SAD, Francuska i Velika Britanija bombardovale su noćas Siriju kao odgovor na navodni hemijski napad koji se prošle subote dogodio u Dumi. Ovo je prvi koordinisani napad koalicije na vladine snage u Siriji od početka rata.

Mapa napada SAD, Britanije i Francuske u Siriji

Eksplozije su se čule u Damasku i Homsu. Po svemu sudeći izvedena su tri talasa vazdušnih napada. U prvom je napdnut naučni i istraživački centar u Damasku, za koji se veruje da je imao ulogu u proizvodnji hemijskog i bilolškog oružja. Drugi napad desio se u Homsu, gde je pogođeno navodno skladište hemijskog naoružanja. Komanda postrojenja, kao i oprema za hemijsko oružje bili su treća i poslednja meta.

Prema izjavama Ministarstva odbrane u Siriji, SAD su lansirale 105 krstarećih raketa Tomahawk, a nekoliko desetina njih je navodno oboreno. Međutim, ta brojka je sasvim sigurno dosta manja. Ono što je poznato jeste da je na vazduhoplovnu bazu Dumejr lansirano 12 Tomahawka. Pored Tomahawka, SAD koristile su i dva bombardera B1B koji su prvi put u borbenim uslovima lansirali 19 krstarećih raketa JASSM-ER. Avioni su poleteli iz Katara.

Velika Britanija bombardovala je sa četiri GR4 Tornado Homs, koje su lansirale SCALP-EG Storm Shadow rakete. Avioni su poleteli iz baze Aktrotiri na Kipru.

Prema objavljenom video snimku, Francuska je koristila najmanje 4 aviona Rafal koji su poleteli iz Jordana. Najverovatnije su korišćene isto krstareće rakete SCALP-EG Storm Shadow. Pored aviona Francuska je upotrebila i krstareće rakete MdCN sa fregate FREMM, što je prvi put da su ove rakete korišćene u borbenim uslovima.

Moskva je nakon napada izjavila da nijedna raketa koja je ispaljena na Damask nije pala u zonu ruske vazdušne odbrane u Tartusu i Hmejmimu

Sve zajedno, sa brodovima i iz vazduha lansirano je više od 100 raketa. Prema izjavama zvaničnika iz Francuske, Velike Britanije i SAD, može se zaključiti da će se na ovoj brojci zaustaviti, s obzirom da su ovaj napad okarakterisali kao „ograničen“. Shodno tome, u narednim periodu ne bi trebalo očeivati nastavak operacija.

SAD i njeni saveznici primenili su ovoga puta malo opsežniju taktiku u odnosu na prošlu godinu kada je Amerika lansirala 59 krstarećih raketa Tomahawk sa USS Porter i USS Ross na bazu Šajrat. Ipak, kao što je navedeno, sve ukazuje da se bombardovanje neće nastaviti u budućnosti. Glavni razlog za ogriničenim napadom može pronaći u izbegavanju direktnog sukoba sa Rusijom, što bi moglo da ima fatalne posledice po čitav region i svet.

Kategorije:Sirija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *