Nakon sedam godina, koliko je prošlo od zvaničnog potpisivanja ugovora, Rusija je isporučila 24 višenamenska borbena aviona Suhoj Su-35S Ratnom vazduhoplovstvu NR Kine. Isporukom poslednjeg aviona, kompletirana je isporuka

Kako se navodi u izjavi ruske Federalne službe za vojno tehničku saradnju (u daljem tekstu FSVTS –
ФСВТС, Федеральная служба по военно-техническому сотрудничеству, rus. prim. aut. ) 16. aprila sve ugovorne obaveze vezane za isporuku aviona Su-35S NR Kini su ispunjene.

Su-35S iz redova RV NR Kine prilikom poletanja (foto: South China News)

Pregovore o nabavci najmodernijeg serijskog Suhoja Kina je započela još 2011. a ugovor je potpisan 2012. Njime je predviđena nabavka 24 letelice sa naoružanjem, rezervnim delovima i kompletnom zemaljskom opremom po ceni od 2,5 milijarde američkih dolara.

Prva četiri aviona Su-35S isporučeni su decembra 2016. godine, a druga partija od 10 aviona isporučena je godinu dana kasnije, u decembru 2017. godine.

Ostatak od 10 aviona stigao je u periodu pre aprila ove godine, ali tačan datum isporuke nije naveden.

U RV NR Kine avion je zvanično uveden u službu aprila 2018. godine, a već sledećeg meseca pojavile su se fotografije kineskih Su-35S u misiji oružane pratnje bombarderima H-6K prilikom patrola iznad kanala Baši i oko Tajvana.

Višenamenski lovci Su-35S kao pratnja bombarderima H-6K iz redova RV NR Kine prilikom dalekometnih patrola iznad voda oko Tajvana (foto: Xinhua News Agency )

U izveštaju FSVTS se navodi da je prema ugovoru ostala isporuka rezervnih motora i zemaljske opreme a kao krajnji rok isporuke navodi se kraj 2020. godine.

Kina je nabavkom Su-35S postala prvi inostrani korisnik najsavremenijeg ruskog aviona na tržištu, dok je drugi kupac Indonezija, gde se početak isporuka očekuje krajem 2019. ili početkom 2020. godine.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *