Prvi PVO sistemi S-400 Triumf isporučeni su Kini, prenela je ruska novinska agencija TASS pozivajući se na izvore u Ministarstvu Odbrane Ruske Federacije. Prema pisanjima ruskih medija, Kini je isporučen prvi puk sistema S-400 u skladu sa rokovima predviđenim ugovorom. Treba napomenuti takođe da je nepoznati izvor iz MO RF naveo i da su prilikom transporta neki delovi tehnike oštećeni te vraćeni u Rusiju, gde se očekuje njihova opravka i ponovna isporuka do početka leta.

Transporter-lanser 5P85SЕ2 na šasiji vozila MAZ-543M. U pozadini se može videti radarska stanica 96L6E na šasiji kamiona MZKT-7930 u položaju za transport (fotografija preuzeta sa : apnlive.com)

Podsećanja radi, Kina je sa Rusijom potpisala ugovor vredan 3 milijarde dolara za četiri do šest pukova sistema S-400. Ako znamo da se jedna baterija S-400 sastoji od četiri (a najmanje jednog) transportno-lansirnih vozila (TEL, Transporter Erector Launcher, eng. prim. aut) te akvizicijsko-osmatračkog i nišanskog radara i kontrolnog vozila, i da jedan divizion čine dve baterije (ova jedinica se u zapadnoj literatura naziva bataljon) a dva diviziona čine puk, dolazi se do zaključka da će kineska PVO primiti u naoružanje između 60 i 100 sistema S-400. Situacija se međutim dodatno komplikuje činjenicom da se dodavanjem još jednog nišanskog radara broj transportno-lansirnih vozila potencijalno povećava do čak 12 u jednoj bateriji, što implicira da bi Kina mogla da primi i preko 200 pojedinačnih jedinica sistema S-400.

Baterija sistema S-400 (fotografija preuzeta sa : fightersweeep.com)

Detalji ugovora u smislu rokova isporuke kao i veličine konkretne isporuke nisu poznati, pa tako nije poznato ni koja je tačno oprema isporučena niti kojim raketama je S-400 za Kinu naoružan. Osnovno naoružanje sistema S-400 čine rakete 48N6 i 48N6E dometa 150 i 195km, kao i  rakete 9M96E i 9M96E2 dometa 40 i 120km, koje su takođe kompatibilne sa sistemom S-300PMU-2. Najmoćnije naoružanje sistema S-400 svakako čini poboljšana raketa 48N6E2 dometa 250km. Između ostalog, navedeno je da sistem može da koristi i raketu 40N6, međutim ova raketa dometa 400km koja je namenjena obaranju balističkih raketa u njihovoj gornjoj orbiti (na visinama preko 80km) još nije primećena kao deo sistema S-400 u aktivnoj službi.

Sistem S-400 na dežurstvu u vazduhoplovnoj bazi Hmejimim, Sirija (foto : Dimitrij Vinogradov/Sputnik International)

Sistem S-400 se smatra od strane stručne javnosti najmodernijim i najpotentnijim PVO sistemom na svetu za srednje i velike daljine. Nakon njegovog angažmana u Siriji, ovaj sistem privukao je dosta pažnje a ugovore za nabavku S-400 potpisale su Indija, Turska i Saudijska Arabija, dok je Belorusija još 2016. na redovno dežurstvo primila sistem S-400 sa rotacijama iz redova ruskih VKS  a u okviru integrisane PVO sa Rusijom, dok se očekuju porudžbine i isporuke za RV i PVO Belorusije u narednim godinama.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *