata kalibra 40mm.

Zauzvrat, ovo ima za posledicu povećanu masu vozila, pa je tako borbena masa vozila između 36 i 38t u zavisnosti od verzije – apsolutni rekord za oklopna vozila na točkovima. Uprkos tome, mobilnost vozila nije ugrožena – za to se pobrinuo MTU 8V 199, V8 turbodizel motor sa 711ks. Zahvaljujući ovoj pogonskoj grupi Boxer bez obzra na svoju impozantnu masu može na ravnom putu da dostigne maksimalnu brzinu od čak 103km/h i ostvari autonomiju od preko 1000km sa jednim rezervoarom.

Pripadnici 2. čete 231. Planinskog Lovačkog Bataljona 23. Planinske Lovačke Brigade 10. Oklopne Divizije nemačkih kopneniih snaga bili su dovoljno ljubazni da izvrše demonstraciju rada motora oklopnog vozila Boxer. Specifični kanali sporovode izduvne gasove ispod bočnih površina vozila hladeći ih i usmeravaju ka zemlji, rasipajući infracrveni odraz (video: Global Defence)

Naravno, glavna atrakcija nemačke statičke izložbe bio je glavni borbeni tenk Leopard 2A6. Leopard 2A6 je najčešća varijanta ovog tenka u nemačkoj armiji, a do skora i do pojave varijante 2A7 i najmodernija. Ova varijanta tenka ima top glatke cevi Rheinmetal L/55 kalibra 120mm i dva mitraljeza kalibra 7.62/12.7mm. Pokreće ga MTU-ov turbodizel motor MB873 KA-501. U pitanju je V12 motor radne zapremine 47.7 litara sa 1500ks. To omogućava da tenk težak gotovo 60t ostvaruji maksimalnu brzinu od 68km/h na putu i oko 50km/h van puta.

Ljubazna nemačka posada i imponzantna pojava tenka učinili su da Leopard 2A6 tokom oba dana izložbe bude među glavnim atrakcijama, a posebno je bilo mnogo zainteresovanih mališana koji su u nekim trenucima preplavljivali tenk do te mere da se od ogromnog borbenog vozila mogla videti samo cev topa od 120mm. Ekipa Global Defence je upravo jedan takav kadar i zabeležila.

Leopard 2A6 nemačkog Heer (kopnena vojska) – izvor fascinacije svih posetilaca i svih uzrasta o čemu svedoči fotorgrafija sa prvog dana statičke izložbe (foto: Global Defence)

Od kopnene izložbe vredi pomenuti još samo izložbu ovogodišnjeg partnera i ko-organizatora Rumunije. Naš sused nije izložio svoj glavni borbeni tenk TR-85M Bizon u statičkoj izložbi – mada jeste u dinamičkoj o čemu će biti više reči kasnije – ali je zato izloženo oklopno vozilo MOWAG Piranha 8×8 i protivavionski sistem Flakpanzer Gepard. Međutim sem ta dva sistema, ostatak izloženih vozila bilo je civilne namene – vatrogasna i vozila hitnih službi kao i oprema za spasavanje i vrlo kompleksna oprema za izvršavanje dugotrajnih terenskih zadataka – kompresorske stanice, pokretni komandni centri, poljske ambulante itd.

Flakpanzer Gepard – samohodni PVO sistem nemačke proizvodnje naoružan sa dva topa kalibra 35mm, ovde iz redova PVO Rumunije (foto: Global Defence)

Dinamička izložba – kopnene snage

U dinamičkog delu izložbe kopnenih snaga učestvovale su samo dve zemlje – domaćin i ovogodišnji partner Rumunija. Početak demonstracije, nakon govora zvaničnika raznih zemalja NATO pakta uključujići ministre odbrane Češke, Slovačke, Mađarske i Rumunije , označio je hitac iz tenka T-72M4CZ. Nakon toga usledile su demonstracije češke policije – oslobađanje talaca, presretanje vozila, zaštita VIP ličnosti i standardne policijske radnje. Češka granična policija demonstrirala je presretanje i onemogućavanje nedozvoljenog prelaska granice, uz obilnu upotrebu tehnike koja im je na raspolaganju.

Nakon toga usledila je demonstracija napada na neprijateljski vatreni položaj tenkova T-72M4CZ i rumunskog TR-85M. Tenkovi bi sa bokova ,,omekšavali“ neprijatelja sa par hitaca svaki a pešadija bi napadala sa dve strane. Suštinski, ovakve demonstracije nemaju mnogo veze sa stvarnim borbenim taktikama, ali svakako služe za zanimaciju širokih narodnih masa i zbog upotrebe tenkova i njihovih topova ostavljaju jak utisak.

Dolazak tenkova T-72M4CZ i TR-85M Bizon na poligon (video: TSlava Videos)

Ovo je ujedno označilo i kraj relativno kratke dinamičke izložbe kopnenih snaga a štafetu su odatle preuzele mnogo brojnije i atraktivnije vazduhoplovne snage.

Dinamička izložba – vazduhoplovne snage

Kao partneru domaćina, rumunskom ratnom vazduhoplovstvu pripala je čast da otvori letački program. Školsko borbeni avion IAR-99 Šoim je oštrim, dinamičnim i zaista interesantnim programom otvorio događaj, poletevši tačno u 09:00h kao neka vrsta dobrodošlice posetiocima koji su još uvek pristizali u velikim brojevima.

Nakon toga izvršeno je i formalno otvaranje događaja tradicionalnim padobranskim skokom koji su izveli padobranci Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske, skokom iz aviona C-295.

Odmah nakon toga nebo je zaparao višenamenski lovac JAS-39C Gripen, ratnog vazduhoplovstva zemlje domaćina. Jednostavan ali uvek interesantan program obeležio je nastup višenamenskog lovca švedske proizvodnje.

Avion JAS39C iz redova RV Češke Republike u toku solo nastupa (foto: Global Defence / Selena Josipović)

Domaćini su izveli pokazne letove helikopterima Mi-171 i Mi-35 a Rumuni su sve to ispratili solo nastupom helikoptera IAR.330 Puma. Francuski helikopter koji je proizvođen u Rumuniji demonstrirao je neočekivan nivo okretnosti i dokazao svoj potencijal kao višenamensko oruđe, što je jedan od razloga zašto je ova letelica naoružana topom kalibra 20mm smeštenim u kupoli ispod nosa helikoptera.

Domaćini su ponovo preuzeli podijum, ovog puta sa demonstracijom napada na cilj na zemlji. Dva školsko borbena aviona L-39 dejstovala su po fikcionalnom neprijatelju a efekat bojeve municije nadomestila je obilata upotreba pirotehnike koja je simulirala eksplozije granata, raketa i bombi.

Avioni L39 češkog RV prilikom niskog naleta iznad aerodroma u demonstraciji napada na neprijateljske položaje (foto: Global Defence / Selena Josipović)

Na NATO danima u Ostravi često gostuju i zemlje koje nisu članice NATO pakta ali imaju blisku saradnju sa istom – primeri su Austrija, Ukrajina, Švajcarska, Finska, Švedska itd. Ove godine, to su bili Švajcarska, Finska i Austrija, a u letačkom programu samo su učestvovale Švajcarska i Finska.

Švajcarski program za ovogodišnji događaj je zaista bio impresivan. Tehnički bio je sačinjem od tri manja programa – zajedničkog nastupa lovačkog aviona F/A-18A Hornet i akrobatske grupe PC-7 Team koji svoj program izvode na devet turboelisniih školskih aviona Pilatus PC-7.

Nakon ovoga, avion F/A-18A Hornet izveo je fantastičan solo program, koji će mnogi posetioci verovatno najviše zapamtiti po zaglušujućoj grmljavini dva motora General Electric F404 koji pokreću ovu letelicu. Na kraju, švajcarci su ostavili nastup grupe PC-7 Team za kraj, demonstrirajući izvandrednu tehniku grupnog akrobatskog letenja. Sudeći po reakcijama posetilaca, ratno vazduhoplovstvo Švajcarske odnelo je najviše simpatija svojim bogatim nastupom

Avion F/A-18A iz sastava RV Švajcarske prilikom izvođenja solo programa (foto: Global Defence / Selena Jospipović)

Nakon ovoga, domaćin je izveo interesantan nastup lovačkog aviona JAS39C Gripen i lakog akrobatskog aviona Extra 300. Dva dijametralno suprotna aviona izveli su skladan i zanimljiv program u akrobatskom paru.

Jedna od glavnih senzacija događaja bio je nastup zvanične akrobatske grupe francuskog RV – Patroulle de France (Francuska Patrola, fr. prim.aut).

Ova grupa, jedna od najstarijih na svetu koja i danas postoji, izvela je bogat program od koga je često zastajao dah. Leteći na osam školskih mlaznih aviona Alpha Jet, francuzi su opravdali status jedne od najboljih akrobatskih grupa na sveti. Uz nastup švajcaraca može se reći da je Patroulle de Franca bila jedan od vrhunaca dana, o čemu su svedočile reakcije publike, koja nije skrivala oduševljenje i divljenje umeću francuskih pilota.

Pripadnici Patroulle de France prilikom izvođenja jedne od kompleksnih akrobatskih figura na avionima Alpha Jet (foto: Global Defence / Selena Josipović)

Još jedna akrobatska grupa obeležila je događaj a to su ne tako poznati Midnight Hawks ( Ponoćni Sokolovi , eng.prim.aut) zvanična akrobatska grupa RV Finske. Leteći na četiri aviona Hawk Mk.51 finci su izveli klasičan akrobatski program sa specifičnom zgusnutom formacijom što je njihov tradicionalni potpis, predstavljajući uz Švajcarsku i Austriju, treću zemlju koja nije članica NATO pakta a uzela je učešća u događaju.

Nakon nastupa finaca, rumunski MiG-21 LanceR zaparao je nebo iznad aerodroma Ostrava. Tradicionalno dobar nastup rumuna u isto vreme je i podsetnik da vreme za čuvenog sovjetskog lovca na nebu iznad Evrope polako ističe, i da se bliži trenutak kada će poslednja dva korisnika u Evropi, Rumunija i Hrvatska poslati svoje ,,Balalajke“ u penziju, čineći ovakve nastupe gotovo neprocenjivim doživljajem koje se u skoroj budućnosti neće moći iskusiti.

Midnight Hawks prilikom demonstracije niskog leta u formaciji sa izvučenim stajnim trapom (foto: Global Defence / Selena Josipović)

Na samom kraju, RV Britanije koje nije uzelo učešća u statičkom nastupu izvelo je fantastičan solo nastup na avionu Eurofighter Typhoon nakon čega je program zatvorio nastup domaćina na helikopteru W-3A. Kao jedan od rariteta treba navesti i kratak ali upečatljiv nastup aviona Avia CS-102 (MiG-15UTI) koji se odigrao drugog dana događaja.

Zaključak

NATO dani u Ostravi su tradicionalno velik događaj koji okuplja najveći broj zemalja NATO pakta uz neke zemlje koje su deo Partnerstva za mir. Namena ovog događaja u svojoj srži je dvostruka – propagandna i marketinška. Propagandna namena događaja ogleda se u demonstraciji moći i pokazivanju iste (koja je ove godine u odnose na prošle godine bila čak i manja, zbog izostanka nekih bitnih zemalja članica NATO pakta kao Poljska, Grčka, Turska), a koja u isto vreme služi kao opomena potencijalnim neprijateljima pakta. Shodno tome, izbor mesta za održavanje u zemlji koja se nalazi u centralnoj Evropi ali je u isto vreme blizu istočne i jugoistočne Evrope ne treba da čudi.

Marketinški gledano, NATO dani služe da približe ideju severnoatlantskog saveza prosečnom građaninu zemalja koja što su Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija- onim zemljama čije je članstvo skorašnje i gde se pitanja oko potrebe za članstvom u ovakvom savezu još uvek mogu čuti u javnosti.

Shodno tome, celokupna marketinška mašinerija severnoatlantskog vojnog saveza usmerena je na politiku prikazivanja istog kao mehanizma koji garantuje sigurnost zemljama koje su članice , naglašavajući to kroz razne zajedničke misije koje RV SAD i UK sprovodi sa zemljama centralne i istočne Evrope.

O tome koliko je bitan ovaj događaj za vodeće zemlje NATO pakta govori i gostovanje američkih strateških snaga koje se na aerodromu Ostrava mogu videti svake godine prilikom održavanja ove manifestacije. Jedino mesto na kome se još mogu videti bombarderi B-1 i B-52 u Evropi je Velika Britanija, i to samo po sebi govori dosta.

U svakom slučaju, NATO dani u Ostravi ostaju jedan od najbitnijih događaja na mapi vojnih egzibicija u toku godine. Sa velikom postavkom vojne tehnike od kojih je zaista mnogo rariteta koji se ne mogu videti na mnogo mesta, i obimnim i dinamičnim programom, vrlo detaljnom i preciznom organizacijom predstavlja događaj koji se jednostavno ne može i ne treba propustiti.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *