Nakon punih 14 meseci snage Vlade nacionalnog sporazuma (GNA) uspele su da prekinu Haftarovu opsadu Tripolija. Zauzimanjem međunarodnog aerodroma završena je opsada duga više od godinu dana.

Pad aerodroma bio je više simbolične prirode s obzirom da su već nekoliko godina letovi izmešteni na aerodrom Mitiga sa kojeg su takođe par puta obustavljani letovi zbog granatiranja LNA.

Međunarodni aerodrom u Tripoliju

Haftarov kompletan gubitak Tripolija samo je još jedan u nizu poraza koje su njegove jedinice LNA pretrpele u poslednjih mesec dana. Kulminacija je usledila 18. maja gubitkom strateški važne baze  Al Vatija, smeštene 140 km jugozapadno od Tripolija.

Povlačenje bez borbe

Još jedan udarac za LNA desio se juče padom Tarhune, koja se nalazi na oko 75 km od glavnog grada. Tarhuna je služila kao veliko uporište za Haftara odakle su koordinisani napadi na Tripoli. U tom mestu ne samo da je bila locirana LNA već i vojni eksperti iz UAE i Egipta zajedno sa ruskim plaćenicima.

Nešto ranije na pojedinim snimcima viđeno je ubrzano povlačenje ruskih kontraktora iz grupe Vagner, što je bio znak da je pad Tarhune pitanje momenta. Zajedno sa njima povlačila se i LNA, a u prilog tome govori podatak da su snage GNA praktično bez borbe iz četiri pravca ušle u grad.

https://www.facebook.com/193584340666032/posts/3264924626865306/

Portparol LNA oglasio se nakon napuštanja Tarhune, rekavši da je taj potez napravljen iz taktičkih razloga kako bi se jedinice pregrupisale, ali i iz humanitarnih u cilju zaštite domaćeg stanovništva od daljeg krvoprolića.   

Bez borbe Haftar je tokom današnjeg dana predao i Bani Valid. Pre nego što je GNA sa severne strane ušla u grad, LNA se uveliko povukla iz svog uporišta na severozapadu zemlje. Prema pojedinim navodima trupe su se povukle u pravcu oblasti Kufre.

Stanovnici slave osvajanje Bani Valida (foto: Reuters)

Sada kada je Bani Valid osvojen, GNA ima za cilj zauzimanje Sirta, rodnog grada nekadašnjeg lidera Libije Muamera el Gadafija. Ofanziva na grad je očigledno već počela najpre izvođenjem vazdušnih napada po ciljevima LNA u predgrađu Sirta.

Pravac napada GNA na Sirt

Ovaj grad predstavlja granicu između zapadnog dela zemlje poznatog kao Tripolitanija i Kirenaike na istoku. Sirt je GNA u januaru ove godine predala bez borbe Haftarovim trupama, što se smatralo kao veliki poraz vlade u Tripoliju, a pobeda LNA.

Haftarovo povlačenje bez borbe sa pomenutih lokacija ukazuje da je u pitanju dogovor koji je usledio najpre između Rusije i Turske

Ovoga puta čini se da će se nešto slično dogoditi, samo u obrnutom slučaju. GNA je prema pojedinim fotografijama ušla bez borbe u skoro potpuno prazan grad, što ukazuje da je u toku povlačenje LNA i iz ovog strateški važnog uporišta na obali Sredozemnog mora. 

Očito da je na pomolu povlačenje Haftarovih trupa iz svih oblasti na istoku zemlje koje su u poslednjih godinu dana bile pod njihovom kontrolom. Među njima je i mesto Al Žufra gde su krajem maja uočeni ruski borbeni avioni MiG-29.

Povlačenje ruskih plaćenika iz mesta Al Žufra (foto: Abdul Ghani)

Pojedine fotografije koje su se na društvenim mrežama pojavile tokom današnjeg dana ukazuju da se ruski plaćenici izvlače iz tog mesta i da se kreću dalje ka istoku. Uzimajući to u obzir izvesno je da će u danima koji predstoje doći do zauzimanja Al Žufre od strane GNA. 

Haftarovo povlačenje bez borbe sa pomenutih lokacija ukazuje da je u pitanju dogovor koji je usledio najpre između Rusije i Turske, ali i ostalih zemalja poput Egipta i UAE koje podržavaju Haftarovu LNA.

Rezignacija Egipta i UAE zbog Haftarovih gubitaka u Libiji mogla bi da dovede do preispitavanja dalje podrške ovom kontroverznom komandantu

Haftarov gubitak važne baze Al Vatija i okolnih mesta bio je verovatno prelomna tačka za njegove saveznike koji su počeli intenzivnije da razmišljaju o povlačenju sa istoka i postizanju primirja.

Rezignacija Egipta i UAE zbog Haftarovih gubitaka u Libiji mogla bi da dovede do preispitavanja dalje podrške ovom kontroverznom komandantu. U ovom momentu ove zemlje zajedno sa Rusijom pokušaće da sačuvaju istočni deo zemlje koji se i dalje nalazi pod njihovom sverom uticaja.

Egipat traži prekid vatre

Korak u tom pravcu načinio je Egipat odnosno predsednik Abdel Fatah el Sisi koji je pozvao na prekid vatre od ponedeljka. Do ove izjave došlo je nakon sastanka u Kairu sa Halifom Haftarom i Aguila Salehom, predsedavajućim vlade u Tobruku. Da nije bilo reči o klasičnom bilateralnom susretu govori i to da su na sastanku prisustvovale i diplomate iz SAD, Francuske, Rusije i Italije. Mada, bez predstavnika iz Turske, Katara i vlade u Tripoliju.

Predlog Sisija u ovom momentu deluje kao jedino moguće prelazno rešenje

Sisi pored inicijative o prekidu vatre predlaže i formiranje takozvanog predsedničkog veća koji bi uključivao predstavnike iz tri libijska regiona. Takvo prelazno veće bi trebalo da vodi zemlju u narednih najmanje godinu dana, nakon čega bi usledili izbori. Pod takvom vladom bile bi sve finansijske i naftne institucije.

Kako bi se izbeglo da određene teritorije i naftni terminali padnu u ruke ilegalnih milicija, Egipat predlaže njihovo rasformiranje. Posebno kada je reč o borcima iz drugih zemalja, kakvi su oni iz Sirije koje je Turska prebacila kako bi se borili na strani GNA.

U osnovi gledano, ovakav predlog Sisija u ovom momentu deluje kao jedino moguće prelazno rešenje. Međutim, ostaje otvoreno pitanje kako će Turska reagovati u ovom slučaju.

Nakon Sisijevog iznešenog predloga GNA je izjavila da će se vojne operacije nastaviti na terenu. GNA će uspeti da stavi zapadni deo pod svoju kontrolu, ali je malo verovatno očekivati da će Turska podržati bilo kakav avanturizam na istoku Libije.

Povlačenje LNA bez borbe iz ranije zauzetih gradova na zapadu govori da su Haftarovi saveznici i njegovi protivnici očigledno to unapred dogovorili, a da je za uzvrat iscrtana jasna linija – verovatno po sredini Libije – preko koje GNA i Turska neće ići. 

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *