U ranim jutranjim časovima 9. marta, u 7:36 po lokalnom vremenu iz oblasti Sondok na severnom delu Korejskog poluostrva poletele su najmanje tri rakete. Projektili su u jednom momentu prilikom leta dostigli visinu od čak 50 km, a nakon izvesnog vremena pale su u Japansko more, na oko 200 km od tačke lansiranja.

U ovom momentu nije poznato koji cilj su tačno rakete pogodile, ali se pretpostavlja da se radi o napuštenom stenovitom ostrvu u Japanskom moru, koje je na oko 200 km od mesta lansiranja.

Lokacija pogotka rakete

Da je testiranje izvedeno saznalo se ubrzo nakon lansiranja uz pomoć obaveštajnih podataka i satelitskih snimaka. Međutim, ono što se u tom momentu nije moglo utvrditi, jeste šta je Pjongjang zapravo testirao. O čemu je reč saznali smo nekoliko sati kasnije, kada su objavljene fotografije na kojima se vidi višeraketni sistem velikog kalibra poznat u javnosti kao KN-25.

KN-25 testiran je do sada najmanje šest puta, ali po svemu sudeći ne uvek sa istim projektilima, već su korišćene različite varijante. Poslednje lansiranje dolazi nedelju dana nakon što je izvedeno prethodno sa takođe KN-25 u blizini grada Vonsan. Pjongajang je do sada KN-25 uglavnom lansirao iz vazduhoplovne baze Sondok.

Ovo lansirno točkaško vozilo može da ponese ukupno četiri rakete pogonjene na čvrsto gorivo, dugačke oko 8,6 m. Kako trenutno stvari stoje, KN-25 nije ušao u serijsku proizvodnju, već je još kao prototip u fazi ispitivanja. Tokom početnih opitovanja moglo se primetiti da je raspon imeđu lansiranih raketa bio u proseku oko 20 minuta.

Jasno je da Pjongjang ima za cilj da izvrši proveru karakteristika ovog višeraketnog sistema, posebno po pitanju preciznosti, brzine leta, kao i dometa. Samim testiranjem moguće je utvrditi određene anomalije koje se pojavljuju i koje je neophodno otkloniti kako bi sistem ušao u serijsku proizvodnju.

Čini se da su inžinjeri uspeli u međuvremenu da otklone određene anomalije na sistemu, što je pomoglo da vremenska razlika između lansiranih projektila sada bude svega 20 sekundi. Time se uspelo u nameri da se salva od četiri rakete lansira u intervalu malo jačem od jednog minuta.

Ranije, određenih problema očigledno je bilo i sa samim lansiranjem. U septembru prošle godine, Pjongjang je objavio informaciju da je uspešno lansirao dva projektila sa KN-25. Međutim, fotografije koje su objavljene nekoliko sati kasnije pokazale su da su prilikom tesiranja lansirane zapravo tri rakete, jer je raketa ostala samo u jednoj lansirnoj cevi. To je dalo nagoveštaj da je pokušaj lansiranja treće bio neuspešan. 

Fotografija koja jasno prikazuje da su lansirane tri rakete, što znači da je jedna imala neuspešan let (foto: Rodong)

Sasvim je izvesno da u ovom momentu KN-25 poseduje i dalje određen broj tehničkih anomalija, ali je isto tako izvesno da se uspešno ide ka tome da se on u nekom momentu uvrsti u naoružanje.

Nakon prvog susreta Trampa i Kim Džong Una u Singapuru dogovoreno je da Pjongjang neće u buduće lansirati interkontinentalne balističke rakete.

Takve rakete, kao što su Hwasong, nisu nakon toga testirane, ali je jesu razne vrste balističkih i višecevnih rakete velikog kalibra i dometa. One kao takve u stanju su da pogode bilo koji cilj u Južnoj Koreji, zbog čega su vlasti u Seulu opravdano zabrinute. Sa druge strane SAD ne vide te rakete kao sporne, jer one ne mogu da pogode američki kontinent. 

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *