Sirijske demokratske snage (SDF) podržane od koalicije predvođene SAD proglasile su u subotu pobedu nad takozvanom Islamskom državom (ID), osvojivši poslednji džep militanata u sirijskom mestu Bahuz.

Borci koalicije SDF, većinski sastavljene od kurdskog stanovništva sa prostora Sirije, simbolično su podigli svoju prepoznatljivu žutu zastavu na vrhu zgrade, na kojoj se nekad vijorio barjak samoproklamovanog kalifata.

Zastava SDF postavljena na vrhu zgrade sa pogledom na čitav Bahuz (foto:AP)

Razbacani zapaljeni automobili, razrušene građevine, bezbroj kratera od vazduhoplovnih bombi i artiljerijskih granata, zajedno sa telima poginulih vojnika svedoče o stravičnim borbama koje su se za ovo mesto vodile u proteklih nekoliko meseci.

Ovo malo mesto pod imenom Bahuz, postaće u javnosti simbol pobede nad kalifatom nakon skoro pet godina, koliko je trajala kampanja zapadnih zemalja, zajedno sa svojim saveznicima Kurdima. U toj borbi ne treba zaboraviti ni veliki doprinos Rusije koja se u rat na strani Bašara el Asada uključila u septembru 2015. godine.  

Ova samoproklamovana kvazi država  na čelu sa Abu Bakr el Bagdadijem nekada se protezala duž Sirije i Iraka, čija je teritorija po površini bila veličine Velike Britanije sa populacijom od 12 miliona stanovnika.

ID je pod svojom kontrolom držala strateški važne gradove poput Mosula, drugog po veličini grada u Iraku. Njena vlast protezala se i do oblasti Nineveh, gde se nalaze mnogobrojna svetilišta, koja su pored lokalnog stanovništva bila predmet brutalnih napada i skrnavljenja.

U jednom momentu, više od jedne trećine sirijske teritorije bilo je pod njihovom upravom. Drevni grad Palmira koji je nekoliko puta prelazio iz ruke u ruku zaraćenih strana,  delovi provincije Alepo, Raka kao uspostavljeni glavni grad i čitava provincija Deir ez Zor, samo su neke od oblasti kojom je ID upravljala.

Mapa teritorije ID u Iraku i Siriji od 2015-2019 (foto:BBC)

Procenjuje se da je 75 % sirijskog kotona, 40 % iračke proizvodnje pšenice, 50 % ječmenih oranica bilo na teritoriji militanata. Zajedno sa naftnim poljima, hidroelektranama i rudnicima, ID je postala najbogatija teroristička organizacija čiji se budžet procenjivao na nekoliko milijardi dolara.

Strukturalno gledano, nema sumnje da je ID imala sve oblike jedne države, samo po uzoru na onu  iz sedmog veka, za vreme vladavine proroka Muhameda. Od administracije, sudstva, obrazovanja, ubiranja poreza pa sve do policije i vojske. ID je ulagala dosta novca i napora u razvijanje raznovrsnog naoružanja, posebno u oblasti bespilotnih letelica koje su zadavale ozbiljne probleme u borbama.  

Islamska država daleko od poraza

Nakon skoro pet godina kampanje, gde su samo SAD i njeni saveznici na prostoru Sirije i Iraka izbacili preko 100 000 bombi, možemo reći da je ID u vojničkom smislu pobeđena, ali da je kao organizacija daleko od poraza.

Istina, u pomenute dve zemlje, postoje i dalje delovi koje kontrolišu militanti, ali su to uglavnom slabo ili potpuno nenaseljene oblasti, kao što je pustinjska oblast u centralnom delu Sirije ili ista takva u Iraku. Ostaje da se vidi koliko će vladine snage biti zainteresovane da pokreću kampanju u takvim krajevima koji u strateškom smislu nisu od velikog značaja.

Podignuta zastava SDF na najvišem uzvišenju u Bahuzu nakon oslobađanja (foto: AP)

Da je ID daleko od poraza govori podatak da je za svega 10 meseci od kada je irački premijer Hajder el Abadi proglasio pobedu nad militantima, registrovano 1271 teroristički napad. Od momenta prvog Trampovog pompeznog proglašenja pobede nad pomenutom terorističkom organizacijom, ista ta organizacija izvela je u Siriji 182 napada.

Postavlja se pitanje, da li se prebrzo izašlo sa bombastičnim najava o porazu nad ID, ako pogledamo ovakve brojke. Nesumnjivo, jeste, ako se pobeda odnosila na celokupnu terorističku organizaciju.

Koliko je ona i dalje značajna pretnja u svetu govori i to da se ID pored Iraka i Sirije nalazi u Avganistanu, Jemenu, egipatskom poluostrvu Sinaj, delovima Libije, Nigeriji, Filipinima i mnogim drugim državama u Africi i Aziji.

Frontalna pobeda postignuta je u Iraku i Siriji gde je prisustvo ID bilo najveće. Egipat, Jemen, Nigerija, Libija, Avganistan ostaju i dalje zemlje gde se beleži prisustvo ID koje nikako nije za zanemarivanje.

Vojničkim porazom, ID je onemogućeno da u neko skorije vreme vrati pod svoju kontrolu oblasti koje je izgubila u borbama. To ne znači da će njena aktivnost biti smanjena, što pokazuju gore izloženi podaci o broju izvedenih terorističkih napada.

ID će nastaviti da razvija svoje ćelije i regrutuje pojedince. Njena taktika u buduće mogla bi biti slična onoj koja je godinama ustaljena kod Al Kaide. To znači da će se raditi na izvođenju terorističkih napada na civilne i vojne ciljeve, odnosno primeni takozvane taktike „udari i beži“.

Nikako ne treba izbaciti iz vida mogućnost izvođenja terorističkih napada na tlu Evrope. Militanti će u budućnosti sasvim sigurno aktivnije raditi na tome, jer su svesni da bi samo tako svetu najbolje pokazali da predstavljaju jednaku pretnju, kao i pre frontalnog sloma na Bliskom istoku.  

Kategorije:Sirija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *