Indijska vojska lanisrala je supersoničnu krstareću raketu BrahMos. Prilikom združene vojne vežbe kopnene vojske, mornarice i ratnog vazduhoplovstva, raketu je 22. maja testirala takozvana Istočna komanda sa ostrva Kar Nikobor u istočnom delu Indijskog okeana.

Raketa je lansirana na specijalno dizajniranu metu na daljini od 270 km. Prema rečima Ministarstva odbrane, raketa je uspešno pogodila planirani cilj.

Raketa BrahMos predstavlja derivat ruske protivbrodske krstareće rakete P-800 Oniks, čiji je domet oko 400 km. Indija trenutno radi na modernizaciji BrahMosa, kako bi povećala domet na 800 km.

U naoružanje uvedena je prvi put 2007. godine. Brzina BrahMosa iznosi do 3 maha, što je trenutno čini jednom od najbržih krstarećih raketa na svetu.   

Lansiranje vazduhoplovne krstareće rakete BrahMos-A sa Su-30MKI (foto:MO Indije)

Istoga dana kada je testirana zemlja-zemlja varijanta, Ratno vazduhoplovstvo Indije testiralo je sa aviona Su-30MKI vazduhoplovnu varijantu BrahMos-A, zajedno sa navođenom bombom DRDO težine 500 kg.

Očekuje se da bi BrahMos mogao da uđe u naoružanje ove godine. Ovo nije prvi da je BrahMos-A testiran, lansiranje je premijerno izvedeno 22. novembra 2017. godine iznad Bengalskog zaliva.

Do sada su dva Su-30MKI osposobljena da ponesu BrahMos, a očekuje se da će u narednim godinama 40 vazduhoplova Su-30MKI nositi ovaj tip krstareće rakete težine 2,5 tone i dometa 300 km.   

Tagovi:
Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *