Pratite stanje u Ukrajini ovde iz časa u čas

23:31 Zagreb šalje oružje Ukrajini

Reč je o pešadijskom naoružanju, koje podrazumeva mašinke, jurišne puške, kao i municiju i zaštitnu opremu.

„Tom se opremom može opremiti četiri brigade“, kazao je ministar obrane Mario Banožić i pojasnio da se među ostalom radi o puškomitraljezima i mitraljezima u kalibru kojem je Ukrajina zatražila.

23:03 Novi satelitski snimci, ruski konvoj na 40 km od Kijeva

Ruski konvoj sa stotinama tenkova, artiljerije i oklopnih vozila dug čak 27 km, sada je samo na 40 km od Kijeva i kreće se južno prema glavnom gradu. Konvoj je uočen nedaleko od aerodroma Antonov. Sve ukazuje da se sprema do sada najveća ofanziva na Kijev.

Image
Image
Image

22:13 Na pomolu nova ofanziva?

Generalštab Ukrajine: Ruske trupe su pregrupisale i akumulirale oklopna vozila i raketno i artiljerijsko oružje u određenim oblastima, pre svega da opkole i zauzmu Kijev i veće gradove Ukrajine, uključujući Harkov, Černihiv, Odesu, Herson i Mariupolj. Značajan deo vojne opreme dolazi sa teritorije Belorusije i preko okupiranog Krima

21:30 Satelitski snimci iz Hostomela

Satelitski snimci privatne izraelske kompanije ISI na kojoj se vide posledice bombardovanja aerodroma Hostomel, kao i lokacija gde se nalazio sad već uništeni najveći avion na svetu Antonov An-225 „Mrija“

18:48 Završeni pregovori, bez konkretnih dogovora

Pregovori između Ukrajine i Rusije u cilju okončanja sukoba završeni su posle skoro 5 sati. Vladimir Medinski koji je predvodio rusku delegaciju u Belorusiji rekao je kako su dve strane „našle određene tačke na kojima se mogu predvideti zajednički stavovi“.

Dogovoreno je da se sledeća runda u bliskoj budućnosti održi na granici između Poljske i Belorusije. 

Savetnik šefa kabineta Zelenskog rekao je da su pregovori bili teški. Međutim, bez ikakvih obaveznih ultimatuma, ali da je ruska strana i dalje izuzetno pristrasna u svojim destruktivnim procesima.

18:10 Eksplozije odjekuju Harkovom

18:09 Sukobi u Buči, Vorzelu, snajperisti i tenkovi raspoređeni u Vorzelu. Sukobi zabeleženi takođu u Borodjanki i Makarivu

17:03 Nastavljeni pregovori

„Pregovori između ukrajinskih i ruskih delegacija se nastavljaju. Kroz nekoliko minuta počinje treća runda“, napisao je Podoljak na Tviteru.

15:41 Završeni pregovori

Delegacije Ukrajine i Rusije završile pregovore. U ovom momentu nisu izneti dalji detalji.

14:20 Oboren Mi-35M

Ruski helikopter Mi-35M oboren je od strane ukrajinskih snaga u Hersonskoj oblasti

14:15 SAD zatvotile ambasadu u Minsku

Stejt department je zatvorio američku ambasadu u Belorusiji.

13:34 Crveno u upozorenje u Harkovu

Crveno upozorenje u Harkovu od vazdušnih napada. Stanovnici se pozivaju da hitno idu u svoja skloništa.

13:32 Eksplozija u Borodianku

Eksplozija naftnog skladišta u Borodianku u Kijevskoj oblasti

13:30 Pregovori i dalje u toku

Pregovori i dalje traju. Nije poznato kada će biti završeni. Skepticizam o uspehu pregovora vlada ne samo kod zaraćenih strana već u i u javnosti.

Ukoliko se dogovor ne postigne, realno je očekivati da se duga ruska kolona od 5 km sa tenkovima, oklopnim vozila i drugom tehnikom uputi iz Ivankiva prema Kijevu u cilju njegovog zauzimanja

11:40 Počeli pregovori u Pripjatu

Nakon četiri dana borbi i ruskog napredovanja koje je išlo sporije nego što su neki očekivali, pregovori između Ukrajine i Rusije počeli su u ponedeljak na granici s ruskim saveznikom Belorusijom.

Cilj je trenutni prekid vatre i povlačenje ruskih snaga.

09:58 eskplozije i pokušaji zauzimanja Harkova i Kijeva

Eksplozije su se čule pre zore u glavnom gradu Kijevu i velikom gradu Harkovu, ali pokušaji ruskih kopnenih snaga da zauzmu glavne urbane centre bili su odbijeni

09:54 Rusija osvojila Enerhodar i Berdjansk

Tokom noći i jutra ruska vojska osvojila je dva manja grada Enerhodar i Berdjansk, kao i oblast oko nuklearne elektrane u Zaporožnji regionu na jugoistoku Ukrajine. Ukrajinska vojska negirala je da je osvojena nuklearna elektrana u Zaporožju.

09:45 Ukrajinska delegacija stigla na pregovore, očekuje se da počnu oko 10h

Ukrajinska delegacija je helikopterima stigla na mesto održavanja pregovora sa Rusijom u Gomeljskoj oblasti, očekuje se da pregovori krenu oko 10h

02:55 Belorusija: ukinute odredbe o neutralnosti i nenuklearnom statusu

Stanovnici Belorusije su dvotrećinskom većinom, podržali promene ustava kojima se ukidaju odredbe o neutralnosti i nenuklaernom statusu, dok se istovremeno jačaju predsednička ovlašćenja

02:30 Belorusija ulazi u rat sa Ukrajinom?

Usred mnogih spekulacija, više izvora u Belorusiji navodi da je odluka doneta — i već 28. februara u 5 ujutro po lokalnom vremenu, prvi transportni avion Iljušin Il-76 sa padobrancima uputiće se ka Kijevu.

Nije jasno da li je lokalno vreme na koje se poruke odnose belorusko ili ukrajinsko; 5 ujutru u Minsku je 4 ujutru u Kijevu.

Glasine o zvaničnoj umešanosti Belorusije u rat počele su da kruže 27. februara, četvrtog dana sveopšteg rata Rusije protiv Ukrajine, nakon izveštaja koji su diplomatskim krugovima predstavili neimenovani beloruski opozicioni novinari.

U poruci se sugerisalo da bi beloruske trupe mogle biti raspoređene u oblasti Kijeva ili Žitomira kao pomoć ruskim snagama za invaziju.

Lukašenko je 27. februara rekao da su Belorusi počeli da se suočavaju sa nasiljem u Ukrajini i da Kijev preti Belorusiji terorističkim aktivnostima.

Zbog zabrinutosti, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imao je telefonski razgovor sa Lukašenkom 27. februara, nakon čega je ukrajinski lider rekao da ga je Lukašenko uverio da nije umešan u rat.


Rat između Ukrajine i Rusije ušao je u peti dan. Nešto posle 00h ispaljeno je nekoliko raketa nepoznatog tipa iz beloruskog grada Mozir ka Ukrajini.

Predsednik Zelenski imao je razgovor sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom kojem je rekao da će naredna 24h biti ključna za Ukrajinu.

Kijev u policijskom času noćas

Iako se očekivalo da će pregovori otpočeti kasno u nedelju odloženi su za ponedeljak ujutru. Sve oči uprte sa na neutralan teren između Ukrajine i Belorusije kod reke Pripjat gde će se održati susret pregovarača u cilju zaustavljanja sukoba.

Ruski konvoj na 64 km od Kijeva

Dok se pregovarači pripremaju za ovaj odlučujući susret satelitski snimci iz Ivankiva na svega 64 km od glavnog grada Kijeva pokazuju 5 km dugi ruski konvoj oklopnih vozila, tenkova, kamiona i druge opreme.

To ukazuje da bi napad na Kijev mogao početi koliko noćas, pre nego što krenu pregovori, kako bi se obezbedila bolja pregovaračka pozicija za Rusiju. U drugom slučaju ove snage biće iskorišćene za napad na Kijev ukoliko pregovori propadnu.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *