Turske oružane snage odlučile su da modernizuju sve tenkove M-60T Sabra na standard FIRAT-M60T čiji je nosilac projekta domaća kompanija Aselsan. Ovakva odluka doneta je nakon niza testiranja koje su Oružane snage sprovele u proteklom periodu, čime je uspešno zaokružen projekat modernizacije prve tranše od nekoliko desetina tenkova.

Prema pojedinim fotografijama, glavni poligon za testiranje tenkova pod zvaničnom oznakom M-60T1 je Sirija, što je bilo i za očekivati. Ovi tenkovi uzeli su učešće u bici za Afrin, čiji je glavni cilj bio eliminisanje kurdskih snaga u ovoj enklavi.

Tenkovi M-60T1 u sirijskoj enklavi Afrin (foto: Twitter)

Sirija kao okidač za modernizaciju M-60T

Koreni modernizacije tenkova M-60T sežu ubrzo nakon početka turske intervencije u Siriji u avgustu 2016. godine. Turska je tada pod izgovorom stvaranja takozvane tampon zone izvela upad u Siriju sa ciljem da se osvoji mesto Džarablus, jedno od glavnih uporišta Islamske države na severu zemlje. Glavnu okosnicu u napadu činili su upravo tenkovi M60A3 i M60T.

Prvih dana intervencije na društvenim mrežama se pojavio snimak pogođenog tenka M60T koji je uspeo da preživi pogotak protivoklopne vođene rakete 9M133 Kornet.  Ipak, kako je rat odmicao mane tenka M60T počele su da izlaze na videlo. Tako su tenkovske pozicije na prvoj liniji fronta počeli da zauzimaju tenkovi Leopard 2A4TR umesto dotadašnjih M-60T.

Već u januaru 2017. uz pomoć angažovanja u Siriji objektivno su sagledane sve anomalije na tenkovima što je navelo tursku vladu da objavi tender za modernizaciju. Ponude su pored Aselsana (koji je dobio na tenderu) predale kompanije Rokestan, BMC, Otokar i FNNS. Prema programu, modernizacija bi trebala da bude sprovedena na 40 tenkova M60A3, 40 Leopard 2A4 i 120 M60T. Ukupna cena za 200 tenkova trebala bi da košta oko 500 miliona dolara.

Kada govorimo posebno o M-60T, možemo reći da on predstavlja modernizaciju M60A3. Izraelska kompanija IMI dobila je na tenderu 2002. godine da sprovede opsežnu modifikaciju na 170 tenkova i tako ih dovede na standard Sabra Mk.2. Prvi prototip urađen je 2005. kada se počelo sa ispitivanjima i primopredajom.

Okosnica modernizacije bila je ugradnja novog topa od 120 mm sličnog onom sa Merkava Mk.3, čime je zamenje stari od 105 mm. Instaliran je bio i novi sistem za upravljanje vatrom Knight, a montiran je i minobacač od 60 mm. Naravno, izvršeno je i poboljšanje oklopne zaštite ugradnjom modularnog oklopa.

Aktivni sistem zaštite okosnica modernizacije

Uprkos ovoj modernizaciji, ovi tenkovi nisu ispunili dovoljna očekivanja svojim vatrenim krštenjem u Siriji. Od strarta je jasno bilo da mora da se poradi na zaštiti od protivoklopnih vođenih raketa, Kornet, Konkurs i TOW,  koje su turskim oklopnim snagama zadavale velike probleme, kako protiv takozvane Islamske države, tako i protiv Kurda.

Odgovor se našao ugradnjom aktivnog sistema zaštite (APS) koji viđen kao jedino ispravno rešenje, pre nego u prevelikom dodatnom oklopljavanju koje bi samo povećalo težinu, a samim tim pogoršalo manevarske sposobnosti s obzirom da je motor ostao nepromenjen. Takođe, sasvim sigurno teško da bi i u tom slučaju mogao da izdrži napade raketa sa tandem kumulativnom bojevom glavom. Kako bi se suočio sa napadom kumulativnih projektila, na zadnji i ranjivi deo kupole ugrađen je rešetkasti deo, stvarajući tako prazan prostor između kupole i rešetki.

Grafički prikaz aktivnog sistema zaštite Akkor Pulat (foto: Aselsan)

Tako je krajem februara 2018. turski ministar odbrane obznanio da će tenkovi M-60T, pa i Leopard 2A4TR biti opremljeni sa APS Akkor Pulat . Reč je o turskoj verziji ukrajinskog Zaslon-L  (kompanije Mikrotek) koja će biti licencno proizvođena od strane Aselsana. Sistem deluje tako što radar detektuje nadolazeći projektil i uz pomoć metode Hard-Kill ga eliminiše na udaljenosti 8-10 m od tenka. Da Akkor Pulat bude još efikasniji pomaže mu napredni sistem za registrovanje laserskog ozračenja TLUS.

Ugrađena je dnevno-noćna i termalna kamera DAS 360 uz pomoć koje se može nadgledati teren svih 360 stepeni bilo u statičnom položaju ili u pokretu, što posadi daje apsolutnu svest i uvid o stanju na bojištu u cilju pravovremenog reagovanja, pogotovo u slučaju urbanog ratovanja.

Tenk M-60T1 u Siriji sa prikazom novih komponenti, poput nove borbene stanice i sistema aktivne zaštote (foto: Twitter)

Iako je glavno naoružanje ostalo nepromenjeno, sporedno je doživelo promene, pa je tako ugrađena nova daljinski upravljiva borbena stanica, po svemu sudeći N-2000, umesto prethodne M85. Stanica je pored senzora opremljena sa mitraljezom 12,7 mm, automatskim bacačem granata od 40 mm i mitraljezom manjeg kalibra 7,62 mm. Ovakva borbena stanica uočena je npr.  na oklopnom vozilu Ejder Yalçin 4×4 .

Iskustva dosadašnjeg uključivanja tenkova M-60T1 u Siriji nisu poznata. Ako bi se oslonili na zvanične izjave turske vlade, mogli bi reći da su se tenkovi uspešno pokazali, najpre u borbi protiv Kurda. Međutim, ostaje da se vidi koliko će stvarnog uspeha doneti nova modernizacija koja je ovde izneta.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *