Prema rečima ruskog vojnog eksperta Alekseja Hlopotova, u Urugvaj će u bliskoj budućnosti stići 100 tenkova T-72B1MS poznatiji još kao „Beli orao“. Tenkovi bi prema planu i programu trebali da budu isporučeni u dve etape od po 50 komada. Pored njih, u svrhu obuke posada, Rusija će isporučiti i simulator TT-72WE.

U ovaj tenk čija je osnova T-72B1 ugrađena je dnevno-noćna nišanska sprava PN-72U Sosna-U, koja značajno unapređuje preciznost pogodaka. Na komandirovom mestu nalazi se panoramska nišanska sprava PKP-72 sa termalnim kanalom treće generacije. Pored topa od 125 mm, na krovu kupole se nalazi i daljinski upravljivi mitraljez NSVT, kalibra 12,7 mm.

Tenk T-72B1MS koji bi Urugvaj trebao da nabavi (foto: Defence Blog)

Za ovu malu južnoameričku zemlju, čiji su borbeni kapaciteti na veoma skromnom nivou, ulazak tenkova T-72 činiće buduću okosnicu ne samo oklopnih snaga, već i čitave kopnene vojske. Ujedno, to bi bila i najveća nabavka tenkova u istoriji ove zemlje. Njihovim dolaskom značajno bi se promenila slika oklopnih jedinica, ako pogledamo da su trenutno najmoderniji tenkovi u sastavu Urugvaja izraelske modifikacije zastarelih T-54/T55 iz Šestodnevnog rata 1967.

Urugvaj je do sada raspolagao sa prilično raznovrsnom oklopnom tehnikom, kako sa istoka, tako i sa zapada. Prvi tenkovi koji su stigli u Urugvaj bili su M3A1 Stuart. Njih 40 komada stiglo je u jeku Drugog svetskog rata 25. novembra 1944. godine i bili su raspoređeni u dva puka, 4. konjički sa sedištem u Montevideu i 2. puk u Duraznu.

Revolucija u razvoju tenkova tokom Drugog svetskog rata, brzo je lake tenkove Stuart „pregazila“, pa su se u momentu dolaska u Urugvaj mogli smatrati prilično zastarelim, kako zbog svog oklopa, tako i zbog topa koji je imao svega 37 mm. Svesni ove činjenice, Urugvaj je u cilju dalje modernizacije, a u okviru smeričke vojne pomoći primio u periodu između oktobra 1957. do septembra 1958. 17 lakih tenkova M24 Chaffee. Sa njima došla su tada i vozila za izvlačenje M47, koja su zajedno sa M24 dodeljena 13. oklopnom pešadijskom bataljonu.

Urugvajski M24 Chaffee (foto: Uruguay Army)

Za Urugvaj u to vreme bili su to veoma napredni tenkovi, u odnosu na Stuarte koji su do tada bili osnova oklopnih jedinica. Činjenica, M24 nikada nije viđen kao oružje koje bi moglo da se koristi u nekim ozbiljnijim tenkovskim okršajima i sukobima visokog inteziteta, već više kao ekonomična platforma za obuku svoje posade i gušenje manjih pobuna poput onih protiv pokreta Tupamaros 60-ih i 70-ih.

Zahvaljujući novoj američkoj vojnoj pomoći, ovoga puta 1980. Urugvaju je isporučeno 22 američka tenka M41A1 Walter Bulldog koji su do tada bili u Belgiji u okviru NATO rezerve. Pre isporuke, dotadašnji topovi 76 mm zamenjeni su sa 90 mm, što je za Urugvaj predstavljalo značajno unapređenje. Dolazak Bulldoga sa oznakom M41UR bio je značajan i po tome što su većim delom zamenjeni tenkovi iz Drugog svetskog rata M3A1 Stuart.

Urugvajski Ti-67, izraelska modifikacija T-54/55 zaplenjenih od Egipta u Šestodnevnom ratu 1967 (foto: uruguaymilitaria)

Prvi tenk istočne proizvodnje, koji je Urugvaj nabavio bio je Ti-67. Reč je o tenkovima T-54/55 koje je Izrael zaplenio od Egipta na Sinaju tokom Šestodnevnog rata 1967. Ove tenkove Izrael je modifikovao ugradnjom topa L7 od 105 mm i stavljanjem mitraljeza M2HB na kupolu. Pored toga, rađena su određena unapređenja na samom oklopu, sve u cilju mogućnosti preživljavanja pogotka T-72. Ukupno je u periodu 1997-1998. isporučeno 15 komada.

Poslednju nabavku tenkova, uglavom kao i do sada iz donacija, Urugvaj je imao nakon što je Parlament Brazila krajem 2013. odobrio donaciju od 25 M41C, čija je ukupna vrednost 150 000 dolara. M41C isto kao i postojeća UR verzija ima top od 90 mm, dok je motor osmocilindrični Saab-Scania DS-14A O4 koji omogućava maksimalnu brzinu do 70 km/h. Pored toga, ugrađen je laserski daljinomer kao i noćni kanal u nišansku spravu. Ova poslednja donacija poslužila je Urugvaju da poveća broj tenkova u svom sastavu, a Brazilu da se otarasi viškova M41 (150 komada) koji su zamenjeni sa nemačkim Leopardima.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *