Izraelska protivvazdušna odbrana oborila je danas sirijski borbeni avion koji je navodno prilikom obavljanja borbenih zadataka ušao otprilike 2 km unutar teritorije Izraela, iznad mesta Safed.  Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) brigadni general Ronen Manelis nije mogao da precizira da li se radilo o avionu Su-22 ili Su-24 koji je oboren sa protivvazdušnim sistemom  Patriot. Amaterski snimak koji se pojavio na društvenim mrežama pokazuje da su na letelicu lansirane ukupno dve rakete

Sudbina pilota nije sa sigurnošću poznata, međutim, prema pojedinim pisanjima na društvenim mrežama, u obaranju aviona život je izgubio pukovnik  Omran Mari. Ukoliko ova informacija bude potvrđena, onda možemo reći da je oboren Su-22M4, s obzirom na to da je pukovnik Omran pilotirao na ovom tipu aviona koji je bio lociran u vazduhoplovnoj bazi T4.

Ova baza bila je najmanje dva puta meta izraelskih vazdušnih napada, s obzirom da se u njoj nalazi veliki broj iranskih vojnika, kao i komandni centar za iranske bespilotne letelice.

Režim u Damasku oglasio se povodom ovog slučaja rekavši da avion nije ugrozio vazdušni prostor Izraela i da se borbeni zadatak bombardovanja takozvane Islamske države u dolini reke Jarmuk odvijao nekoliko kilometara unutar Sirije. Izveštavaću o ovom događaju libanska televizija Al Majadin izjavila je da su ostaci aviona pronađeni na oko 15 km od granice sa Izraelom

Izraelski sistem Patriot (foto:IDF)

Ukoliko bi se ispostavilo da je u pitanju Su-24 bio bi to drugi put od početka građanskog rata da je Izrael oborio ovaj tip aviona. Naime, 23. septembra 2014. godine protivvazdušni raketni sistem MIM-104D Patriot oborio je Su-24 blizu mesta Kuneitra. Tada je navodno letelica ušla nekih 800 m unutar Izraela na visini od oko 10 000 m. To je ujedno bio prvi put da je sirijski avion oboren upadom u vazdušni prostor Izraela.

U martu ove godine Su-24 bio je meta napada, ovoga puta od strane pobunjeničke grupe Žaiš Tahriri Al Šam u istočnom Kalamunu.

Kategorije:Sirija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *