Pakistanska vojska izvela je 23. maja testiranje balističke rakete srednjeg dometa oznake Šahih-II . Lansiranje u Arapsko more izvedeno je kako bi se procenila operativna sposobnost strateških snaga. Zanimljivo je primetiti da se Pakistan odlučio na ovaj potez u jeku prebrojavanja glasova na predsedničkim izborim u Indiji, zemlji sa kojom Islamabad ima decenijama zategnute odnose. 

Šahin-II pogonjen na čvrsto gorivo, instaliran je na 8×8 mobilnom lanseru. Može da ponese konvencionalnu, ali i nuklearnu bojevu glavu dejstvujući na maksimalnih 1,500 km. Uzimajući u obzir njegove karakteristike, po svojoj konstrukciji Šahin-II podseća na kinesku balističku raketu kratkog dometa M-11, koja je još poznata kao CSS-7.

Balistička raketa srednjeg dometa Šahin-II (foto: Wikipedia)

Šahin-II u Pakistanu je viđen kao jedno od glavnih sredstava odvraćanja od potencijalnih napada iz Indije.  Obe zemlje imaju nuklearno naoružanje i tri puta su ratovale od sticanja nezavisnosti od Velike Britanije 1947. godine. Takođe, obe strane redovno vrše raketne probe koje su viđene kao sredstvo odvraćanja.

Pakistan je od početka godine testirao nekoliko raketnih sistema. U januaru je dva puta lansirana balistička raketa srednjeg dometa Nasr.

Razvoj balističkih raketa kratkog i srednjeg dometa predstavlja prioritet za Oružane snage Pakistana. To je posebno naglašeno nakon što je Indija 2004. godine uvela takozvanu Hladnu doktrinu, koja predviđa konvencionalni napad na teritoriju Pakistana, kao odgovor na asimetrično vođene rata od strane Islamabada.

S obzirom da bi bilo teško kopneno se suprotstaviti protiv Indije, Pakistan bi na kopnenu ofanzivu mogao najbolje odgovoriti lansiranjem raketa sa nuklearnim bojevim glavama.  

Stoga, Pakistan pored balističke rakete kratog dometa Šahin-I i Gauri koji se nalaze u upotrebi, razvija i rakete Šahin-III i Abadil. Procenjuje se da bi Šahin-III, pogonjen na tečno gorivo, mogao da ima domet do 2,750 km, dok bi Abadil bio poboljšana verzija Šahina-III.

Za razliku od doktrine sveopšteg rata, poslednji sukob između Indije i Pakistana oko Kašmira, pokazao je da obe strane ipak žele da se zadrže na sporadičnim pograničnim okršajima. U februaru, militantna grupa Žeiš e Muhamed (sponzorisana od Pakistana) napala je indijski konvoj u kojem je stradalo nekoliko desetina vojnika.

Kao odgovor, Indija je izvela vazdušne napade po položajima militanata u delu Kašmira koji je pod kntrolom Pakistana. Sve ovo pokrenulo je blisko vazdušnu borbu, u kojoj je oboren indijski avion MiG-21bisUPG, a pilot od strane Pakistana zarobljen.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *