Kasno u noć 14. aprila, prilikom napada na Siriju, Francuska je po prvi put lansirala u borbenim uslovima nove krstareće rakete MdCN (Missile de Croisiere Naval). Meta napada bio je Naučni i istraživački centar u Damasku za koji si veruje da stoji iza navodne proizvodnje hemijskog oružja.

Ovo oružje lansirano je iz Mediterana sa tri fregate FREMM od ukupno pet koliko Mornarica ima: Aquitaine, Provence i Languedoc. Reč je o fregatama koje su trenutno najsavremenije u Francuskoj mornarici.

Od ukupno 12 krstarećih raketa koliko je Francuska lansirala sa mora i vazduha u Siriji, tri su bile pomenute MdCN, dok su ostalih devet Scalp EG lansirali avioni Rafal i Mirage koji su poleteli iz Jordana.

Ove rakete razvila je i proizvela kompanija MBDA sa ciljem da se konstruiše naoružanje koje bi moglo da prodre duboko u teritoriju od nekoliko stotina kilometara i tako pogodi mete poput infrastrukturnih objekata.

Francuske fregate FREMM (Foto: ilustracija/French Navy)

MdDB spada mornaričku varijantu vazduhoplovne krstareće rakete Storm Shadow, koja je činila okosnicu u napadu na Siriju. Pored lansiranja sa fregate uz pomoć vertikalnog lansera A70 SYLVER, ratete mogu biti instalirane i na podmornice Barracuda.

Nakon aerodinamičkih testiranja 2008. prvo testiranje sa fregate bilo je u maju 2010. godine, a sa podmornice naredne, 2011. Dalja i opsežnija ispitivanja nastavljena su tokom 2012. gde se proverala preciznost, odnosno GPS navođenje u terminalnoj fazi.

Francuska mornarica prilikom testiranja MdCN 2015. sa fregate Aquitaine (Foto: Marine Nationale)

Ukupna težina MdCN iznosi oko 1400 kg, njena dužina je 6,50 m, a širina 0,5 m. Sa ovim dimenzijama u stanju je da pogodi metu na daljini većoj od 250 km. Prilikom leta, raketa može da menja kurs i leti na manjim ili većim visinama u zavisnosti od okolnosti.

Francuska mornarica naručila je još 2006. godine 250 krstarećih raketa MdCN koje su od 2014. krenule da pristižu. Prvo testiranje, Ratna mornarica Francuske sprovela je 2015. godine.

Kategorije:Sirija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *