Izraelska kompanija IAI (Israel Aerospace Industries) postigla je pre nekoliko dana dogovor sa Vijetnamom o prodaji tri bespilotne letelice Heron Type 1. Iako ova informacija nije zvanično potvrđena, prema pisanju pojedinih medija sa prostora Azije i Bliskog istoka, sve govori u prilog tome da je dogovor postignut posle nekoliko ranijih odlaganja.

Ukupna cena ugovora bi trebala da iznosi oko 160 miliona eura. Ova letelica dizajnirana je da provede u vazduhu do 50 časova kontinuiranog leta sa maksimalnim teretom do 250 kg. Njen radijus u svim vremenskim uslovima iznosi oko 350 km. Vijetnam bi dobrim delom Herone trebao da koristi kao lako sredstvo za nadgledanje svojih teritorijalnih voda u Južnom kineskom moru.

Izraelsko-vijetnamska saradnja u usponu

Ne treba da čudi zbog čega se vlada u Hanoju odlučila za bespilotnu letelicu izraelskog porekla, ako uzmemo u obzir da odbrambena saradnja između Vijetnama i Izraela beleži napredak u poslednjih nekoliko godina.

U periodu od 2013. do 2017. godine Vijetnam je nakon Indije i Azerbejdžana bio treći po redu kupac naoružanja iz Izraela. Prvi koraci napravljeni su još 1993. godine kada su zvanično uspostavljeni bilateralni diplomatski odnosi. Slučajno ili ne, navodi o nabavci Herona upravo se poklapaju sa obeležavanjem 25 godina od stvaranja diplomatskih odnosa.

Dijagram bilateralne saradnje između Vijetnama i Izraela (foto: Infographics)

Saradnja na odbrambenom planu počela je da se razvija nakon što je 2015. godine potpisan memorandum o razumevanju na polju odbrane. Taj memorandum otvorio je vrata mogućnosti ne samo većeg izvoza naoružanja, već i transfera odbrambene tehnologije, što bi Vijetnamu moglo da doprinese razvoju domaće namenske industrije.

Čini se da je Vijetnam posebno izrazio interesovanje za izraelske bespilotne letelice, što se vidi na primeru nabavke Orbiter 2 za artiljerijske jedinice. Takođe, izražena je bila zainteresovanost za Orbiter 3, a izraelski IAD (Israel Aeronautics Defense Systems) nudio je i Dominatore.

Vijetnam je 2015. godine predstavio javnosti  prototip domaće bespilotne letelice oznake HS-6L, namenjene za civilne i vojne svrhe. Po svojim performansama ona spada u istu klasu kao gore pomenuti Heron. Spekuliše se da je razvijena uz pomoć podrške iz Belorusije, što se poklapa sa nabavkom nekoliko taktičkih bespilotnih letelica Grif-K 2014. godine.

Predstavljanje prototipa HS-6L 2015. godine (foto: ANTV)

Ostaje nepoznanica kakva je trenutno sudbina HS-6L. Prva testiranja u Južnom kineskom moru bila su planirana za drugi kvartal 2016. godine, do kojih po svemu sudeći nije došlo. Ne treba isključiti mogućnost da je Vijetnam odustao od tog projekta i da se zbog toga odlučio da od Izraela kupi Herone.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *