Dok predsednik SAD Donald Tramp pompezno najavljuje povlačenje svojih trupa iz Sirije, na pomolu je uspostavljanje novih vojnih baza u toj zemlji. Medijima kruže video snimci i fotografije na kojima se može videti nova vojna baza smeštena u blizini Manbiža. Snimci su nastali u selu Al Asilijah, nekih osam kilometara od reke Sažur. Cela ova oblast oko baze pod kontrolom je kurdskih Narodnih zaštitnih jedinica(YPG) koje SAD aktivno pomažu već duže vreme.

Prema pojedinim satelitskim snimcima, grupisanje američkih vojnika, postavljanje šatora, zaštitnih grudobrana i tehnike počelo je u periodu nakom 30. marta. Video materijal koji je napravila televija Kurdistan 24 pokazuje da je u bazi raspoređen savremeni američki minobacački sistem XM905, automacki bacač granata Mk 47 Striker kalibra 40 mm, zatim vozila Hamvi i MRAP.

Američka vojna baza u Manbižu (Foto: AFP)

Arsenal ovih tipova naoružanja ukazuje da se u bazi pored Kurda nalaze i američke specijalne jedinice u čijem se sastavu je ovo oružje. Pored ove baze, SAD će najverovatnije postaviti još jednu na svega 4 km od teritorije koju kontroliše Turska i pobunjenici pod njenim patronatom.

Oko 2000 američkih vojnika sa koliko u ovom momentu SAD raspolažu u Siriji, raspoređeno je u nekoliko baza. Pored onih u Deir Ez Zoru i Raki, dve su najveće. Prva je kod mesta Al Tabka, u bilizini Rake. Tabka je nekad bila sirijska vazduhoplovna baza koja je pala u ruke Islamske države, a zatim osvojena od strane Kurda. U ovom momentu Tabka predstavlja glavni centar za obuku YPG vojnika koju sprovode SAD.

Druga po svojoj veličini je Al Tanf, koja se nalazi na jugoistoku Sirije, u blizini granice sa Jordanom i Irakom. Na tom mestu pored američkih vojnika svoje uporište imaju i lokalni pobunjenici koje velikim delom podržava Jordan. SAD su u nekoliko navrata najavljivale povlačenje iz Al Tanfa, međutim, poslednji izveštaji sa terena govore da je, naprotiv, u toku grupisanje američkih i britanskih vojnika koji pripremaju pobunjenike za pokretanje ofanzive protiv Sirijske arapske armije i Hezbolaha u toj oblasti.

Američka vojna baza u Manbižu (Foto: AFP)

Uspostavljanje poslednje dve baze na severu Sirije, istina, prilično male po svom obimu i opremljenost, govori da su SAD ovoga puta spremnije da pomognu Kurdima i spreče dalje napredovanje Turske, koja je sve odlučnija da se upusti u zauzimanje Manbiža, jedine oblasti koju i dalje ne kontroliše zapadno od reke Eufrat. Ova oblast od sudbonosnog je značaja za Kurde. Njenim eventualnim gubitkom, Kurdi bi ostali bez još jednog strateški važnog uporišta. Takođe, bio bi to jasan znak da su SAD odlučile da se polako distanciraju od svog dojučerašnjeg saveznika u borbi protiv Islamske države na tlu Sirije.

https://www.facebook.com/193584340666032/videos/1867704029920713/

 

Dodatnih 300 američkih specijalaca, kao i 100 francuskih komandosa koji su pre nekoliko dana stigli u ovu bliskoistočnu zemlju za sada ukazuju da će SAD i njeni zapadni partneri nastaviti da vode dosadašnju politiku po pitanju Sirije. Ovakva strategije može da ide samo na ruku Kurda, koji teže da uspostave dugo priželjkivanu, u najamanju ruku autonomiju na severu zemlje. Za razliku od njih, Turska koja YPG vidi kao terorističku organizaciju koja je u sprezi sa separatističkom PKK, teži po svaku cenu svoju granicu da osigura od njih, podržavajući lokalne sirijske pobunjenike. Do sada Turskoj je polazilo za rukom ostvarivanje ovog plana kroz operacije „Maslinova grančica“ i „Štit Eufrata“.

Da li će tako biti i sa Manbižom, ostaje da se vidi. Činjenica je da će i ovoga puta sudbina Kurda u Siriji zavisiti od velikih sila, a najmanje od njihove vojne spremnost na prostoru Manbiža i drugih delova teritorije koje su dalje pod njihovom kontrolom.

Kategorije:Sirija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *